Το μεγαλείο του ΝΒΑ επιβεβαιώνεται από τις πολλές σπουδαίες προσωπικότητες που διαθέτει, σε κάθε πόστο. Το να επιλέξει κανείς μόλις 15, έστω και για τα κατορθώματά τους (ή, σε τρεις περιπτώσεις, για την μελαγχολία) σε έναν χρόνο, δεν είναι εύκολο. Το basketblog.gr, ωστόσο, επιχείρησε να «χωρέσει» σε αυτό το πλαίσιο εκείνους που άφησαν το στίγμα τους το 2015, που σήμερα Πέμπτη (31/12), ολοκληρώνεται. Για να θυμηθεί όσα συνέβησαν τις προηγούμενες 365 μέρες και καταγράφηκαν στην ιστοσελίδα του και να ευχηθεί «καλή χρονιά» για τις επόμενες…

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ: Εκείνος ο ψηλόλιγνος πιτσιρικάς από την Α2 Γερμανίας, που το 1998 γινόταν ντραφτ από το Ντάλας στο Νο9, αγωνίζεται πια για 17η σεζόν στη Λίγκα. Ήταν MVP του 2007, πρωταθλητής το 2011 και από πέρσι κορυφαίος μη Αμερικανός σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο 37χρονος Νοβίτσκι διατηρείται σε υψηλό επίπεδο (πέρσι είχε μ.ό. 17,3π. και φέτος 17,1 σε 30,1΄) και προ ημερών κατόρθωσε να ξεπεράσει και τον Σακίλ Ο’Νιλ στην 6η θέση των σκόρερ όλων των εποχών! Οι αριθμοί και τα «παράσημά» του μπορούν να ισχυριστούν πως είναι ο καλύτερος ξένος στην ιστορία του ΝΒΑ…

ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ: Από το 2012, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Θάντερ για να μην (παι)ζει στη «σκιά» των Ντουράντ και Ουέστμπρουκ, ήθελε να γίνει ηγέτης. Ο Χάρντεν το απέδειξε την περασμένη σεζόν στο Χιούστον, όταν οδήγησε τους Ρόκετς στους Δυτικούς τελικούς. Με μία επική ανατροπή στον 2ο γύρο, καθώς η ομάδα του απέκλεισε τους Κλίπερς στο 7ο ματς, αν και στη σειρά βρέθηκε πίσω με 3-1!!! Ο ίδιος θεωρεί πως δικαιώθηκε από το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη που έλαβε από τα παρθενικά βραβεία της Ένωσης Παικτών, ενώ λίγο αργότερα υπέγραψε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο 200εκατ.δολ. με την Adidas και… γνώρισε και την Κλόι Καρντάσιαν!

ΡΑΣΕΛ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ: Άλλος ένας σταρ που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του MVP που κέρδισε πέρσι ο Στεφ Κάρι. Ο «RW» αγωνίστηκε σαν… «δαιμονισμένος» μετά τον τραυματισμό του Nτουράντ, αλλά παρά τα 11(!) τριπλ-νταμπλ του με ρεκόρ αλά… Τζόρνταν και Μάτζικ, είδε την Οκλαχόμα Σίτι να μένει 9η στην Δύση Και εκτός πλέι-οφς, στην ισοβαθμία με τη Νέα Ορλεάνη του νέου “Μίδα”, Άντονι Ντέιβις.  Δαχτυλίδι πρωταθλητή δεν κατέκτησε ακόμη, όμως φόρεσε… βέρα και το καλοκαίρι βρέθηκε και στη Μύκονο!

ΛΑΜΑΡ ΟΝΤΟΜ: Το νέο κεφάλαιο της θλιβερής ιστορίας της ζωής του συγκλόνισε τους φαν του ΝΒΑ. Ο πρώην παίκτης των Χιτ, Λέικερς, Κλίπερς, Μαβς, βρέθηκε αναίσθητος σε έναν οίκο ανοχής, μέσα στο αλκοόλ και τα ναρκωτικάΚινδύνευσε από εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και στο κρεβάτι του πόνου προσπάθησε να σώσει τον διαλυμένο γάμο του με την Κλόι Καρντάσιαν, όμως ακόμη φέρεται να μην μπορεί να αναγνωρίσει συγγενικά πρόσωπα.

ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ: Το 2014 ήταν το πρόσωπο της χρονιάς, καθώς αποφάσισε να επιστρέψει στο Κλίβελαντ. Δεν κατάφερε μεν να χαρίσει στους Καβς τον παρθενικό τίτλο τους, όμως χωρίς τους τραυματίες Ίρβινγκ και Λαβ (με μοναδική εξαίρεση τον… Μάθιου Ντελαβεντόβα) έμοιαζε να παίζει μόνος του στους Τελικούς με τους Ουόριορς. Τα στατιστικά των 35,8π.-13,3ριμπ.-8,8.ασ. παραλίγο να του χαρίσουν τον τίτλο του MVP της σειράς αν και ηττημένος και φέτος θα είναι ανάλογα «πεινασμένος». Ο ΛεΜπρον ήταν δραστήριος και εκτός παρκέ, αφού έγινε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Παικτών και πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο… εφ’ όρου ζωής με τη Nike, που λέγεται πως θα του αποφέρει περισσότερα από 500εκατ.δολ.!!!

ΚΡΙΣ ΚΟΟΥΠΛΑΝΤ: Όταν το 2012 έγινε ρούκι στα… 28 του, προερχόμενος από το Βέλγιο, εντυπωσίασε με τους Νικς, καταγράφοντας μ.ό. 8,,7π.. Από τότε, όμως, ο Κρις Κόουπλαντ δεν πρόσφερε αγωνιστικούς λόγους να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Δύο μέτριες σεζόν στην Ιντιάνα (μ.ό. 3,2π. πέρσι), αλλά είναι ένα από τα πρόσωπα του 2015 γιατί τον περασμένο Απρίλιο μαχαιρώθηκε έξω από ένα κλαμπ στο Μανχάταν… Στο περιστατικό συνελήφθησαν οι Πέρο Άντιτς και Τάμπο Σεφολόσα, που θέλησαν να τον προστατεύσουν από τους παπαράτσι, με τον πρώτο να απαλλάσσεται αλλά να μιλά για αστυνομικό ρατσισμό στις Η.Π.Α. και τον δεύτερο να αθωώνεται έπειτα από δίκη, αλλά και να καταθέτει αγωγή καθώς κατά τη σύλληψή του τραυματίστηκε σοβαρά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Δεν είναι θέμα εθνικοφροσύνης, αφού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των Μπακς, σε αγωνιστικό και επικοινωνιακό επίπεδο και φέτος «έχει «εκτιναχθεί»! Στην τρίτη του σεζόν στο ΝΒΑ, καταγράφει μ.ό. 16,7π. με 7,2ριμπ.-3ασ., περισσότερους από τους 14,6π. του 2014-15, ενώ σουτάρει με 51,1% στα δίποντα, 27,5% στα τρίποντα και 82% στις βολές, όλα ανεβασμένα από τα περσινά 49,4%,, 15,9% και 74,1% αντίστοιχα! Μάλιστα, το ESPN τον είχε κατατάξει 40ο καλύτερο παίκτη και το SLAM 49ο και έχει πετύχει εντυπωσιακά πράγματα κόντρα στον Ντουράντ, ρεκόρ καριέρας 33π. εναντίον του ΛεΜπρον και ένα… παραλίγο τριπλ-νταμπλ στη παρθενική φετινή ήττα των πρωταθλητών Ουόριορς, από το Μιλγουόκι! Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ είχε προβλέψει όταν ο «Giannis» ήταν ρούκι ότι «θα γίνει All-Star σε 4-5 χρόνια», όμως ο «Αντέτο» βιάζεται και στο 2015 σκόραρε περισσότερους πόντους απ’ όσους έχουν πετύχει συνολικά οι Ρεντζιάς, Φώτσης, Γλυνιαδάκης, Σπανούλης, Καλάθης και Παπανικολάου. Ο τελευταίος, από ρούκι στους Ρόκετς, βρέθηκε φέτος στο Ντένβερ. Ο αδερφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Θανάσης, πάντως, δεν κατάφερε να παραμείνει στους Νικς.

ΖΑΚ ΛΑΒΙΝ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσκλήθηκε και στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game, στη Νέα Υόρκη. Δεν κατάφερε να διακριθεί, πάντως, αφού η εκείνη η βραδιά του Φεβρουαρίου άνηκε στον Ζακ ΛαΒιν. Ο 2ετής γκαρντ των Γουλβς, τότε ρούκι, εντυπωσίασε με τα προσόντα και τις εμπνεύσεις του και κατέκτησε τον τίτλο του «βασιλιά» των καρφωμάτων, «κλέβοντας» λίγη από τη λάμψη του Καναδού συμπαίκτη του, Άντριου Ούγκινς, Νο1 στο ντραφτ του 2014 και γιος του παλαίμαχου γκαρντ των Μίλωνα, Σπόρτιγκ, Πανιωνίου Μίτσελ Ουίγκινς, που στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης!

ΝΤΙΑΝΤΡΕ ΤΖΟΡΝΤΑΝ: Οι Μάβερικς τον προόριζαν για τον νέο «ακρογωνιαίο λίθο» τους, όμως εκείνος… μπήκε στη μέση του «σίριαλ» του καλοκαιριού και τελικά, αν και είχε συμφωνήσει προφορικά με το Ντάλας, προτίμησε να αλλάξει γνώμη και να ανανεώσει με τους Κλίπερς! Ο Μαρκ Κιούμπαν τον αναζητούσε άδικα στο πατρικό του στο Χιούστον και ο Τζόρνταν αποφάσισε να παραμείνει στο Λ.Α., με τη βοήθεια… όλης της οικογένειας του κόουτς και προέδρου, Ντοκ Ρίβερς! Το θέμα του έγινε αντικείμενο και χιουμοριστικών βίντεο κινουμένων σχεδίων στο διαδίκτυο

ΛΑΜΑΡΚΟΥΣ ΟΛΝΤΡΙΤΖ: Σε αντίθεση με τον ΝτιΑντρε Τζόρνταν, ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ δεν ήθελε σασπένς στην δική του free-agency. Έστω και αν έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στους Λέικερς. Πάντως, αφήνοντας το Πόρτλαντ, επέλεξε τη σιγουριά του Σαν Αντόνιο και του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς, αν και τελικά άλλος τον έπεισε να υπογράψει στους Σπερς

«ΦΛΙΠ» ΣΟΝΤΕΡΣ: Η είδηση της ασθένειάς του έκανε πολλούς να μελαγχολήσουν. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της σεζόν, όμως, τα άσχημα μαντάτα του θανάτου του έκανε το ΝΒΑ να θρηνήσει. Ο «Φλιπ» Σόντερς, προπονητής και πρόεδρος των Τίμπεργουλβς άφησε την τελευταία του πνοή και τιμήθηκε από την ομάδα της Μινεσότα και τη Λίγκα. Η απώλειά του ήταν μία ακόμη στην «μαύρη» χρονιά του 2015 για το μπάσκετμπολ, αφού χάθηκαν μεταξύ άλλων οι Ρόι Τάρπλεϊ, Κρίστιαν Βελπ, Τζερόμ Κέρσι, ο Ντάριλ Ντόουκινς και ο Μόουζες Μαλόουν, ο Ντιν Σμιθ με μία περίεργη κληρονομιά, οι Ντολφ Σέιζ και «Χοτ Ροντ» Ουίλιαμς, ο Μάικλ Ράιτ και ο θρύλος των Harlem Globetrotters, Μιντόουλαρκ Λέμον.

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ: Πριν από μία μέρα, ο Λάρι Μπερντ τα είπε όλα… Σχολιάζοντας την άστοχη τοποθέτηση του Μαρκ Τζάκσον για τον Κάρι, ο Μπερντ παραδέχθηκε πως «ο Στεφ είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ». Ο σταρ των Ουόριορς, πάντως, δεν έμεινε στα λόγια (των άλλων)… Αναδείχθηκε MVP του 2014-15, με ένα συγκινητικό και συγκλονιστικό λόγο, κατέκτησε τον τίτλο με το Γκόλντεν Στέιτ, καταρρίπτει κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ τριπόντων και φέτος είναι κορυφαίος σκόρερ και έχει τους Ουόριορς στην κορυφή της Λίγκας στην κανονική περίοδο!

ΟΙ… «ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ» ΤΟΥ ΚΑΡΙ: Στην περίφημη ταινία, δεν φώναζαν «όλοι για έναν και ένας για όλους;». Κάπως έτσι οι… «σωματοφύλακες» του Κάρι έγιναν ένα και τον βοήθησαν να οδηγήσει τους Ουόριορς στο δαχτυλίδι. Ο Κλέι Τόμπσον ήταν ο συνοδοιπόρος στην περιφέρεια και πέτυχε και ρεκόρ ΝΒΑ με… 37π. σε ένα δωδεκάλεπτο!!! Ο Ντρέιμοντ Γκριν έγινε ο καταλύτης του τίτλου, με προσφορά εντός κι εκτός παρκέ. Και ο Αντρέ Ιγκουοντάλα κατέκτησε τον τίτλο του MVP των Τελικών και για την άμυνά του στον ΛεΜπρον και για τα μεγάλα σουτ του και για τον αλτρουισμό του στην επίθεση. Και οι Ουόριορς απολαμβάνουν και φέτος το παιχνίδι!

ΝΙΚ ΓΙΟΥ΄ΡΕΝ: Ο τίτλος του Γκόλντεν Στέιτ δεν ήταν μόνο θέμα των πρωταγωνιστών του παρκέ. Ούτε των ιδιοκτητών της ομάδας, που τους καλοπληρώνουν. Ίσως ούτε και του ρούκι κόουτς Στιβ Κερ (που φέτος ακόμη απουσιάζει λόγω αποθεραπείας και αντικαθίσταται από τον Λουκ Ουόλτον), που αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός και πρωταθλητής! Μεγάλο μερίδιο έχει ο υπεύθυνος της επίθεσης και ασίσταντ, Άλβιν Τζέντρι, που δέχθηκε δουλειά χεντ κόουτς στη Νέα Ορλεάνη, αλλά και ο… Νικ Γιου’Ρεν. Αν δεν έχετε διαβάσει την ιστορία του, μάλλον καλό θα ήταν να το κάνετε, αφού είναι εκείνος ο ταπεινός βοηθός που έσωσε τη σεζόν των Ουόριορς και έπεισε τον κόουτς Κερ να εφαρμόσει το Small-Ball που ανέτρεψε στους Τελικούς του 2-1 των Καβς και φέτος κάνει επίσης θραύση!

ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΪΑΝΤ: Μπορεί ένας 37χρονος σταρ που διανύει την πιο άστοχη σεζόν της καριέρας του, ενώ παράλληλα η ομάδα του είναι τελευταία στη Δύση, να είναι το πρόσωπο της χρονιάς στο ΝΒΑ; Αν λέγεσαι Κόμπι Μπράιαντ, έχεις παίξει 20 σεζόν στην ίδια ομάδα και έχεις μπόλικα ρεκόρ, τότε ναι, μπορεί να συμβεί. Ο αρχηγός των Λέικερς αποφάσισε στις 29 Νοεμβρίου να ανακοινώσει ότι το καλοκαίρι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση με ένα… γράμμα και ποίημα, φεύγοντας ως ένας θρύλος! Έκτοτε, κάθε εκτός έδρας ματς μοιάζει με… εντός για το Λ.Α., από την αποθέωση που γνωρίζει, ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν τον αποκάλεσε «μικρό αδερφό μου» και τον ευχαρίστησε για όσα έκανε μέσω βίντεο. Ο Κόμπι και οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας του αποχωρούν με τις τιμές που τους αξίζουν, ακόμη και από… εχθρούς!