Ο διάσημος παρουσιαστής Λάρι Κινγκ έλεγε πάντα ότι «ο δημοσιογράφος πρέπει να ρωτά συνεχώς ”γιατί;”. Αλλά και να έχει υπομονή, διότι οι απορίες του ”γιατί;” δεν μπορούν να απαντηθούν με μία μόνο λέξη». Στο ΝΒΑ, η ερώτηση «γιατί όλοι οι φετινοί Τελικοί ολοκληρώθηκαν με μεγάλες διαφορές;» προφανώς δεν μπορεί να έχει μονολεκτική απόκριση. Ούτως ή άλλως, οι εξηγήσεις δεν υπάρχουν ακριβώς με λέξεις, αλλά με αριθμούς. Η ουσία είναι ότι οι 3 πρώτοι αγώνες μεταξύ Γκόλντεν Στέιτ και Κλίβελαντ δεν πρόσφεραν μεγάλο σασπένς. Ωστόσο, ήταν άκρως μπασκετικοί με συνθήκες ενίοτε αντίθετες με την φύση των φιναλίστ (εξαιρετική άμυνα στα 2 πρώτα παιχνίδια από τους τους Ουόριορς, που είναι η κορυφαία επίθεση στη Λίγκα ή η ομαδικότητα των Καβς στο 3ο, αν καισυχνά εκμεταλλεύονται το ατομικό ταλέντο τους) αλλά και μπόλικες απορίες για την συνέχεια. Η βασική, πριν την 4η αναμέτρηση στο Κλίβελαντ, τα ξημερώματα του Σαββάτου (11/6) στις 4:00π.μ., είναι αν οι Καβαλίερς θα ισοφαρίσουν σε 2-2 και οι Τελικοί θα αρχίσουν από το «μηδέν», σε μία σειρά «best of three» ή αν οι πρωταθλητές θα φτάσουν στο 3-1 και θα απέχουν μία νίκη από το «repeat».

Ενδείξεις για μεγάλο ανταγωνισμό και «κλειστό» σκορ μάλλον δεν υπάρχουν, αφού τα φετινά πλέι-οφς έχουν προσφέρει 19 αγώνες που κρίθηκαν με 25+π. διαφορά και ήδη έχουν συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ με 11 από το 2005! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στην τρέχουσα ποστ-σίζον, μετά τον 3ο Τελικό, συμπληρώθηκαν 10 αγώνες με 30+π. διαφορά, ενώ άλλα τόσα υπήρξαν συνδυαστικά στις 3 περασμένες χρονιές και κανένα το 2006-07… Και από 5 σημειώθηκαν πέρσι και το 2007-08. Ο 4ος Τελικός ίσως είναι μια άλλη ιστορία. Αφενός αν οι Καβς «πατήσουν» πάνω στον θρίαμβο της περασμένης Τετάρτης και αφετέρου αν το Γκόλντεν Στέιτ «ξυπνήσει». Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ντρέιμοντ Γκριν, όταν οι Ουόριορς έμειναν πίσω με 1-3 από τους Θάντερ, δήλωσε πως «αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να κάνει αυτή την ανατροπή είμαστε εμείς», τότε η ομάδα του Στιβ Κερ ενδεχομένως δεν ανησυχεί (ακόμη;). Όμως, σαφώς και ο κορυφαίος τεχνικός της σεζόν δεν έμεινε ευχαριστημένος με την εικόνα των παικτών του μετά το επιβλητικό 2-0 στο Όκλαντ και δεν θέλει να ποντάρει απλώς στο πλεονέκτημα έδρας που θα έχει η ομάδα του ακόμη κι αν ηττηθεί και πάλι στην αήττητη στα πλέι-οφς «Quicken Loans Arena».

Ο κόουτς Κερ περιμένει πάνω από όλα την επανεμφάνιση της άμυνας, η οποία στα 2 πρώτα ματς με τους Καβς δέχθηκε κατά μ.ό. 83π. και στον 3ο υποτάχθηκε με 120. Ωστόσο, αυτό για το οποίο ανυπομονεί είναι η «αφύπνιση» του MVP Στεφ Κάρι και του Κλέι Τόμπσον. Οι «Splash Brothers» των Ουόριορς είναι κάτι σαν… απόντες στους Τελικούς, αφού ο πρώτος μετρά μ.ό. 16π.-4,3ασ.-5ριμπ.-5 λάθη και 43,6% στα σουτ, ενώ ο δεύτερος 12π. και 30%. Οι δύο σταρ των πρωταθλητών καταγράφουν μαζί 28π.-8ριμπ.-7ασ.-7 λάθη, με 40,2% στα σουτ και 35,5% στα τρίποντα, ενώ στα υπόλοιπα πλέι-οφς είχαν 52,9%-9,8ριμπ.-8,5ασ.-6 λάθη και 45,3% με 43μ,1% από τα 7,25μ. και αυτοί οι χαμένοι 24,9π. κόστισαν στον 3ο αγώνα. Το σχέδιο των Καβς να παίζουν ασφυκτική άμυνα στον Κάρι δεν λειτούργησε στα 2 πρώτα παιχνίδια όμως ο κόουτς Λου δεν το αποχωρίστηκε στο 3ο, στο οποίο ο Ίρβινγκ και ο Ντελαβεντόβα συχνά ήταν τόσο κοντά στον σταρ των Ουόριορς, που όταν εκείνος περνούσε αργά το κέντρο, ο εκάστοτε αμυντικός είχε για ώρα πλάτη στην μπάλα και σχεδόν… δεν παρακολουθούσε το ματς! Και κάπως έτσι, πλην του 3ου δωδεκαλέπτου στο οποίο ο Κάρι πέτυχε 13π., το Κλίβελαντ έχει περιορίσει τις «εκρήξεις» του MVP…

Από την άλλη, οι Καβς, κατάφεραν να αλλάξουν το μομέντουμ των δύο συντριβών στο Όκλαντ παρά την απώλεια του Κέβιν Λαβ. Η «απάντηση» του Λου ήταν η είσοδος στην 5αδα του βετεράνου Ρίτσαρντ Τζέφερσον, που έδωσε ανεπίσημη «μετάθεση» στον ΛεΜπρον Τζέιμς σε θέση «4». Κάτι που φάνηκε να βολεύει τον «βασιλιά», αφού ενώ στο Γκόλντεν Στέιτ δυσκολεύτηκε από την άμυνα των Ιγκουοντάλα και Μπαρνς, με αντίπαλο τον -επίσης καλό αμυντικό- Γκριν βρήκε ευκολότερο «μονοπάτι» προς το καλάθι. Οι Καβαλίερς, άλλωστε, θέλουν να έχουν τον ΛεΜπρον στις αλλαγές στα μαρκαρίσματα στα σκριν, ώστε να μένει με αντίπαλο τον πιο κοντό και λιγότερο δυνατό Κάρι ώστε είτε να σκοράρει είτε να φορτώνει τον σταρ των αντιπάλων με φάουλ… Οι Καβς «κόπιαραν» το περσινό small-ball των Ουόριορς και πήγαν πολύ στην «απομόνωση» είτε του Τζέιμς είτε του Ίρβινγκ. Με τον Κέβιν Λαβ να αναμένει ως το τζαμπ-μπολ την άδεια της Λίγκας λόγω του πρωτοκόλλου διάσεισης -αν και προπονήθηκε την Παρασκευή το πρωί-, ο κόουτς Λου έχει ένα δίλημμα. Να τον επαναφέρει ως βασικό ή να τον χρησιμοποιήσει από τον πάγκο, ώστε να μην χαλάσει την «χημεία» του 3ου αγώνα;

Για να αντιστραφεί το κλίμα, πάντως, οι Καβς χρησιμοποίησαν και μία άλλη έμπνευση. Όπως πέρσι ο Νικ Γιου’Ρεν ήταν ο άνθρωπος που έσωσε την σεζόν των Ουόριορς με την ιδέα για χαμηλό σχήμα, ο Φιλ Χάντι ευελπιστεί να κάνει το ίδιο για το Κλίβελαντ. Ο ασίσταντ κόουτς της ομάδας του Οχάιο, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας cleveland.com, αποφάσισε να «ξυπνήσει» τον εγωισμό των παικτών μετά το 0-2 στο Γκόλντεν Στέιτ, με μία ομιλία στην οποία δεν ήταν ιδιαιτέρως ευγενικός. Ο Χάντι θεώρησε ασέβεια τον τρόπο που οι Καβς έπαιξαν στους 2 πρώτους Τελικούς και τόνισε στους παίκτες ότι, λίγο-πολύ, γίνονται… ρεζίλι σε παναμερικανικό δίκτυο! Ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον τόνισε στο τοπικό σάιτ που αποκάλυψε το θέμα ότι «ο Χάντι, που κατάγεται από το Όκλαντ, εκνευρίστηκε από τα σχόλια που άκουσε στην πατρίδα του για τις ήττες, μίλησε έντονα. Δεν ήταν η συνηθισμένη αντίδρασή του, αλλά ενίοτε κάποιος χρειάζεται να ξεφύγει από τα φυσιολογικά για να εκφραστεί και να πει αυτό που θέλει…». Ο Τάιρον Λου σχολίασε ότι «ο Φιλ μας είπε απλώς αυτό που ξέραμε. Ότι, δηλαδή, πρέπει να παίξουμε πιο σκληρά. Οι παίκτες το αποδέχθηκαν και προχώρησαν».