Το “1ος γύρος ήταν και πάει” θα ακουγόταν ή διαβαζόταν σαν κάτι βαρετό. Διότι ενώ τα καλύτερα φαίνεται να βρίσκονται μπροστά μας, με τους συναρπαστικούς ημιτελικούς Περιφερειών να ξεκινούν ανήμερα Πάσχα (5/5), η γραμμή της αφετηρίας των Playoffs γέμισε με μεγάλες προσδοκίες τους φαν του ΝΒΑ για την συνέχεια της post-season. Ο 1ος γύρος περιελάμβανε 3 ανατροπές έδρας, ένα 7ο ματς από το… πουθενά (για δύο λόγους) και την αναβίωση μίας κόντρας που μπορεί φαινομενικά να εξασθένισε τους Νικς, όμως ίσως τους έδωσε και μεγαλύτερο κίνητρο. Ιδού τι έδειξε και τι δεν έδειξε ο 1ος γύρος των φετινών Playoffs

ΑΝΑΤΟΛΗ

ΜΑΪΑΜΙ – ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ (4-0)

Τι έδειξε η σειρά: Ότι οι πρωταθλητές Χιτ επιβεβαίωσαν εύκολα όσους πίστευαν πως επιτυχία για τους ταπεινούς -στα έργα και όχι στα λόγια- Μπακς θα ήταν… απλώς μία νίκη. Τα “Ελάφια” είχαν προκαλέσει, λέγοντας πως “μας ταιριάζει το Μαϊάμι“, ωστόσο δεν απέφυγαν το “σκούπισμα“, με την παρέα του ΛεΜπρον να προκρίνεται εύκολα και να περιμένει ξεκούραστη τον αντίπαλο, από τη σειρά ΜπρούκλινΣικάγο.

Τι δεν έδειξε η σειρά: Κάποιο “σημάδι” που θα ήθελαν να δουν οι επερχόμενοι αντίπαλοι των Χιτ. Οι πρωταθλητές, παρότι δεν έχουν κλασικό πόιντ-γκαρντ και σέντερ τρέχουν ασταμάτητα και οι Μπακς προτίμησαν να τους ακολουθήσουν στην “τρεχάλα“, αντί να επιχειρήσουν να ρίξουν τον ρυθμό.

Το στατιστικό της σειράς: Οι Χιτ επικράτησαν με μ.ο. διαφορών 14,7π. και συνέχισαν να σουτάρουν με +55% στα σουτ, κάτι που στην κανονική περίοδο ήταν το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του ΝΒΑ!

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ – ΣΙΚΑΓΟ (3-4)

Τι έδειξε η σειρά: Τους ρόλους που έχει θέσει στην ομάδα του ο κόουτς Τομ Θίμποντο. Οι Μπουλς παίζουν όλη τη σεζόν δίχως τον μεγάλο σταρ τους, Ντέρικ Ρόουζ, ενώ κατά την διάρκεια της σειράς έχασαν τους Ντενγκ, Χάινριχ και είχαν τους Ρόμπινσον και Γκίμπσον στο παρκέ με έντονα σημάδια ίωσης! Το Σικάγο επιβεβαίωσε τις αμυντικούς προσανατολισμούς του και (απ)έδειξε πως είχε περισσότερες λύσεις, έστω και με επιθετικούς ρολίστες όπως οι Νοά – Μπελινέλι (από 24π. στο 7ο ματς).

Τι δεν έδειξε η σειρά: Την ποιότητα του ρόστερ -τουλάχιστον των βασικών- του Μπρούκλιν. Οι Νετς αποχαιρέτησαν την παρθενική σεζόν τους στο Μπρούκλιν, παρότι “γύρισαν” από το 1-3, αφού μόνο ο Ντερόν Ουίλιαμς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι Λόπεζ και Τζόνσον (6π.-1/5διπ.-1/9τριπ. στον τελευταίο αγώνα) “χάθηκαν” ουσιαστικά μετά το 3ο-4ο παιχνίδι και άφησαν την ομάδα τους χωρίς λύσεις στην επίθεση. Πληρώνοντας και τις συνεχόμενες γκρίνιες στον πάγκο, που ούτως ή άλλως είχαν οδηγήσει και στην απόλυση του κόουτς Έιβερι Τζόνσον στα μέσα της κανονικής περιόδου.

Το στατιστικό της σειράς: Οι Μπουλς έχουν ρεκόρ 4-6 σε 7ους αγώνες Playoffs, αλλά η επικράτηση στο Μπρούκλιν ήταν μόλις η πρώτη σε εκτός έδρας 7ο παιχνίδι!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΒΟΣΤΟΝΗ (4-2)

Τι έδειξε η σειρά: Ότι οι Νικς ήταν καλύτεροι, κάτι που είχε διαφανεί και από την απουσία του Ρόντο για τους Σέλτικς. Η Νέα Υόρκη δυσκολεύτηκε περισσότερο από όσο έδειχνε το αρχικό 3-0, ενώ παραλίγο να χάσει διαφορά 26π. στην 4η περίοδο του 6ου ματς. Οι Νικς επιβεβαίωσαν πως είναι ομάδα που στηρίζεται στο σουτ (1οι σε εύστοχα τρίποντα και ποσοστό στην ρέγκιουλαρ-σίζον), αλλά λόγω της απουσίας του Αμάρ’ε και της κατάστασης του Τσάντλερ (προερχόταν από τραυματισμό) δεν είχαν pick ‘n roll παιχνίδι και φάνηκαν προβλέψιμοι.

Τι δεν έδειξε η σειρά: Την ηρεμία μίας ιδιαιτέρως “σκληρής” και δυνατής ομάδας όπως οι Σέλτικς. Οι “πράσινοι” μείωσαν με 2-3 νικώντας μέσα στη Νέα Υόρκη και φάνηκαν ικανοί για την ολική ανατροπή, αλλά η συνέχεια στο trash talking από τον παγκίτη Τζόρνταν Κρόφορντξύπνησε” τους Νικς, που έπαιξαν υπεροπτικά στον 5ο αγώνα και έκαναν δηλώσεις περί “κηδείας” (!) των αντιπάλων!!!

Το στατιστικό της σειράς: Οι Σέλτικς ήταν η χειρότερη επιθετική ομάδα των φετινών Playoffs με 82,3π. μ.ο., σούταραν κάτω από 39% στα 5 από τα 6 ματς και τα 17,3 λάθη τους ήταν “καλύτερα” μόνο από τα 18,7π. του Γκόλντεν Στέιτ

ΙΝΤΙΑΝΑ – ΑΤΛΑΝΤΑ (4-2)

Τι έδειξε η σειρά: Την ποιότητα μίας φιλόδοξης ομάδας όπως οι Πέισερς, που δεν αγχώθηκαν μετά το προσωρινό 2-2 των Χοκς και πέτυχαν δύο εύκολες νίκες στην συνέχεια για την πρόκριση.

Τι δεν έδειξε η σειρά: Τις διαθέσεις μίας ομάδας που ίσως έπαιξε για τελευταία φορά μαζί. Η Ατλάντα φάνηκε “ολοκληρωμένη“, μόνο από την συμμετοχή στην post-season και έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς ενδέχεται να αποχωρήσουν ο κόουτς Ντρου και ίσως με μεγάλος σταρ των “Γερακιών“, Τζος Σμιθ

Το στατιστικό της σειράς: Οι Πέισερς είχαν σχεδόν 13 περισσότερα ριμπάουντ μ.ο. (56,3 έναντι 43,7).

ΔΥΣΗ

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ – ΧΙΟΥΣΤΟΝ (4-2)

Τι έδειξε η σειρά: Την όρεξη του Κέβιν Ντουράντ, παρά την απώλεια του Ράσελ Ουέστμπρουκ. Χωρίς, βεβαίως, να γνωρίζει κανείς πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι περσινοί φιναλίστ χωρίς τον 2ο καλύτερο παίκτη τους. Οι Θάντερ νίκησαν το Χιούστον (και) στο μυαλό, παρότι είδαν το 3-0 να γίνεται προσωρινά 3-2 και κόντρα στο Μέμφις θα έχουν δυσκολότερη αποστολή.

Τι δεν έδειξε η σειρά: Το κάτι παραπάνω που χρειάζονταν οι Ρόκετς για να αποκλείσουν τους “πληγωμένους” Θάντερ.

Το στατιστικό της σειράς: Ο Κέβιν Ντουράντ σούταρε με 21,4% όταν ο Γκαρσία των Ρόκετς ήταν στο παρκέ και με… 60% όταν ο δεύτερος ήταν στον πάγκο!

Λ.Α. ΚΛΙΠΕΡΣ – ΜΕΜΦΙΣ (2-4)

Τι έδειξε η σειρά: Πως το Μέμφις εκτός από πλάνο και ξεκάθαρη φιλοσοφία, έχει και λύσεις σε οποιαδήποτε συνθήκη. Οι Γκρίζλις, που στην κανονική σεζόν σκόραραν περίπου 85-90π., πέτυχαν μ.ο. 108,3π. στα τρία τελευταία ματς και με 4 διαδοχικές νίκες απέκλεισαν τους φιλόδοξους Κλίπερς!

Τι δεν έδειξε η σειρά: Την δυνατότητα των Γκρίφιν και Τζόρνταν να ματσάρουν και να “νικήσουν” τους Ράντολφ και Γκασόλ των Γκρίζλις. Οι δύο πρώτοι, ψηλοί του Λ.Α. δεν είχαν απαντήσεις, αν και για τον Γκρίφιν ο τραυματισμός στα 2 τελευταία παιχνίδια δεν του επέτρεψε να είναι ανταγωνιστικός (αγωνίστηκε μόλις 14′ στην 6η αναμέτρηση). Οι “Κλιπς” χρειάζονται πολλά παραπάνω για να μετατραπούν από θεαματική “Lob-City” σε ομάδα με ουσία που θα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο…

Το στατιστικό της σειράς: Με την ρακέτα να “ανήκει” στους ΡάντολφΓκασόλ, οι Κλίπερς χρειάζονταν κάτι παραπάνω από 30,3% στα τρίποντα.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ – Λ.Α. ΛΕΪΚΕΡΣ (4-0)

Τι έδειξε η σειρά: Ότι μία σοβαρή ομάδα όπως οι Σπερς εκμεταλλεύεται τις απουσίες του αντιπάλου. Το Σαν Αντόνιο ήταν ούτως ή άλλως φαβορί, αλλά χωρίς τον Κόμπι Μπράιαντ, αποδείχθηκε ότι οι Λέικερς δεν μπορούσαν να πετύχουν ούτε μία νίκη… Τα “Σπιρούνια” πέτυχαν εύκολο “sweep” όταν στο Λ.Α. είδαν και τους Νας, Μπλέικ, Μικς, να μένουν εκτός δράσης.

Τι δεν έδειξε η σειρά: Την “ευχή” (;) του Ντουάιτ Χάουαρντ να είναι ο Νο1 ηγέτης στο Λ.Α.. Ο “Σούπερμαν” δεν κατάφερε να τα βάλει με τον Ντάνκαν και δεν φάνηκε επίσης καμία αδυναμία των Σπερς, ενόψει της συνέχειας. Το Σαν Αντόνιο ευελπιστεί πια να εκμεταλλευτεί την απειρία του Γκόλντεν Στέιτ και την απουσία του Ουέστμπρουκ για τους Θάντερ, ώστε να φτάσει στους Τελικούς.

Το στατιστικό της σειράς: Οι Σπερς είχαν μόλις 10 λάθη μ.ο. (τα λιγότερα στα φετινά Playoffs!) και επικράτησαν με την μεγαλύτερη διαφορά πόντων (μ.ο. 18,7) σε όλες τις σειρές!

ΝΤΕΝΒΕΡ – ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ (2-4)

Τι έδειξε η σειρά: Πόσο σημαντική μπορεί να είναι μία απουσία σε μία ομάδα δίχως ξεκάθαρο σταρ. Οι Νάγκετς έχασαν τους 16π. μ.ο. του τραυματία Γκαλινάρι και δεν βρήκαν λύσεις στον φρενήρη ρυθμό των Ουόριορς, που με 107,2π. έχουν την καλύτερη επίθεση στην post-season! Ενώ με 40,1% στα τρίποντα έχουν και το καλύτερο ποσοστό από τα 7,25μ.! Η σειρά έδειξε επίσης πως το Γκόλντεν Στέιτ διαθέτει την πιο “θορυβώδη” έδρα του ΝΒΑ!!!

Τι δεν έδειξε η σειρά: Την ηρεμία του ενθουσιώδους αλλά άπειρου Γκόλντεν Στέιτ, που πήγε να χάσει ένα δικό του ματς στην 6η αναμέτρηση. Αλλά κυρίως τις λύσεις που είχε σε όλη τη σεζόν το Ντένβερ, που παρότι πέτυχε 57 νίκες στην κανονική περίοδο (ρεκόρ ομάδας), έμεινε και πάλι εκτός από τον 1ο γύρο, για 9η φορά τα τελευταία 10 χρόνια…

Το στατιστικό της σειράς: Μπορεί ο Στεφ Κάρι να ανέβασε τους 22,9π. της ρέγκιουλαρ-σίζον σε 24,3π. στα Playoffs, όμως είχε και πολύτιμη βοήθεια, καθώς ο Τζάρετ Τζακ πέτυχε 23,3π. και είχε ποσοστό 73,7% (!!!) στα σουτ στα 3τελευταία ματς!