Ένας παλιόφιλος μού είπε κάποτε ότι «δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνεις έναν προπονητή του ακόμη και τους 1εκατ.δολ. για να κοουτσάρει παίκτες των πολλών εκατομμυρίων. Γι’ αυτό δεν έχω πρόβλημα που ο Φιλ Τζάκσον αμείβεται με +10εκατ. ετησίως». Δεν ξέρω πόσα χρήματα θα έπρεπε να λάβει ο Ντέιβιντ Μπλατ για να «αξίζει» να δίνει οδηγίες σε έναν παίκτη σαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Το θέμα, άλλωστε, δεν είναι ο μισθός του εκάστοτε προπονητή του «Βασιλιά». Αλλά τελικά το τι θέλει ο «LBJ» από τον κάθε τεχνικό του. Ο Μαρκ Στάιν, δημοσιογράφος του ESPN που ήταν ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου για το ραδιόφωνο του δικτύου στους Τελικούς του ΝΒΑ, έγραψε πως ο μεγάλος σταρ των Καβς δεν δίστασε να… «καπελώσει» τον προπονητή του, Ντέιβιντ Μπλατ, καλώντας μόνος του τα τάιμ-άουτ, επιλέγοντας εκείνος τις αλλαγές παικτών κατά την διάρκεια των αγώνων και φωνάζοντάς του αν δεν του άρεσε κάτι!!! Στην αρχή του κειμένου του, ωστόσο, ανέφερε πως «αν είχα μπροστά μου τον ΛεΜπρον θα τον ρωτούσα τρία πράγματα: Πρώτον, τι είδους κόουτς θέλεις; Δεύτερον, ποιος προπονητής υπάρχει εκεί έξω ώστε να σου κάνει; Και τρίτον, ποιον θέλεις να προσλάβει η ομάδα σου;».

Βλέπετε, μπορεί ο Τύπος του Κλίβελαντ να λατρεύει τον τοπικό ήρωα Τζέιμς, αλλά η… υπόλοιπη Αμερική τον κατέκρινε, θυμίζοντας πως και πριν τον 6ο Τελικό δήλωσε -διόλου ταπεινά- ότι «έχω αυτοπεποίθηση γιατί είμαι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου». Ο κόουτς Μπλατ κρίθηκε ιδιαιτέρως στη σεζόν, καθώς παρά τους 16 τίτλους του στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2007 με την Ρωσία και την περσινή Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήταν απλώς ένας ρούκι τεχνικός στο ΝΒΑ. Ο Μπλατ είχε μεν την τύχη να κοουτσάρει τον κατά πολλούς καλύτερο παίκτη στον κόσμο, όμως είχε την ατυχία να… προσληφθεί πρώτος. Ο Αμερικανο-ισραηλινός κόουτς ανέλαβε το Κλίβελαντ για να καθοδηγήσει μία νεανική ομάδα με τρία Νο1 ντρσφτ-πικς την τελευταία 4ετία (Ίρβινγκ, Μπένετ, Ουίγκινς). Λίγες ημέρες μετά, όμως, η διοίκηση των Καβς έστειλε τα δύο τελευταία στη Μινεσότα αντί του Κέβιν Λαβ. Αλλά, κυρίως, ενδιάμεσα η πόλη του Κλίβελαντ είχε ακούσει σαν μουσική στα αυτιά της την ατάκα «επιστρέφω σπίτι μου» από τον Τζέιμς

Το ESPN, πάντως, αποκάλυψε πως ο ΛεΜπρον δεν θα έχει πρόβλημα αν ο Μπλατ παραμείνει στον πάγκο τους. Άλλωστε, λίγο μετά την πρόκριση στους Τελικούς φάνηκε να τον στηρίζει, έχοντας διαψεύσει νωρίτερα τον Απρίλιο ότι τον «καπελώνει». Αν και το τελευταίο περιστατικό κόντρα στους Ουόριορς, μάλλον το επιβεβαιώνει. Ο Τζέιμς, παρά την ήττα του Κλίβελαντ με 4-2 νίκες από το Γκόλντεν Στέιτ, μέτρησε στη σειρά μ.ο. 35,8π.-13,3ριμπ.-8,8ασ.(!) και φάνηκε να κάνει τα πάντα για την ομάδα του. Στην κυριολεξία… Πριν από μερικές εβδομάδες… έσπρωξε τον προπονητή του ώστε να μην διαμαρτυρηθεί σε διαιτητή! Στην πορεία άρχισε να δίνει εκείνος οδηγίες σε τάιμ-άουτ, ενώ μετά τον 4ο ανατολικό ημιτελικό στο Σικάγο παραδέχθηκε πως «αδιαφόρησα για το σύστημα να επαναφέρω εγώ τη μπάλα στην τελευταία επίθεση και πήρα μόνος μου την απόφαση να σουτάρω». Δικαιώθηκε, πάντως, αφού σκόραρε το νικητήριο σουτ για το 2-2 στη σειρά!

Ο Τύπος του Οχάιο ζητά από τον ιδιοκτήτη Νταν Γκίλμπερτ και τον τζένεραλ μάνατζερ Ντέιβιντ Γκρίφιν να αποσαφηνίσουν άμεσα το αν θέλουν τον Μπλατ στην ομάδα και του χρόνου. Αμφότεροι έχουν τονίσει ότι ο άλλοτε προπονητής του Αρη «έκανε καλή δουλειά» και ο Γκρίφιν τόνισε πως «όλο το θέμα για τη σχέση του με τον ΛεΜπρον απλώς ”πουλάει”. Οι συναισθηματισμοί πάντα ”πουλάνε”». Ο ίδιος ο κόουτς Μπλατ -όχι ότι βεβαίως θα μπορούσε επικοινωνιακά να κάνει κάτι διαφορετικό- τόνισε πως «απόλαυσα κάθε στιγμή της συνεργασίας μου με τον ΛεΜπρον, που έδωσε και την ψυχή του για την ομάδα». Προσθέτοντας ότι «ο κόσμος πολλές φορές κρίνει τα πράγματα από ένα παιχνίδι ή μία χρονική περίοδο αλλά ξεχνά ότι δουλεύουμε μαζί κάθε μέρα. Οι δεσμοί εξελίσσονται με το χρόνο και υπάρχουν πολλά που δεν βλέπει ένα απλό βλέμμα». Και καταλήγοντας πως «φυσικά κι έκανα συμβιβασμούς! Ο ΛεΜπρον είναι ο καλύτερος παίκτης στη Λίγκα. Είναι νικητής. Είναι πρωταθλητής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να νιώθει ότι έχει δύναμη, αν και πάντοτε έβαζε την επιτυχία της ομάδας πάνω από τη δική του. Δεν έχω πρόβλημα να τον ακούω να ομιλεί και το ενθαρρύνω για κάθε παίκτη μου. Ανυπομονώ να συνεχίσω».

Ο ΛεΜπρον είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Αλλά ίσως τελικά η ταπεινότητα να μην είναι αρετή που να συνοδεύει τις μπασκετικές και ηγετικές αρετές του. Το να διαφωνήσει κανείς με την «είμαι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, Τόσο απλά» ατάκα του ή να διαπιστώσει απλώς ότι ακόμη κι αν ισχύει, δεν λέγεται, δεν τον μετατρέπει απαραίτητα σε «hater». Αν και ο «Βασιλιάς» έχει συνηθίσει να μην έχει μόνο «υπηκόους» και «αυλικούς». Έχει μάθει να ζει με τον θαυμασμό και μίσος για το ταλέντο και τον χαρακτήρα του. Πέρσι το καλοκαίρι γύρισε στους Καβς εξηγώντας πως «έχω αφήσει μια δουλειά μισοτελειώμένη». Ο Μάτζικ Τζόνσον προέβλεψε την Πέμπτη (18/6) ότι ο ΛεΜπρον και οι Καβαλίερς θα πανηγυρίσουν τη νέα σεζόν τον τίτλο. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει εκείνος και η ομάδα του να αποφύγουν τα φετινά «μελοδράματα». Κάτι που ο Τζέιμς κατάφερε και στο Μαϊάμι μετά την πρώτη χρονιά και την αποτυχία στους Τελικούς κόντρα στο Ντάλας. Οι δύο τίτλοι τις ισάριθμες επόμενες σεζόν ήταν αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι ο ΛεΜπρον συνήθισε τον κόουτς Έρικ Σποέλστρα

[email protected]