Του Γιώργου Αδαμόπουλου
06/05/2012 (19:32)

Ο Ρικ Καρλάιλ διάλεξε μία φράση που είχε τα ξημερώματα της Κυριακής (6/5) έναν παραπάνω συμβολισμό από την κλασική σημασία της. Ο τεχνικός των Μάβερικς παραδέχθηκε την ανωτερότητα της Οκλαχόμα Σίτι, που απέκλεισε με 4-0 τους πρωταθλητές, λέγοντας το χαρακτηριστικό “πρέπει να τους βγάλουμε το καπέλο για τις εμφανίσεις τους και την πρόκριση“. Αυτό που (δεν) ήθελε να πει, πάντως, ήταν ότι οι Τεξανοί έβγαλαν από το κεφάλι τους το “στέμμα” του περσινού Ιουνίου και ίσως να το έδωσαν στην ομάδα που αυτή τη στιγμή παίζει σαν φαβορί για τον τίτλο.

Η φετινή πορεία των Θάντερ, άλλωστε, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν. Η παρέα των Κέβιν Ντουράντ, Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν φιλοδοξεί να φτάσει ως τους Τελικούς, αφού το 2010 αποκλείστηκαν με 4-2 στον 1ο γύρο από τους μετέπειτα πρωταθλητές Λέικερς και πέρυσι με 4-1 στους δυτικούς τελικούς από τους Μαβς, που επίσης κατέκτησαν το δαχτυλίδι. Βεβαίως, οι Θάντερ θα κληθούν στη συνέχεια να συναντήσουν τους Λέικερς ή τους Νάγκετς και πιθανότατα τους δυνατούς Σπερς για τον “θρόνο” της Δύσης. Όμως για τούτο υπάρχει καιρός…

Σε αντίθεση με το Ντάλας, που δεν έχει χρόνο, αν και έδειξε να σπαταλά μία χρονιά, για έναν ή ακόμη και δύο μεγάλους στόχους για την “επόμενη μέρα” του. Οι Μαβς έγιναν μόλις η 5η πρωταθλήτρια που αποκλείεται στον 1ο γύρο την επόμενη σεζόν του τίτλου, βάζοντας το όνομά τους σε μία διόλου κολακευτική λίστα που περιλαμβάνει τους Λέικερς (αποκλείστηκαν το 1981 από το Χιούστον με 2-1), τους Σίξερς (2-3 το 1984 από το Νιου Τζέρσεϊ), τους Σπερς (1-3 το 2000 από το Φοίνιξ) και τους Χιτ, που το 2007 είχαν “σκουπιστεί” με 0-4 από το Σικάγο.

Όμως η πορεία τους, αν και στα δύο πρώτα της σειράς στην Οκλαχόμα Σίτι πάλεψε σθεναρά (με γκρίνια και για την διαιτησία), χάνοντας με συνολική διαφορά 4π., δεν έδειξε να εκπλήσσει κανέναν. Οι Μάβερικς δεν έπειθαν πως μπορούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και οι ειδικοί και μη δεν τους έδιναν πιθανότητες. Όχι γιατί τερμάτισαν 7οι και έπεσαν πάνω στην Οκλαχόμα Σίτι. Αλλά κυρίως διότι οι κινήσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο, φάνηκε πως έβαζαν μία παρένθεση στην φετινή κανονική περίοδο…

Η διοίκηση και ο ιδιοκτήτης Μαρκ Κιούμπαν αποφάσισαν πριν την αφετηρία της σεζόν να μην εμφανίσουν στο παρκέ την ομάδα που κατέκτησε -ελαφρώς απρόσμενα- το πρωτάθλημα. Μπορεί οι Νοβίτσκι, Κιντ, Τέρι, να παρέμειναν, όμως εκτός Ντάλας βρέθηκαν ο Τάισον Τσάντλερ, ο Τζέι-Τζέι Μπαρέα και ο Καρόν Μπάτλερ, με τους δύο πρώτους να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον θρίαμβο του Ιουνίου επί του Μαϊάμι. Ο εκκεντρικός Κιούμπαν δεν θέλησε καν να μιλήσει μαζί τους για ανανέωση των συμβολαίων τους, επιθυμώντας να χαμηλώσει τον οικονομικό πήχη για το 2011-12. Ώστε να έχει το επόμενο καλοκαίρι την δυνατότητα να κάνει ένα δυνατό μπάσιμο στην ελεύθερη αγορά.

Οι προσθήκες των Βινς Κάρτερ, Λαμάρ Όντομ, Ντελόντε Ουέστ δεν αναπλήρωσαν το κενό των παικτών που αποχώρησαν. Το ρόστερ του κόουτς Καρλάιλ δεν έπαιζε άμυνα (τομέα στον οποίο βοηθούσε πέρυσι ο Τσάντλερ), ενώ η επίθεση δεν είχε ούτε το περσινό σουτ με τον Στογιάκοβιτς ούτε το απρόβλεπτο παιχνίδι του Μπαρέα. Και με δεδομένη την νομοτέλεια, κοινώς την ηλικία των γερασμένων παικτών του, οι περσινοί πρωταθλητές έμοιαζε βέβαιο πως έχουν “ταβάνι” 1 ή οι 2 νίκες κόντρα στους νεανικούς Θάντερ…

Στο Ντάλας θαρρεί κανείς πως πέρυσι πήραν δύναμη και είχαν έμπνευση από το προφητικό τατουάζτου Τζέισον Τέρι. Για την επόμενη περίοδο, πάντως, δεν θα χρειαστούν το μελάνι κανενός καλλιτέχνη τατουάζ. Αλλά το μελάνι από την πιθανή υπογραφή του Ντερόν Ουίλιαμς σε συμβόλαιο με την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του! Ο σταρ των Νετς, που μένει ελεύθερος την 1η Ιουλίου, έχει γεννηθεί στο Ντάλας και αποτελεί ήδη τον μεγάλο στόχο του Κιούμπαν.

Ο τελευταίος δήλωσε μετά τον αποκλεισμό από την Οκλαχόμα Σίτι ότι “δεν μετανιώνουμε για όσα κάναμε ή δεν κάναμε φέτος και απλώς να θυμάστε πως κάθε χρόνο κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα”. Ο Κιούμπαν δεν αναφέρθηκε φυσικά στο όνομα του Ουίλιαμς, εξηγώντας πως “δεν μπορώ να σας αποκαλύψω την στρατηγική μας”. Φρόντισε, ωστόσο, να την αφήσει να “διαρρεύσει” από τον Δεκέμβριο, όταν με την επιλογή να μην ασχοληθεί με τους Τσάντλερ, Μπαρέα, Μπάτλερ, μείωσε το σάλαρι-καπ του στα 40εκατ.δολ. (παρότι “χρυσοπληρώνει” ακόμη τον Μπρένταν Χέιγουντ) και με το όριο στα 58εκατ. να μπορεί να κινηθεί δυναμικά στην επερχόμενή μετεγγραφική “αγορά”.

Ο Κιούμπαν δήλωσε ότι “προσπάθησα σκληρά κατά την διάρκεια του λοκ-άουτ να αλλάξω κάποια πράγματα στην νέα σύμβαση εργασίας που μας περιορίζει αρκετά”. Προσθέτοντας πλέον πως “πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και μειώνοντας το σάλαρι-καπ, να είμαστε πιο ευέλικτοι για τους free-agents ή για ανταλλαγές”. Κάπως έτσι επιβεβαίωσε πως σπατάλησε την φετινή σεζόν, ώστε να διεκδικήσει τον Ντερόν Ουίλιαμς και γιατί όχι μία συμφωνία με το Ορλάντο για τον Ντουάιτ Χάουαρντ. Διότι οι δύο Αμερικανοί σταρ φαίνεται πως θα ήθελαν να παίξουν μαζί από του χρόνου…

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, παρότι είναι 34 ετών, παραμένει ο ηγέτης των Μαβς. Και θα ήθελε Ντερόν ή “Σούπερμαν” στο πλευρό του, πριν του(ς) παραδώσει τα ηνία. Άλλωστε, οι Τζέισον Κιντ και Τζέισον Τέρι είναι ελεύθεροι, με τον πρώτο να έχει περισσότερες πιθανότητες να μένει, παρά τα 39 χρόνια του. Ο Νοβίτσκι τόνισε μετά τον αποκλεισμό ότι “για να είσαι στην ελίτ του ΝΒΑ, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2-3 παίκτες πρώτης γραμμής. Κοιτάξτε τους Θάντερ. Χάσαμε στο 1ο και το 3ο ματς από τον Ντουράντ. Στο 2ο από τον Ουέστμπρουκ και στο τελευταίο από τον Χάρντεν”.

Αν ήταν “καρφί” στους Μάριον και Τέρι ή απλή υπενθύμιση στον Κιούμπαν, θα φανεί στο επόμενο διάστημα, στο οποίο οι Μαβς -δεδομένης και της λήξης του 4ετούς συμβολαίου του κόουτς Καρλάιλ– θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Προκειμένου να μην πάει τελείως χαμένη η φετινή… χαμένη χρονιά.