Το ΝΒΑ είναι συνήθως η επιτομή της έκφρασης «οι πρωταγωνιστές μόνο στο παρκέ». Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από τον 5ο Τελικό μεταξύ Γκόλντεν Στέιτ-Κλίβελαντ, τα ξημερώματα της Τρίτης (14/6) στις 4:00π.μ., θαρρεί κανείς ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ένας παίκτης που… δεν θα βρίσκεται στο γήπεδο. Όχι, μόνο στο παρκέ, αλλά σε ολόκληρο το κτίριο της «Oracle Arena». Ο φόργουορντ των Ουόριορς, Ντρέιμοντ Γκριν, δεν θα αγωνιστεί λόγω του αντιαθλητικού φάουλ Α’ βαθμού με το οποίο χρεώθηκε ετεροχρονισμένα κατά του ΛεΜπρον Τζέιμς και η Λίγκα του έχει απαγορεύσει να εισέλθει στην έδρα της ομάδας του! Το ΝΒΑ επισήμανε ότι ο απόφοιτος του Μίσιγκαν Στέιτ θα έχει δικαίωμα εισόδου μόνο σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων, ώστε να πανηγυρίσει μαζί τους την κατάκτηση του τίτλου. Ο ίδιος άφησε αρχικά να εννοηθεί πως ίσως και να βρεθεί κανονικά εκεί, ακόμη κι αν πληρώσει πρόστιμο, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα παρακολουθήσει το ματς στο γειτονικό γήπεδο μπέιζμπολ των Όκλαντ Αθλέτικς. Η εφημερίδα New York Daily News αποκάλυψε πως ο Γκριν αποκάλεσε τον ΛεΜπρον “σκ..ά”!

Ο Τύπος στις Η.Π.Α. σαφώς και θεωρεί απώλεια την απουσία του πολυσύνθετου Γκριν, όμως επιμένει πως οι πρωταθλητές θα εμφανιστούν πιο συγκεντρωμένοι στον 5ο αγώνα και την πρώτη ευκαιρία για το «repeat». Η ομάδα του Στιβ Κερ, μεςτά τις 73 νίκες της κανονικής περιόδου, έχει φτάσει τις 88 επιτυχίες στη σεζόν και κατέρριψε το ρεκόρ των 87 των Μπουλς, από το 1995-96. Ο Κλέι Τόμπσον, που νωρίτερα είχε τονίσει πως «μάλλον πληγώθηκαν τα αισθήματα του ΛεΜπρον στη φάση με τον Ντρέιμοντ και πέρασε από πάνω του», δήλωσε πως «έστω και χωρίς τον Γκριν, θα βγούμε στο παρκέ να παίξουμε πάλι ως ομάδα και να κερδίσουμε». Κάτι που οι Ουόριορς έκαναν και όταν τραυματίστηκε ο Κάρι, στις σειρές με Ρόκετς και Μπλέιζερς, αλλά και στον 1ο Τελικό, όταν οι «Splash Brothers» είχαν μαζί 20π. και οι αναπληρωματικοί 45! Οι παίκτες του Γκόλντεν Στέιτ υπερασπίστηκαν τον Γκριν (ο Σπειτς είπε «ο ΛεΜπρον πέρασε πάνω από το κεφάλι του, τι να έκανε;») και ο παλαίμαχος Τσαρλς Μπάρκλεϊ σχολίασε πως «ήταν αναμενόμενη η αντίδραση του Γκριν και όταν κάποιος περνά έτσι από πάνω σου, έχεις ηθική υποχρέωση να τον χτυπήσεις στα γεννητικά όργανα»!!!

Άλλωστε, το μέρος του φόργουορντ των Ουόριορς μάλλον πήρε και ο σταρ των Καβς, Κέβιν Λαβ, που επισήμανε ότι «το βήμα του ΛεΜπρον έμοιαζε με δείγμα ασέβειας»… Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως σε περίπτωση ήττας του Κλίβελαντ, αυτό θα είναι το τελευταίο ματς του Λαβ με τη φανέλα των Καβαλίερς, καθώς η ομάδα του Οχάιο έχει ως τώρα επικρατήσει στον μοναδικό Τελικό που απουσίασε ο Λαβ και οι φήμες λένε πως δεν έχει «κολλήσει» με τον Τζέιμς, ούτε εντός ούτε εκτός παρκέ. Οι Καβς, που μετρούν 4 διαδοχικές ήττες στο Γκόλντεν Στέιτ, έχουν ως «αντίπαλο» το γεγονός ότι καμία ομάδα στην ιστορία των Τελικών δεν έχει ανατρέψει το εις βάρος της 1-3, σε 32 περιπτώσεις… Μάλιστα, τις 3 τελευταίες φορές, η ομάδα που είχε το προβάδισμα (2009 οι Λέικερς επί των Μάτζικ, 2012 οι Χιτ επί των Θάντερ και το 2014 οι Σπερς επί των Χιτ), επιβλήθηκε στον 5ο αγώνα με +13π. διαφορά.

Οι Καβαλίερς «πληγώθηκαν» από τους… «ηρωισμούς» των Τζέιμς και Ίρβινγκ στον 4ο Τελικό, αφού οι δυο τους επιχείρησαν τα 33 από τα 38 σουτ του Κλίβελαντ στο 2ο ημίχρονο! Ενώ ο Τζέι-Αρ Σμιθ, με 10 προσπάθειες στο 1ο μέρος, δεν σούταρε στα υπόλοιπα 24′. Ο Ίρβινγκ, μετά τα 11/18 στις 3 πρώτες περιόδους, είχε 3/10 στο 4ο δωδεκάλεπτο, ενώ ο ΛεΜπρον τα βρήκε και πάλι «σκούρα» από την άμυνα του Αντρέ Ιγκουοντάλα, αφού σε 32 κατοχές κόντρα στον περσινό MVP των Τελικών, κατάφερε να σουτάρει μόνο 2 φορές δίχως να σκοράρει και είχε και 3 λάθη. Και στις άμυνες του «Iggy» στον «Βασιλιά», οι υπόλοιποι Καβαλίερς είχαν συνολικά 7/25 σουτ. Στο επιθετικό κομμάτι, οι Ουόριορς, παρά την απουσία του καλύτερου πασέρ τους, Ντρέιμοντ Γκριν, θα επιχειρήσουν να μειώσουν και πάλι τα λάθη (είχαν 8 στο Game 4, αλλά 18 στο προηγούμενο) και να βρουν και πάλι ελεύθερα σουτ. Καθώς στον 4ο Τελικό, στον οποίο οι Κάρι (38π.) και Τόμπσον (25π.) βρήκαν ρυθμό, το Γκόλντεν Στέιτ πέτυχε ρεκόρ με 17 εύστοχα τρίποντα, εκ των οποίων τα 8/12 από τους Κάρι-Τόμπσον και μάλιστα χωρίς αντίπαλο!

Χωρίς τον Γκριν, οι Ουόριορς θα χάσουν τον μοναδικό παίκτη που έχει αγωνιστεί και στις 88 φετινές νίκες τους και έχει επιρροή και στις 2 πλευρές του παρκέ. Ο φόργουορντ των πρωταθλητών έχει καταγράψει συνολικά 315π.-203ριμπ.-123ασ. στα φετινά πλέι-οφς και έγινε ο 7ος παίκτης στην ιστορία της ποστ-σίζον με +300΄.-+200ριμπ.-+100ασ., μετά τους Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1967), Μπιλ Ουόλτον (1977), Λάρι Μπερντ (1981, 1984, 1987), Τσαρλς Μπάρκλεϊ (1993), Τιμ Ντάνκαν (2003) και ΛεΜπρον Τζέιμς (2012, 2015)! Ο Γκριν έχει 13 τριπλ-νταμπλ, που είναι ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας του και είναι ο 2ος με τουλάχιστον 2+ σε μία σεζόν, μετά τον Τομ Γκόλα. Στην σειρά των Τελικών, ο απόφοιτος του Μίσιγκαν Στέιτ είναι 1ος σε ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα των Ουόριορς και είναι ο 3ος σκόρερ τους. Έχει αγωνιστεί τα περισσότερα λεπτά κόντρα στους Καβαλίερς (με 152′ και μ.ό. 38′) και με εκείνον στο παρκέ, το Γκόλντεν Στέιτ είναι στο +13,6π. ανά 100 κατοχές και μετρά μ.ό. 113,8π.. Με τον Γκριν στον πάγκο, οι Ουόριορς είναι στο -9,6π. και σκοράρουν 98,3π. ανά 100 κατοχές… Επιπλέον, είναι ο μοναδικός που έχει αμυνθεί κατά της «Big-3» του Κλίβελαντ και με αυτόν αντίπαλο, οι Τζέιμς, Ίρβινγκ, Λαβ, έχουν συνολικά ποσοστό 36% (5/14 ο ΛεΜπρον, 4/12 ο Ίρβινγκ και 5/13 ο Λαβ)!