Ο Βρετανός πολιτικός του 19ου αιώνα, Μπέντζαμιν Ντισραέλι, επέμενε πως «το Λονδίνο είναι μία φωλιά για κάθε πουλί». Η αγγλική πρωτεύουσα, όμως, που την περασμένη εβδομάδα έγινε η «πρωτεύουσα» του ΝΒΑ στην Ευρώπη, μάλλον αποτέλεσε τον τόπο στον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «άνοιξε (ακόμη περισσότερο) τα φτερά του» στη Λίγκα. Για την ακρίβεια, θαρρεί κανείς πως άνοιξε τα τεράστια χέρια του για να «αγκαλιάσει» όλους εκείνους που θέλησαν να τον πλησιάσουν και να του μιλήσουν πριν ή μετά τον αγώνα των Μπακς με τους Νικς στην «O2 Arena». Ο «Γιαννάκης» για τον Φιλαθλητικό ή τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. είναι πια ο «Giannis» ή ο «Greek Freak» του Μιλγουόκι. Κι αν συνεχίζει ακόμη και σε ηλικία 20 ετών να ψηλώνει, η παρουσία του στο Λονδίνο και η απήχησή του στον Τύπο και το κοινό τον βοήθησε να «μεγαλώσει». Ο προπονητής του, Τζέισον Κιντ, εκτός της αποκάλυψης στο basketblog.gr ότι ο «Γιάννης μου μαθαίνει ελληνικά», τόνισε ότι ο διεθνής φόργουορντ παίζει πια με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τόσο λόγω του ταλέντου του όσο και της προσαρμογής του στις Η.Π.Α.. Άλλωστε, τώρα πλέον μπορεί να κάνει και αναρτήσεις για την… Ιρίνα Σάικ!!!

Ομολογώ πως πριν το ταξίδι στο Λονδίνο δεν είχα γνωρίσει ποτέ τον Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, είχα μάθει από συναδέλφους πως στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας έμοιαζε ακόμη «ψαρωμένος» μπροστά στα μικρόφωνα, ειδικά όταν του ζητούσαν δηλώσεις σε ζωντανή μετάδοση. Στην Αγγλία, όμως, εμφανίστηκε ένας αλλαγμένος «Αντέτο», που ήταν ιδιαιτέρως άνετος απέναντι στις κάμερες και η αυτοπεποίθησή του στο παρκέ ήταν η ίδια και κόντρα στους… «αντίπαλους» δημοσιογράφους, στους οποίους μιλούσε πολύ καλά αγγλικά και δεν είχε κανένα πρόβλημα να σχολιάσει τις επιδόσεις του, την ομάδα του, την παιδική του ηλικία και να φτάσει σε κουβέντες ακόμη και για… ποδόσφαιρο και την προτίμησή του στην Αρσεναλ, από την Τσέλσι! Στα μόλις 15΄ της ανοικτής προπόνησης των Μπακς που καταφέραμε να δούμε στην «O2 Arena», ο «Giannis» δούλεψε τόσο με τους γκαρντ όσο και με τους παίκτες ρακέτας. Αν και ο νέος συμπαίκτης του, Κένιον Μάρτιν, τον έβαλε… στη μέση, λέγοντας στο basketblog.gr ότι «του ταιριάζει περισσότερο η θέση ”3”».

Τα τεχνικά ζητήματα είναι σαφώς θέμα του κόουτς Κιντ. Αυτό που ήταν έκδηλο στο Λονδίνο είναι πως ο Αντετοκούνμπο δεν κάνει απλώς «γκελ» στο ΝΒΑ, όπως φάνηκε πέρσι, αφού η ιστοσελίδα του ΝΒΑ τον αποκάλεσε «buzz του Λονδίνου». Κοινώς, κάτι σαν ένα από τα highlights του ταξιδιού της Λίγκας στον Big Ben! Εκεί βρεθήκαμε 3 Έλληνες (μαζί με τον Χάρη Σταύρου του NBA Greece και τον Μιχάλη Γκιουλένογλου από το «ΕΘΝΟΣ») και όποιος από το Μιλγουόκι -παράγοντας, παίκτης, κόουτς ή ρεπόρτερ- μας άκουγε από τα χείλη μας την λέξη «Ελλάδα», αναφωνούσε ένα «αγαπάμε τον Γιάννη»! Αυτή ήταν και η αντίδραση του Τσαρλς Γκάρντνερ της εφημερίδας Milwaukee Journal-Sentinel, ο οποίος μου ζήτησε ευγενικά να κάνουμε μία κουβέντα για τον «Αντέτο» στο άμεσο μέλλον, λόγω του φόρτου εργασίας του, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως «στην πόλη όλοι τον αγαπάμε και πιστεύουμε πολύ σε εκείνον»!

Οι κορυφαίες φιλοφρονήσεις, βεβαίως, ήρθαν από σπουδαία στόματα. Αρχικά από τον Χακίμ Ολάζουον, που συνάντησε τον Γιάννη και πρόβλεψε πως «μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα»! Και μετά την ήττα των Νικς, ο σταρ της Νέας Υόρκης, Καρμέλο Άντονι, αν και δεν ρωτήθηκε από κανέναν από τους Έλληνες στο Λονδίνο, επισήμανε ότι «έχει λαμπρό μέλλον»! Ο «Giannis» έχει μέλλον, όμως το ΝΒΑ έχει ένα εξαιρετικό παρόν. Νομίζω πως είναι περιττό να αναφέρω πως είναι αν μη τι άλλο αφελές να λέμε πως για τη Λίγκα και το «υπόλοιπο μπάσκετμπολ» η «ψαλίδα μικραίνει». Η οργάνωση του γραφείο του ΝΒΑ στο Λονδίνο (έστω κι αν δεν μας επέτρεψε μπόλικο χρόνο με τον Αντετοκούνμπο) είναι εξαιρετική, όλα έδειχναν να λειτουργούν στην εντέλεια και βέβαια μακριά από τις ελληνικές συνήθειες. Αν και ο κομισάριος Σίλβερ δεν έκρυψε ότι έχει στη λίστα του την Αθήνα για φιλικά Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια του ματς δεν άναψε κανένα τσιγάρο στην «O2 Arena», όμως εκτός της τυπικότητας, ένα τέτοιο ταξίδι σε φέρνει συχνά απέναντι σε καταστάσεις που δεν βιώνεις συνέχεια. Ένα χαρακτηριστικό είναι πως κάθε κόουτς ή παίκτης (με εξαίρεση ίσως τον Καρμέλο, που και «πληγωμένος» στο γόνατο ήταν και δεν έδειχνε να διασκεδάζει, με το ρεκόρ 5-36 της ομάδας του) επιβεβαίωναν την αμεσότητα με τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο ρούκι τεχνικός των Νικς, Ντέρεκ Φίσερ, μπορεί να είναι σαν παίκτης 5 φορές πρωταθλητής, όμως δεν διακρίνεις ίχνος σνομπισμού στο βλέμμα και τα λόγια του. Άκουσε υπομονετικά κάθε ερώτηση που του έγινε και αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι ότι όταν απαντά στην ερώτησή του, σε κοιτά, ως ένα δείγμα σεβασμού και στην δική σου δουλειά. Και μπορεί ο κομισάριος Σίλβερ, στην συνέντευξη Τύπου του να είπε αλλά και να… μην είπε πολλά, όμως η νέα βόλτα της Λίγκας (του) στο Λονδίνο, έδειξε πως ο «ουρανός» του ΝΒΑ είναι καθαρότατος. Όπως και αυτός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που φιλοδοξεί να πετάξει ακόμη πιο ψηλά. Διότι για εκείνον, ο συνήθως συννεφιασμένος ουρανός του Λονδίνου ήταν γεμάτος ήλιο! Και έφυγε για το Μιλγουόκι, παρότι ο Αμερικανός κωμικός, Γκράουτσο Μαρξ, έλεγε ότι «φεύγω από το Λονδίνο γιατί… ο καιρός είναι καλός! Μισώ την πόλη όταν δεν βρέχει!»

[email protected]