Του Γιώργου Αδαμόπουλου
22/04/2012

Δεν θέλει να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Για εκείνον, ο “καθρέφτης” -στον οποίο θαρρεί κανείς πως ρωτά “ποιος είναι η καλύτερη “ρεζέρβα”;- είναι τα στατιστικά του. Άλλωστε, είναι μάλλον κατόρθωμα να καταφέρνει να ξεχωρίζει κανείς σε μία ομάδα στην επίθεση της οποίας “λάμπουν” οι Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ και στην άμυνα οι τάπες του Σερτζ Ιμπάκα!

Ο Τζέιμς Χάρντεν έχει την εξής ατυχία. Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει κάποιος όταν τον κοιτάζει είναι το κατάμαυρο μούσι του. Γι’ αυτό και οι φαν του φωνάζουν τακτικά το εύηχο στα αγγλικά “Fear the Beard“. Κοινώς “να φοβάστε το μούσι“!

Ωστόσο, στην αξιοκρατία του ΝΒΑ, ο Χάρντεν δεν έχει να ανησυχεί για την κριτική μόνο από την ιδιόρρυθμη εμφάνισή του. Η οποία συνοδεύεται και από το Mohawk κούρεμά του. Ο γκαρντ της Οκλαχόμα Σίτι έχει φροντίσει να μένει στην επικαιρότητα με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του (μ.ο. 16,9π.-4,1ριμπ. φέτος), κάτι που τον έχει χρίσει φαβορί για το βραβείο του κορυφαίου 6ου παίκτη της σεζόν. Κι αν σε άλλους ατομικούς τίτλους υπάρχουν ακόμη διλήμματα, όπως σε αυτό του ρούκι (Ίρβινγκ ή Ρούμπιο, με προβάδισμα στον πρώτο), του καλύτερου αμυντικού (Ιμπάκα, Τσάντλερ ή Γκαρνέτ) και φυσικά του MVP (ΛεΜπρον ή Ντουράντ), ο Χάρντεν δύσκολα θα χάσει τον τίτλο του καλύτερου αναπληρωματικού. Κάτι που στην αρχή δεν του άρεσε καθόλου…

Ο Χάρντεν επιλέχθηκε στο Νο3 του ντραφτ του 2009, αφού οι Θάντερ προσπέρασαν παίκτες όπως οι Ταϊρέκ Έβανς, Στέφεν Κάρι και Ρίκι Ρούμπιο. Και περίμενε πως αυτή η “τιμή” του “υψηλού” πικ θα του χάριζε αυτόματα μία θέση στην βασική 5αδα της ομάδας του. Αρχικά δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον ρόλο του παγκίτη. Λέγοντας δημοσίως μόνο ότι “με επέλεξαν πολύ ψηλά, περίμενα περισσότερα, όμως έμαθα πολλά στην ρούκι χρονιά μου”.

Ο ρόλος του 6ου παίκτη ήταν κάτι που εμπνεύστηκε ο κόουτς Μπρουκς όταν πέρυσι η Οκλαχόμα Σίτι έστειλε τους Τζεφ Γκριν και Νέναντ Κρστιτς στην Βοστόνη, αντί των Κέντρικ Πέρκινς και Νέιτ Ρόμπινσον. Ο Χάρντεν έμεινε μεν στον πάγκο (βασικοί οι Ουέστμπρουκ και Σεφολόσα), αλλά έλαβε αυξημένες αρμοδιότητες, αφού μετά την διακοπή του All-Star Game σκόραρε 15,8π. σε 28 ματς!

Το φετινό του κίνητρο, όπως δεν δίστασε να παραδεχθεί, ήταν το ότι δεν επιλέχθηκε στο All-Star Game του Ορλάντο! Ενώ με τον τραυματισμό του αναπληρωματικού πόιντ-γκαρντ, Έρικ Μέινορ, τα καθήκοντά του έγιναν περισσότερα. Όση, πάντως, και η ενέργεια που δίνει στην ομάδα του από τον πάγκο! Ο Χάρντεν ανταποκρίθηκε πλήρως και έγινε απαραίτητο “συστατικό” στην “συνταγή” των Θάντερ, που μπορεί να είδαν τους Σπερς να τους “κλέβουν” την 1η θέση στη Δύση, όμως δεν κρύβουν ότι στοχεύουν μέχρι τους Τελικούς.

Μονάχα που την διοίκηση δεν (μπορεί να) απασχολεί μόνο η φετινή περιπέτεια στα πλέι-οφς. Οι Θάντερ απέφυγαν την αμήχανη (και προφανώς ακριβή) κατάσταση της ανανέωσης του Γκριν, όταν τον παραχώρησαν στους Σέλτικς. Όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και με τον Χάρντεν.

Στην Οκλαχόμα Σίτι γνωρίζουν πως θα είναι δύσκολο να κρατήσουν και τους τρεις κορυφαίους παίκτες τους. Εκτός, φυσικά, αν αδειάσουν το πορτοφόλι τους. Ο Ντουράντ έχει ήδη δεσμευτεί σε 5ετές συμβόλαιο 89εκατ.δολ. από πέρυσι και ο Ουέστμπρουκ υπέγραψε φέτος 5ετή επέκταση έναντι 80εκατ.. Με δεδομένη την επιθυμία για παραμονή τόσο του Ιμπάκα όσο και του Χάρντεν, οι Θάντερ θα έχουν το δικαίωμα από την 1η Ιουλίου και μετά να τους προσφέρουν επέκταση στα συμβόλαια που λήγουν το 2013. Ο τζένεραλ μάνατζερ, Σαμ Πρέστι, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αφήσει τις συζητήσεις για τον επόμενο χειμώνα και από το καλοκαίρι θα επιχειρήσει να τις φέρει σε πέρας.

Ο Χάρντεν θα έχει λαμβάνειν του χρόνου 5,8εκατ.δολ.. Και αν δεν ακούσει επίσημη προσφορά (όπως και ο Ιμπάκα), θα έχει το δικαίωμα να γίνει restricted free-agent τον Ιούνιο του 2013. Όμως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και παρά την κρίση, δεν θέλει… “κούρεμα” στο μούσι του και θα ζητήσει σχεδόν τα διπλάσια! Τα 10εκατ. δεν θα είναι πρόβλημα για κάποιες ομάδες, που σίγουρα θα τον θέλουν στο ρόστερ τους. Το ζήτημα είναι αν οι Θάντερ έχουν την διάθεση να του δώσουν αυτά τα χρήματα. Η λογική λέει πως θα το κάνουν. Και δεν θα χρειαστεί να πάνε στην συνηθισμένη τακτική να τον παραχωρήσουν, για να αποφύγουν αυτό το ποσό. Άλλωστε, ο Τζέιμς Χάρντεν δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης.