Ο Νίκος Γκάλης έλεγε πως “δεν μου αρέσει να χάνω ούτε στο τάβλι”! Και το εννοούσε. Ο Μάικλ Τζόρνταν, από την άλλη, έγραψε μέχρι και βιβλίο (κυρίως με μνημειώδεις ατάκες του) με τίτλο “I Can’t Accept Not Trying: Jordan On The Pursuit Of Excellence” (=”Δεν ανέχομαι την έλλειψη προσπάθειας: Ο Τζόρνταν για την επιδίωξη της υπεροχής”). Μονάχα που ενώ μέσα στο παρκέ το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο, στα γραφεία του ΝΒΑ φαίνεται πως δεν έχει τις ίδιες αντοχές.

Ο άλλοτε σταρ των Σικάγο Μπουλς, 6 φορές πρωταθλητής και κατά πολλούς ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, δείχνει κουρασμένος από την ενασχόλησή του με την διοίκηση της Σάρλοτ. Για την ακρίβεια, δείχνει περισσότερο απογοητευμένος. Και στις Η.Π.Α. ήδη θεωρούν πως οι τελευταίες ενέργειές του διαψεύδουν την δήλωσή του, που υπήρξε έμπνευση για το παραπάνω βιβλίο, η οποία ανέφερε πως “μπορώ να αποδεχτώ την αποτυχία. Αλλά δεν δέχομαι την έλλειψη προσπάθειας”

Κάτι που φαίνεται να κάνει πλέον, αφού πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να παραδίδει άτυπα τα ηνία της Σάρλοτ στον τζένεραλ μάνατζερ, Ριτς Τσο, τον οποίο προσέλαβε τον Ιούνιο του 2010.

Σαν παίκτης ο Μάικλ Τζόρνταν έγινε υπόδειγμα σκληρής δουλειάς, που συνδυασμένης με το ταλέντο του και το πνεύμα νικητή που επέδειξε, τον οδήγησαν στην κορυφή. Ωστόσο, σαν παράγοντας έχει να εξιστορεί κυρίως ήττες.

Αρχικά έγινε (διορισμένος) πρόεδρος στην Ουάσινγκτον. Όμως αφού έπαιξε και για μία διετία (2001-2003) στους Ουίζαρντς, αποφάσισε στην δεύτερη προσπάθειά του σαν “αφεντικό” να γίνει πραγματικό αφεντικό.

Το 2010 αγόρασε από τον Μπομπ Τζόνσον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Μπόμπκατς, ομάδας που εδρεύει στην Σάρλοτ, όπου ο “Air” πέρασε τα κολεγιακά του χρόνια (με το Νορθ Καρολάινα), ώστε να μην λογοδοτεί σε κανέναν. Και εκτός του ποσού των 175εκατ.δολ. που ξόδεψε για να γίνει ιδιοκτήτης, πλήρωσε επιπλέον από την τσέπη του, λόγω των υπέρογκων δαπανών του οργανισμού.

Αλλά η τακτική του να μην εμφανίζεται συχνά στις δημόσιες εκδηλώσεις της ομάδας, ανάγκασε συχνά τους άλλοτε συνεργάτες ή υπαλλήλους του (Σαμ Βίνσεντ, Λάρι Μπράουν) να του ζητούν περισσότερη προσήλωση… Ο ίδιος έλεγε στο περιβάλλον του πως δεν θέλει να αγχώνει τους παίκτες, λόγω του “βάρους” του ονόματός του. Όμως η κερκίδα δεν βλέπει έτσι τα πράγματα. Ο Τύπος και οι οπαδοί “ησυχάζουν” με νίκες και ακούστηκαν μέχρι και αποδοκιμασίες.

Όπως ακριβώς έγινε και στις 16 του περασμένου Απρίλη, στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου, όπου οριστικοποιήθηκε ότι οι Μπόμπκατς “πέτυχαν” να καταρρίψουν το χειρότερο ρεκόρ του ΝΒΑ. Οι “Γάτες” έμειναν στο 7-59 και με ποσοστό 10,6% άφησαν πίσω τους το 9-73 της Φιλαδέλφεια, από το 1973!

Αμέσως μετά το φινάλε του ματς με την Νέα Υόρκη (ήττα με 84-104), η εξέδρα άρχισε να αποδοκιμάζει τον Τζόρνταν, που σε αντίθεση με την συνηθισμένη θέση του δίπλα στον πάγκο, εκείνο το βράδυ επέλεξε να παρακολουθήσει τον αγώνα από το προσωπικό του booth. Αναγκάζοντας τον γκαρντ των Νικς, Μπαρόν Ντέιβις, να παρατηρήσει πως: “Ακούστε, αποδοκιμάζουν τον Μάικλ στην δική του έδρα… Δεν νομίζω πως έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο”!

Οι Μπόμπκατς βρέθηκαν στον 1ο γύρο των πλέι-οφς το 2010, όμως έκτοτε δεν έχουν συχνά λόγο για να πανηγυρίσουν και να χαμογελάσουν. Επί ιδιοκτησίες του Τζόρνταν απώλεσαν παίκτες όπως οι Τζέραλντ Ουάλας, Τζέισον Ρίτσαρντσον και Ρέιμοντ Φέλτον. Με απώτερο στόχο του ιδιοκτήτη τους να δημιουργήσουν αρκετό χώρο στο σάλαρι-καπ, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα μεγάλο όνομα στην free-agent αγορά. Σαν τον Ντουάιτ Χάουαρντ ή τον Κρις Πολ, με τον τελευταίο να κατάγεται από την Σάρλοτ και να ανήκει στην “ομάδα Τζόρνταν” της Nike.

Αμφότεροι κατέληξαν στο Λ.Α., ο μεν πρώτος φέτος στους Λέικερς και ο δεύτερος από πέρυσι στους Κλίπερς. Κάνοντας τον παλαίμαχο σταρ να συνειδητοποιήσει ότι η δική του λάμψη δεν μπορεί -για την ώρα- ν’ ανταγωνιστεί τις μεγάλες αγορές του ΝΒΑ. Γι’ αυτό και φέρεται να επιλέγει να αποσυρθεί από το προσκήνιο.

Ένας παράγοντας ομάδας της Ανατολικής Περιφέρειας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι “όλοι ξέρουμε πως αυτές οι κινήσεις του Μάικλ σημαίνουν πως θέλει να ανοίξει τον δρόμο στον Τσο και να μείνει για λίγο εκτός δημοσιότητας”. Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας δεν δίστασε να… αποκαθηλώσει τον Τζόρνταν, συμπληρώνοντας ότι “αν και υπήρξε σπουδαίος παίκτης, όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πετύχουν τρίποντα, αλλά δεν καταφέρνουν να “χτίζουν” ομάδες“!

Η Σάρλοτ επέλεξε στο περσινό ντραφτ (στο Νο9) τον Κέμπα Ουόκερ, πρωταθλητή NCAA με το Κονέκτικατ και MVP του φάιναλ-φορ του 2011 και φέτος (στο Νο2) τον επίσης θριαμβευτή με το Κεντάκι, Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι Μπόμπκατς θα πετύχουν ή θα αποτύχουν (ξανά) με τον Ριτς Τσο να είναι ο άνθρωπος των γενικών καθηκόντων και αποφάσεων εκτός παρκέ.

Εκτός αν ο Τζόρνταν -όπως έκανε συχνά σαν παίκτης- πάρει πάνω του την τελευταία “επίθεση”. Διότι δεν του ταιριάζει να κοιτάζει έναν καθρέφτη και να ξεστομίζει την περίφημη ατάκα του περί “έλλειψης προσπάθειας”.