Η -περίπου- συζήτηση (για την ακρίβεια αψιμαχία) των Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ κατά την διάρκεια του αγώνα Θάντερ-Ουόριορς, τα ξημερώματα της Κυριακής (12/2) ήταν η μεγαλύτερη κουβέντα που είχαν από τότε που ο πρώτος αποχώρησε από την Οκλαχόμα Σίτι και υπέγραψε στο Γκόλντεν Στέιτ. Έστω κι αν αυτό το επαναλαμβανόμενο «I’m coming» (=«έρχομαι κατά πάνω σου») του «RW» προς τον «KD», για τις one-on-one μονομαχίες τους στην τρίτη περίοδο απαντήθηκε από τον δεύτερο με ένα απλό «So what?»! Οι δύο σταρ του ΝΒΑ παραμένουν εχθροί μετά την απόφαση του Ντουράντ, όμως μετά το φινάλε… βρέθηκαν στο ίδιο εστιατόριο, αλλά, μην βιαστείτε, σε (πολύ) χωριστά τραπέζια… Ο Ντουράντ, άλλωστε, επιθυμούσε να ολοκληρώσει την πρώτη επίσκεψή του σαν αντίπαλος στην «OKC» στο εστιατόριο Mahogany, αλλά ο ιδιοκτήτης Ουάιλ Οσμπορν αρνήθηκε να του κλείσει όλο το μέρος ακόμη και για 35.000 δολάρια για μία βραδιά. Οι δύο παίκτες βρέθηκαν τελικά εκεί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους, αλλά φυσικά δεν αντάλλαξαν κουβέντα, συνεχίζοντας μία βεντέτα την οποία ο Ντουράντ θεωρεί ανούσια και αχρείαστη.

Είχαν προηγηθεί οι 34π. του «KD» και η νίκη 130-114 των Ουόριορς, που «πλήγωσαν» και πάλι τους Θάντερ, πετυχαίνοντας την έκτη διαδοχική επικράτηση απέναντί τους. Μετά τις τρεις περσινές επιτυχίες στους περσινούς Δυτικούς τελικούς (για comeback από το 1-3 σε 4-3!), το Γκόλντεν Στέιτ μετρά και φέτος 3-0 επί της Οκλαχόμα Σίτι, με τον Ντουράντ να έχει 39π. στο πρώτο ματς, 40 στο δεύτερο και να έχει κόντρα στην πρώην ομάδα του μ.ό. 37,7π. και 65,6%! Μάλιστα, ως primary αμυντικός, στα φετινά ματς με τους Θάντερ, ο Ντουράντ υποχρεώνει τους αντιπάλους σε 28%, με 4/13 και στο τελευταίο παιχνίδι. Ο φόργουορντ των Ουόριορς δεν έχει κάτι με την Οκλαχόμα Σίτι. Έζησε εννέα αποθεωτικές σεζόν εκεί, έφτασε ως τους Τελικούς του 2012, αναδείχθηκε MVP το 2014 και παρά τις αποδοκιμασίες, είναι γενικά αγαπητός και για την εκτός γηπέδου κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του στην πόλη. Ο αγώνας του Σαββάτου, όμως, έδειξε για ακόμη μία φορά γιατί αποφάσισε να φύγει από το πλευρό του Ουέστμπρουκ…

Το «I’m coming» του «RW» ουσιαστικά συνοδευόταν από ένα… «δεν πάμε πουθενά», σαν ομάδα των Θάντερ. Το one-man show του εκπληκτικού φέτος Ουέστμπρουκ είναι μεν εντυπωσιακό, όμως δεν συγκρίνεται με τίποτα με το ομαδικό και αλτρουιστικό πνεύμα που συνάντησε στο Όκλαντ ο Ντουράντ. Ο τελευταίος, όπως παρατηρεί Τύπος και κοινό ακόμη και στην OKC, έχει βρει το χαμόγελό του στο Γκόλντεν Στέιτ, όπου τα πράγματα ίσως να είναι πιο εύκολα για εκείνον στο παρκέ, παίζοντας δίπλα στους Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν. Όμως η απόφαση του κόουτς Κερ να αναθέσει στον «KD» το μαρκάρισμα του σταρ των αντιπάλων στο τρίτο δωδεκάλεπτο έχει άλλο στόχο. Αφ’ ενός να κάνει πράξη την σφοδρή επιθυμία του Ντουράντ για αυτές τις άμυνες και αφ’ ετέρου να δείξει ότι το μονοδιάστατο παιχνίδι των Θάντερ δεν λείπει στον νέο δικό του ηγέτη. Σύμφωνα με το ESPN, στις επτά κατοχές που ο Ουέστμπρουκ βρέθηκε μπροστά στον Ντουράντ, μέτρησε 2/5 σουτ και ένα λάθος. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο, οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά με +20π. και ό,τι έκαναν οι γηπεδούχοι έμοιαζε «αναίμακτο».

Ο Ουέστμπρουκ δεν αντιστάθηκε στην έξαψη του ματς και επιχείρησε να παίξει μόνος του τους Ουόριορς. Οι 47π. του όχι μόνο δεν ήταν αρκετοί, αλλά ακόμη και οι 8 ασίστ του που οδήγησαν σε 19π. «μηδενίστηκαν» από τα 11 λάθη του, που έφεραν 15π. των αντιπάλων. Ο Τύπος στις ΗΠΑ δεν αμφισβητεί ότι ο «RW» είναι το φαβορί για το φετινό βραβείο του MVP. Αλλά απορεί αν ο Ουέστμπρουκ εμπιστεύεται τους συμπαίκτες του και αν κι εκείνοι τον ακολουθούν ως ηγέτη… Δεν αποκλείεται αν «έριχνε» κάποιος τους Κάρι ή Γκριν μόνο του σε κάθε ομάδα του ΝΒΑ -πλην Ουόριορς, Σπερς, Καβς, Ρόκερς- να είχαν και οι ίδιοι μ.ό. κοντά στο τριπλ-νταμπλ. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τα εξαιρετικά επιτεύγματα του Ουέστμπρουκ. Όμως μάλλον καταδεικνύει ότι ο Ντουράντ ήθελε -ακόμη κι αν αποχώρησε ελαφρώς άκομψα από τους Θάντερ, «εγκαταλείποντας» το «καράβι», κατά το κοινώς λεγόμενο- να παίξει σε μία ΟΜΑΔΑ. Ίσως κατάλαβε πέρσι, στους Δυτικούς τελικούς κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ, πως χωρίς αλλαγή προσανατολισμού, οι Θάντερ δεν έχουν ελπίδες για έναν τίτλο. Ίσως, όπως επιμένουν οι επικριτές του, μετακόμισε σε μία έτοιμη ομάδα που και χωρίς τον «KD» θα ήταν εκ των φαβορί. Όλα αυτά θα φανούν στο μέλλον και στην πράξη.

Για την ώρα, η μόνη πραγματικότητα είναι πως όταν οι Ουόριορς ανεβάζουν στροφές, δεν δείχνουν να έχουν αντίπαλο. Η συνύπαρξη Κάρι-Ντουράντ-Τόμπσον αρχίζει να αποδίδει και το Γκόλντεν Στέιτ, αν εξαιρέσει κανείς την εντός έδρας συντριβή με 129-100 στην πρεμιέρα από τους Σπερς, είναι μονίμως προσηλωμένο κόντρα στους μεγάλους αντιπάλους. Πέρσι, στο μεγάλο ρεκόρ 73-9, από τις εννέα ήττες οι τέσσερις ήταν από ομάδες που δεν προκρίθηκαν στα πλέι-οφς (Μπακς, Νάγκετς, Λέικετς, Γουλβς). Φέτος (σ.σ.: 46-8), εκτός της ήττας από το Σαν Αντόνιο, οι περσινοί φιναλίστ μετρούν άλλες επτά ήττες, με τις δύο να είναι από το Μέμφις και άλλες τρες από αντιπάλους κάτω του 50% (Λέικερς, Χιτ, Κινγκς), ενώ έχουν ηττηθεί σε διπλή παράταση από τους Ρόκετς και στην εκπνοή στο Κλίβελαντ. Μονάχα που έχουν διαλύσει τρις τους Θάντερ (με συνολική διαφορά 63π.), έχουν επιβληθεί με 35π. (126-91) των Καβς στο Όκλαντ, κατέγραψαν 3-0 επί των Κλίπερς και με μ.ό. 13,7π. διαφοράς, έχουν αυτή τη στιγμή την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ! Επιπλέον, έχουν νικήσει σε Τορόντο, Βοστόνη, Χιούστον, Γιούτα και προ δύο ημερών στο Μέμφις, αν και κάποιοι ειδικοί συμπεραίνουν ότι οι Ουόριορς… βαριούνται, μέχρι να αρχίσουν τα πλέι-οφς.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στα λεγόμενα μεγάλα ματς έχουν και αυξημένο κίνητρο και αντίστοιχη απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντίον της Οκλαχόμα Σίτι, στα τρία φετινά ματς, οι Ουόριορς έχουν αξιοποιήσει το εξαιρετικό passing-game τους και έχουν πετύχει 57π., με 26/37 προσπάθειες (οι 5/10 για τρίποντο) στα λεγόμενα «ανοικτά σουτ»! Οι Θάντερ, στην ίδια κατάσταση (αμυντικός σε +75εκατ. Απόσταση) μετρούν αντίστοιχα 22π. και 10/20 σουτ, εκ των οποίων 2/12 από τα 7,25μ.. Ο Κέβιν Ντουράντ, πάντως, δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες εναντίον των Θάντερ ούτε με ένα… χέρι στο πρόσωπό του όταν σουτάρει, μετρώντας μ.ό. 24π. σε αυτή την κατάσταση, με 63% στα σουτ και 67% στα τρίποντα, ενώ απέναντι στις υπόλοιπες 28 ομάδες, με τον αμυντικό πάνω του, μετρά μ.ό. 13,1π., 48% και 33% από τα 7,25μ. αντίστοιχα. Κάπως έτσι, το χαμόγελό του δεν φεύγει από το πρόσωπό του. Τα ξημερώματα της Κυριακής δεν δίστασε να κοντραριστεί με τον Ουέστμπρουκ και τον Ρόμπερσον, αλλά και πάλι, παρά τις αποδοκιμασίες και το πικάρισμα με τα μπλουζάκια με τα cupcakes, έφυγε χαμογελαστός. Αλλά και προφανώς ανακουφισμένος που τελείωσε η πρώτη επίσκεψή του στην Οκλαχόμα Σίτι σαν αντίπαλος. Μένει να φανεί αν θα μιλήσει με τον Ουέστμπρουκ στο επερχόμενο All Star Game της Νέας Ορλεάνης, στο οποίο θα είναι συμπαίκτες.