Η διαφορά των Ουόριορς και των Καβαλίερς μεταξύ των περσινών Τελικών και της φετινής συνάντησής τους για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, δεν ήταν μόνο το πλήρες ρόστερ των δεύτερων. Οι Καβς, που το 2015 αγωνίστηκαν χωρίς τον Κέβιν Λαβ και από το 1ο ματς στο Γκόλντεν Στέιτ δίχως τον Κάιρι Ίρβινγκ, είχαν και μία άλλη «πρωτοτυπία» φτάνοντας φέτος στο Όκλαντ, για το 14ο Finals Rematch του ΝΒΑ. Ο νεόκοπος και ρούκι τεχνικός τους, Τάιρον Λου -το Κλίβελαντ είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Λίγκας που φτάνει σε διαδοχικούς Τελικούς με δύο πρωτοεμφανιζόμενους προπονητές- πάσχιζε εδώ και εβδομάδες να δείξει ότι οι Καβαλίερς (του) είναι πιο ελεύθεροι και διασκεδαστικοί και μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια την «χαρά του παιχνιδιού» των πρωταθλητών. Οι παίκτες του απέδειξαν στο παρκέ στα πλέι-οφς, με ρεκόρ 12-2, με δύο «sweep» και με ακαριαία αντίδραση στο προσωρινό 2-2 των Ράπτορς στους Ανατολικούς τελικούς. Ο Λου θέλησε να εφαρμόσει ένα νέο λουκ στην ομάδα του Οχάιο, με γρηγορότερο ρυθμό, ελευθερία στο γήπεδο και περισσότερα (και ιδιαιτέρως εύστοχα) σουτ από τα 7,25μ.. Με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να τονίζει την παραμονή του 1ου Τελικού ότι «δεν είμαστε μία ομάδα του τζαμπ-σουτ. Αντίθετα, είμαστε ισορροπημένοι και μπορούμε να προσαρμοστούμε σε ό,τι αντιμετωπίσουμε σε κάθε παιχνίδι».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/6), όμως, οι συμπαίκτες του και ο ίδιος δεν το κατάφεραν, βλέποντας τον πάγκο των Ουόριορς να σκοράρει 45π. (έναντι 10 των Καβς) και παρά τους μόλις 20 συνολικούς πόντους των Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, το Γκόλντεν Στέιτ επιβλήθηκε 104-89 και πέτυχε το 1-0! Σύμφωνα, μάλιστα, με το Elias Sports Bureau, η διαφορά των 35π. είναι η μεγαλύτερη σε Τελικούς τα τελευταία 50 χρόνια! Επιπλέον, οι γηπεδούχοι έφτασαν σε ρεκόρ 6-2 σε πρεμιέρες Τελικών, με 3 συνεχόμενες και τις δύο τελευταίες κατέκτησαν και τον τίτλο. Οι ομάδες με 65+ νίκες στην κανονική σεζόν μετρούν πια 13-2 σε 1ους Τελικούς κι εκείνες με τον MVP στο ρόστερ τους στο 19-7. Η «δύναμη των αριθμών» του Γκόλντεν Στέιτ επιβεβαιώθηκε και πάλι, αφού ο Κάρι ήταν ο… 6ος σκόρερ τους στο ματς(!) και ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ευελπιστούν να ποντάρουν και στο ότι η ομάδα που πετυχαίνει το 1-0 σε Τελικούς, κερδίζει κατά 79% και το πρωτάθλημα! Ο κόουτς Στιβ Κερ πόνταρε στο ρεκόρ καριέρας στην ποστ-σίζον του Σον Λίβινγκστον (20π. σε 26΄ με 8/10 σουτ, ενώ στη σειρά με τους Θάντερ είχε 13/36 και 36%) και στον Λεάντρο Μπαρμπόσα, που είχε 11π. σε 11΄ με 5/5 σουτ!

Μεγάλο μερίδιο διεκδικεί φυσικά και ο περσινός MVP των Τελικών, Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο οποίος δεν είχε μόνο 12π.-7ριμπ.-6ασ., αλλά και εξαιρετική άμυνα πάνω στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο σταρ του Κλίβελαντ πέτυχε 8π. με 4/5διπ. από το «ζωγραφιστό» στην 1η περίοδο, όμως στην 2η είχε 3π. με 3/4βολ.-0/4 σουτ και τον «Iggy» να τον κυνηγά. Συνολικά, στις 22 κατοχές των φιλοξενούμενων που ο ΛεΜπρον βρέθηκε με τελευταίο αμυντικό τον Ιγκουοντάλα, κατάφερε μόλις 2 φορές να σουτάρει και ευστόχησε στην μία… Και, κυρίως, τον κράτησε μακριά από τη ρακέτα, αφού στο υπόλοιπο ματς ο Τζέιμς διείσδυσε 6 φορές στο καλάθι και είχε μόνο 1/3 σουτ! Παρότι ο «LBJ» πλησίασε στο τριπλ-νταμπλ (23π.-12ριμπ.-9ασ.), έμεινε χωρίς νίκη σε εκτός έδρας πρεμιέρα Τελικών σε 5 απόπειρες. Συνολικά, σε Game 1 Τελικών έχει 1-6, αλλά έχει βρεθεί πίσω με 0-2 μόνο το 2007 κόντρα στους Σπερς. Ο ΛεΜπρον, με τα 9/21 σουτ του, σουτάρει πια με ποσοστό 39,2% στις 8 τελευταίες συναντήσεις του με το Γκόλντεν Στέιτ, ενώ την τελευταία διετία στην κανονική σεζόν έχει κόντρα στις άλλες 28 ομάδες 50,5%… Και οι Καβαλίερς, που από μ.ό. 106,9π. στα φετινά πλέι-οφς (με 43,6% στα τρίποντα) έμειναν στους 89 (με 7/21τριπ. και 33,3%), γνώρισαν την 6η σερί ήττα από τους Ουόριορς, μετά τις 3 περσινές στους Τελικούς και τις 2 φετινές στην ρέγκιουλαρ-σίζον. Αφού στην ρακέτα μέτρησαν 21/49διπ. για 42π., ενώ οι αντίπαλοί τους πέτυχαν 54. Οι Ουόριορς δεν μπορούν να περιμένουν ότι οι παγκίτες τους –που επίσης κατέγραψαν 8 ασίστ και 1 λάθος(!)- θα έχουν 45-10 κόντρα στους αναπληρωματικούς του Κλίβελαντ. Οι Καβς, βεβαίως, αντέδρασαν πέρσι στον 2ο αγώνα και είχαν «αλώσει» την «Oracle Arena» για το 1-1. Ωστόσο, ξέρουν και οι ίδιοι ότι οι «Splash Brothers» του Γκόλντεν Στέιτ, Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, δεν θα έχουν σε κάθε αγώνα μαζί μόνο 20π. και 8/27 σουτ.