Ένα από τα promovideos του ΝΒΑ για την σεζόν που άρχισε τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/10) παρουσίαζε μία ανυπόμονη καταμέτρηση από το τέλος της περσινής σεζόν ως το φετινό τζαμπ-μπολ. Μπορεί, πάντως, να «πέρασαν 107 μέρες ή 2,568 ώρες ή 154.080 λεπτά», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο σποτ, ωστόσο οι δύο πρώτες μέρες της κανονικής περιόδου άφησαν να εννοηθεί κάτι… «σαν να μην πέρασε μία μέρα». Η τελευταία εντύπωση της σεζόν 2012-2013 ήταν ένας σπουδαίος και ανταγωνιστικός 7ος Τελικός ανάμεσα σε Μαϊάμι και Σαν Αντόνιο, αλλά η ένταση που παρατηρήθηκε από τις περισσότερες ομάδες στο ξεκίνημα ήταν αντίστοιχη αγώνων πλέι-οφς! Έστω κι αν το δείγμα είναι σαφώς μικρό, έστω κι αν οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των Λέικερς (νίκη στην πρεμιέρα επί Κλίπερς, αλλά «προσγείωση» την επομένη στο Γκόλντεν Στέιτ) Σίξερς (θρίαμβος επί των πρωταθλητών Χιτ) και Σανς θα είναι αρκετά δύσκολο να επαναληφθούν με τα τωρινά δεδομένα.

Βιαστικοί ενθουσιασμοί ή χωρίς σαφή δείγματα κριτικές δεν είναι αναγκαίες τούτη τη στιγμή, ακόμη και για τις απογοητευτικές εμφανίσεις των Κλίπερς και Νετς στις αυλαίες τους. Αυτό, πάντως, που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, είναι το δυναμικό ξεκίνημα των περισσότερων ανταγωνιστών. Με ματς που κρίθηκαν στο φινάλε (ΚινγκςΝάγκετς), με παράταση (ΓουλβςΜάτζικ), με μεγάλες ανατροπές-αν και χωρίς αντίκρισμα (Νικς-Μπακς) και με μεγάλες φιλοδοξίες όχι μόνο στα γνωστά φαβορί, αλλά και σε ομάδες που μέχρι πρότινος δεν θα μπορούσαν παρά να στέκονται ταπεινά και μακριά από την «μαρκίζα» της Λίγκας, όπως το Σακραμέντο ή το Κλίβελαντ. Αναλύσεις και προβλέψεις μην περιμένετε με ένα 48ωρο επίσημων αγώνων. Αλλά δεν μπορεί κανείς να παραλείψει να παρατηρήσει πως η πρεμιέρα είχε πολλά περισσότερα από όσα θα περίμεναν ακόμη και οι πιο φανατικοί (και φέροντες… «παρωπίδες») φαν του ΝΒΑ. Άλλωστε, εκτός των εξαιρετικών αναμετρήσεων, υπήρξαν στιγμές που το επιβεβαιώνουν.

Θα σταθώ σε μία, προς το φινάλε του αγώνα της Νέας Υόρκης με το Μιλγουόκι, όταν στα 2:40΄΄για την λήξη, κι ενώ οι Μπακς είχαν ανατρέψει διαφορά 25π. και είχαν προσπεράσει προσωρινά στο σκορ, ο 36χρονος Πάμπλο Πριτζιόνι έκανε βουτιά στο παρκέ για μία χαμένη μπάλα!!! Και είναι ακόμη η 2η μέρα της χρονιάς… Απλώς, από την εικόνα του, «συνέλαβα» τον εαυτό μου να σκέφτεται τα ξημερώματα της Πέμπτης (31/10), πόσο εκτός πραγματικότητας είναι εκείνοι που σνομπάρουν επιδεικτικά την κανονική περίοδο, θεωρώντας την «χαλαρή» και επιμένοντας πως οι ομάδες δεν παίζουν άμυνα. Με συγχωρείτε προκαταβολικά για την δική μου επιμονή, αλλά η «ψαλίδα» με την Ευρώπη δεν έχει μικρύνει, σε τίποτα.

[email protected]