adamopoulosΥποθέτω πως αυτό το “είσαι ανάποδος” που μου λένε άλλες φορές με αυστηρό ύφος και άλλες με δόση χιούμορ, έχει να κάνει και με την “μελαγχολία” του Ιουνίου. Καθώς ενώ οι περισσότεροι, εκείνη την εποχή, κάνουν ήδη τα πρώτα μπάνια στην θάλασσα και σχεδιάζουν διακοπές, εγώ αναρωτιέμαι “και τώρα τι κάνουμε μέχρι τον Οκτώβριο;“!

Είναι η -μάλλον ρητορική- απορία αμέσως μετά την απονομή του πρωταθλητή στο ΝΒΑ και το τέλος της χρονιάς. Είναι η αναμονή ως τα τέλη του Οκτώβρη για το ξεκίνημα της νέας κανονικής περιόδου. Μάλιστα, πέρυσι, αυτή η αναμονή έγινε σχεδόν “εφιαλτική”, λόγω του λοκ-άουτ, που κράτησε κλειστά τα γήπεδα και τα χέρια-πόδια των παικτών δεμένα ως τα Χριστούγεννα.

Φέτος, τουλάχιστον, το κενό διάστημα έγινε ελαφρώς μικρότερο, καθώς μεσολάβησαν δύο εβδομάδες με τους σταρ της Λίγκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Και μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (30/10) η αναμονή τελειώνει με την έναρξη της ρέγκιουλαρ-σίζον. Ομολογώ πως βιάζομαι. Ωστόσο παρακάτω θα διαβάσετε αυτά για τα οποία αγωνιούν οι πιστοί φαν του ΝΒΑ, αλλά και αυτά για τα οποία… δεν βιαζόμαστε ιδιαιτέρως.

Άλλωστε, από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι θαυμαστές του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο χαμογελούν. Από Ιούνιο θα αποκτήσουμε πάλι μία σκυθρωπή έκφραση.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω τους νέους σταρ (Ντουάιτ Χάουαρντ-Στιβ Νας σε Λ.Α., Ρέι Άλεν σε Μαϊάμι, Τζέιμς Χάρντεν σε Χιούστον) των ομάδων σε δράση.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Ζήσω από νωρίς τις… “σαπουνόπερες” για τους Χάουαρντ και Πολ. Αμφότεροι μένουν ελεύθεροι τον Ιούνιο, όμως ξεκαθάρισαν ότι θα μιλήσουν με Λέικερς και Κλίπερς αντίστοιχα το καλοκαίρι. Και οι συμπολίτες του Λ.Α. δεν πρόκειται φυσικά να τους παραχωρήσουν, φοβούμενοι μη τους χάσουν χωρίς ανταλλάγματα.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω τον ΛεΜπρον Τζέιμς χαμογελαστό από την αρχή της σεζόν. Δίχως, κοινώς, το άγχος του πρώτου τίτλου, που κατέκτησε πέρυσι. Χωρίς πια γκρίνια κοινού-Τύπου για την αποδοτικότητά του στην 4η περίοδο.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Κρίνω πιθανό νωθρό ξεκίνημα των Χιτ, που γνωρίζουν πια πως πρέπει να είναι (αγωνιστικά και ψυχολογικά) έτοιμοι μετά τον Απρίλιο.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Μπουν στο παρκέ οι μεγάλοι απόντες των πρώτων ημερών (και μηνών). Όπως, κυρίως, ο σταρ των Μπουλς, Ντέρικ Ρόουζ, που επιστρέφει μετά τον Φλεβάρη, οι Κέβιν Λαβ-Ρίκι Ρούμπιο της Μινεσότα, που θα γυρίσουν σε 5 εβδομάδες και 2 μήνες αντίστοιχα, ο Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ των Νικς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι των Μαβς και ο Τζον Ουόλ των Ουίζαρντς.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Αρχίσουν οι κριτικές για τις ομάδες που πιθανότατα θα έχουν προβλήματα λόγω των τραυματισμών.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Διαπιστώσω αν τελικά ο νέος κανονισμός περί “flopping” θα φέρει λύσεις ή θα υπάρξουν παρερμηνείες στο… “θέατρο” των παικτών που συνηθίζουν να βουτάνε για επιθετικά φάουλ.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω τιμωρίες (ξεκινούν από προειδοποίηση, συνεχίζονται με πρόστιμα από 5.000 ως 30.000δολ. για τις 5 παραβάσεις και στην 6η υπάρχει πιθανότητα αποκλεισμού από αγώνα/ες) του νέου κανονισμού. Ελπίζω πως οι επιρρεπείς παίκτες θα συμμορφωθούν και… θα μένουν όρθιοι.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Απολαύσω και πάλι στο παρκέ τον Μπράντον Ρόι. Ο πρώην σταρ του Πόρτλαντ αποχώρησε από την ενεργό δράση πέρυσι, σε ηλικία μόλις 27 ετών, λόγω των συχνών τραυματισμών του, ωστόσο φέτος επιστρέφει και θα παίξει στην Μινεσότα. Αν αντέξουν τα πόδια του, θα προσφέρει πολλές μεγάλες βραδιές.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Περιμένω από την αρχή πολλά λεπτά συμμετοχής για τον Ρόι. Αν και οι απουσίες των Λαβ-Ρούμπιο αυξάνουν τόσο τις δικές του αρμοδιότητες όσο και του νεοφερμένου Κιριλένκο.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Συμπεράνω τις αντοχές των Κλίπερς. Εκτός του θεάματος που προσφέρουν οι Κρις Πολ, Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτεΑντρε Τζόρνταν, οι “Κλιπς” του Λ.Α. πρόσθεσαν φέτος εμπειρία με τους Λαμάρ Όντομ, Γκραντ Χιλ., Τζαμάλ Κρόφορντ και Ματ Μπαρνς και αναμένεται να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικοί φέτος, ώστε να επιχειρήσουν να… καθίσουν στον σβέρκο των Λέικερς!
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Ξεκινήσει η εύλογη “μουρμούρα” για το μέλλον του Κρις Πολ. Οι Κλίπερς αισιοδοξούν πως θα ανανεώσουν την συνεργασία τους, όμως η πορεία θα δείξει πολλά και στην “γωνία” περιμένουν Νικς, Μάβερικς και Λέικερς.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω αν η “Fantastic-Four” των Λέικερς (Κόμπι, Νας, Χάουαρντ, Γκασόλ) θα βρει σύντομα συνοχή, ώστε να κατακτήσει τον τίτλο. Σε αντίθεση με εκείνη της σεζόν 2003-04 (Σακίλ, Μπράιαντ, Καρλ Μαλόουν, Γκάρι Πέιτον), η οποία στους Τελικούς του 2004 με το Ντιτρόιτ (ήττα με 1-4) έπαιζε σαν να απαρτίζεται από ρούκι…
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Ακούσω για την πρώτη μουρμούρα του Κόμπι για τα τερτίπια του Χάουαρντ, που έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο εντός και εκτός γηπέδου. Ο Μπράιαντ κυνηγά το 6ο δαχτυλίδι του και τα αστεία του “Σούπερμαν” δεν χωρούν ακριβώς στο “Στέιπλς Σέντερ”.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Παρακολουθήσω τους Νετς σε νέα έδρα και με νέα εμφάνιση. Η μετακόμιση από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μπρούκλιν, η ανανέωση των Ντερόν Ουίλιαμς, Τζέραλντ Ουάλας, Μπρουκ Λόπεζ, Κρις Χάμφρις και η απόκτηση του Τζο Τζόνσον δεν τους κάνει φαβορί για τον τίτλο, όμως δύσκολα θα χάσουν τα πλέι-οφς.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω τους Κινγκς και πάλι στο Σακραμέντο. Οι “βασιλιάδες” εδώ και 2-3 χρόνια ταλαιπωρούνται από την συνεχόμενη φημολογία για μετακόμιση. Πέρυσι “γλίτωσαν” το Σαν Ντιέγκο, όμως το Σιάτλ αναμένει και αισιοδοξεί.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Απολαύσω τους νέους σταρ της Λίγκας. Το περσινό ντραφτ ήταν ένα από τα πιο ποιοτικά των τελευταίων ετών και οι ρούκι (όπως οι Άντονι Ντέιβις, Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ, Τόμας Ρόμπινσον, Μπράντλεϊ Μπιλ, Ντέιμιεν Λίλαρντ κ.α.) μπαίνουν στο πρωτάθλημα με μάτι που γυαλίζει.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Κρίνω κανέναν με βιασύνη. Ο Ντέιβις είναι μεν το Νο1 όμως δεν πρόκειται να γίνει “Μεσσίας” των Χόρνετς, Άλλωστε, στην Νέα Ορλεάνη, μάλλον τα πιο πλατιά χαμόγελα ήρθαν με την ανανέωση του Έρικ Γκόρντον.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Απορήσω, μετά το πρώτο δείγμα γραφής, για το ποια ομάδα μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν (όχι απαραίτητα για τον τίτλο) και να φτάσει ίσως και απρόσμενα στα πλέι-οφς. Η Μινεσότα έμοιαζε επικρατέστερη, όμως οι αρχικές απώλειες Λαβ-Ρούμπιο την “πληγώνουν”. Η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιωθεί, αλλά μέλλον, εκτός των Χόρνετς, δείχνουν να έχουν στο Γκόλντεν Στέιτ. Οι Ουόριορς περιμένουν υγιείς τους Κάρι-Μπόγκατ και ελπίζουν σε άμεση βοήθεια από τον ρούκι (από το Νορθ Καρολάινα) Χάρισον Μπαρνς.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Πιστέψω πως η Σάρλοτ θα είναι και πάλι η χειρότερη ομάδα. Οι Μπόμπκατς έγραψαν πέρυσι αρνητική ιστορία, καθώς με το 7-59, “πέτυχαν” το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του ΝΒΑ. Η απόκτηση του Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ στο Νο2 του ντραφτ και οι προσθήκες των Ρέιμον Σέσιονς και Μπεν Γκόρντον τους κάνουν να αισιοδοξούν.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Διαπιστώσω τις αντοχές των Σπερς και Σέλτικς, αλλά και των Νικς που με τις προσθήκες των βετεράνων Τζέισον Κιντ, Κερτ Τόμας, Μάρκους Κάμπι, Ρασίντ Ουάλας και του 35χρονου, αλλά ρούκι Πάμπλο Πριτζιόνι έχουν μ.ο. ηλικίας 32 χρόνια και 240 μέρες και είναι η γηραιότερη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ (καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ από το 1997-98)!
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω πότε θα “εκραγεί” ο κόουτς των Σίξερς, Νταγκ Κόλινς, από τον νέο σταρ της ομάδας του, Άντριου Μπάινουμ.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Μην προλαβαίνω να βλέπω όλες τις φάσεις από την “τρεχάλα” των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ! Αλλά και να δω αν και φέτος θα πετύχουν το κάτι παραπάνω, το οποίο μεταφράζεται πια στον τίτλο.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Παρατηρήσω έλλειψη “χημείας” στους περσινούς φιναλίστ, από την παραχώρηση του (κορυφαίου 6ου παίκτη του πρωταθλήματος πέρυσι) Τζέιμς Χάρντεν στο Χιούστον. Ο Κέβιν Μάρτιν, που αποκτήθηκε ως αντάλλαγμα, είναι μεν εξαιρετικός σκόρερ, όμως παραμένει απορία αν θα ταιριάξει με τους Κέβιν Ντουράντ-Ράσελ Ουέστμπρουκ.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω τους Ρόκετς, οι οποίοι από ομάδα με κόουτς (Κέβιν ΜακΧέιλ) που λατρεύει τους σέντερ, έγινε ομάδα με σταρ στην περιφέρεια. Η αρχική απόκτηση του Τζέρεμι Λιν συνοδεύτηκε από την ανταλλαγή για τον Χάρντεν, που έχει την ευκαιρία να γίνει ο νέος σταρ τους. Εξαιρετική και η επιλογή του ρούκι φόργουορντ, Τέρενς Τζόουνς.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Ακούσω την πρώτη γκρίνια για τον Ομέρ Ασίκ. Ο Ρόκετς του έδωσαν πολλά (25εκατ.δολ. για 3 χρόνια) και μάλιστα το καλοκαίρι έχασαν και τους Λούις Σκόλα, Σάμουελ Ντάλεμπερτ από την ρακέτα.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Δω την κόντρα των Κρις Πολ, Ντερόν Ουίλιαμς, Ραζόν Ρόντο για την ταμπέλα του καλύτερου πόιντ-γκαρντ της Λίγκας. Αλλά και την αναμενόμενη φετινή “έκρηξη” του Νο1 του ντραφτ του 2011, Κάιρι Ίρβινγκ.
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Τελειώσουν οι αγώνες στους οποίους θα αναμετρηθούν όλοι οι παραπάνω. Το ΝΒΑ έχει κι άλλους σταρ, εκτός των ΛεΜπρον, Κόμπι, Καρμέλο.

ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Αρχίσει η σεζόν!
ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ: Τελειώσει!

Καλή απόλαυση!