Στο “New York, New York”, ο Φρανκ Σινάτρα τραγουδούσε “if I can make it here, I can make it anywhere”. Κοινώς, “αν τα καταφέρω εδώ, μπορώ να τα καταφέρω οπουδήποτε”. Και μπορεί οι περισσότεροι σταρ του ΝΒΑ να προτιμούν την λεγόμενη μαύρη μουσική, όμως δεν αποκλείεται στα αποδυτήρια του “Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν” να σιγο – ψιθυρίζουν τον σκοπό του Σινάτρα.

Βλέπετε, οι Νικς ευελπιστούν φέτος να γίνουν το πραγματικό καμάρι της Νέας Υόρκης και θαρρεί κανείς πως έχουν δώσει δύο “παραστάσεις” με το παραπάνω τραγούδι. Η πρώτη, κόντρα στους πρωταθλητές Χιτ, τους οποίους διέλυσαν με 20π. διαφορά! Η δεύτερη, τα ξημερώματα της Παρασκευής (16/11), με την σπουδαία νίκη τους μέσα στο Σαν Αντόνιο, με την οποία μάλλον φώναξαν “αφού μπορέσαμε εδώ, μπορούμε παντού”!!!

Οι Νικς μετρούσαν 9 διαδοχικές εκτός έδρας ήττες από τους Σπερς, στο “άντρο” των οποίων είχαν να επικρατήσουν από το 2003. Αυτά, όμως, είναι απλή ιστορία. Την ομάδα του Μάικ Γούντσον ενδιαφέρει πια η ιστορία του μέλλοντος και τα (εκπληκτικά φέτος για την ίδια) μαθηματικά. Η Νέα Υόρκη παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στο ΝΒΑ, με 6 νίκες σε ισάριθμα ματς και το 6-0 το πετυχαίνει για πρώτη φορά μετά το 5-0 του 1993-’94, σεζόν που είχε φτάσει ως τους Τελικούς, κόντρα στο Χιούστον!

Ο κόουτς Γούντσον φαίνεται πως έχει αλλάξει πολλά πράγματα από την (επιθετική) φιλοσοφία του προκατόχου του, Μάικ Ντ’Αντόνι. Κι αν οι Νικς έχουν την δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (με μ.ο. 103,5π., πίσω μόνο από τους 104,2π. του Μαϊάμι), απόδειξη του μπόλικου ταλέντου που έχουν και του επιθετικού ενστίκτου παικτών όπως οι Καρμέλο Άντονι, Τζέι – Αρ Σμιθ, η μεγάλη αλλαγή έχει έρθει στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Η Νέα Υόρκη, ομάδα που μετά την δεκαετία του ’90 και την περίοδο της σκληρής άμυνας επί Πατ Ράιλι δεν φημιζόταν για την άμυνά της, είναι φέτος η δεύτερη καλύτερη άμυνα της Λίγκας (με μ.ο. 89,3π., πίσω από τους 88,5π. της Μινεσότα)! Ενώ το κυριότερο είναι πως ακόμη και οι σταρ της δείχνουν διάθεση σε αυτό το κομμάτι, εκεί που κρίνονται όλα.

Οι Νικς κέρδισαν τα 5 πρώτα παιχνίδια τους με διψήφιες διαφορές και στο Σαν Αντόνιο, ακόμη και στο -12 στο 41′, βρήκαν λύσεις για να ανατρέψουν τα δεδομένα. Οι παίκτες του Γούντσον έχουν αναγκάσει τους αντιπάλους και στις 6 νίκες τους να σουτάρουν με ποσοστό κάτω του 40% στο δεύτερο ημίχρονο, αφού για την ώρα ο μ.ο. ηλικίας τους (34 έτη και 240 μέρες – υψηλότερος στην ιστορία του ΝΒΑ!) προσφέρει εμπειρία και όχι έλλειψη ενέργειας.

Μάλιστα, οι Νικς έχουν καταφέρει να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας παίζοντας δίχως τον δεύτερο καλύτερο σκόρερ τους, Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ, που είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Ενδεχομένως η επιστροφή του να διαφοροποιήσει το πετυχημένο ως τώρα πλάνο του Γούντσον. Η Νέα Υόρκη παίζει πια με έναν μόνο “καθαρό” ψηλό, καθώς ο Τσάντλερ ξεκινά στην θέση του σέντερ.

Όμως οι Νικς έχουν επιλέξει, χωρίς τον Στάνταμαϊρ στο “4”, να ακολουθούν το λεγόμενο “small – ball”, όπως οι Χιτ και οι Σέλτικς, Οι μεν πρωταθλητές έχουν πια βασικό σέντερ τον Μπος και στο “4” εναλλάσσονται οι ΛεΜπρον και Μπάτιερ και η Βοστόνη ξεκινά με τους Γκαρνέτ και Μπας στην ρακέτα, κοινώς δίχως κλασικό σέντερ. Ο Γούντσον έχει επιλέξει το σχήμα με τους Καρμέλο και Μπρούερ να αγωνίζονται ταυτόχρονα στις δύο θέσεις των φόργουορντ και εκτός της ευελιξίας στην άμυνα, η Νέα Υόρκη διατηρεί και καλό σουτ από μακριά.

Σπουδαίοι παράγοντες της πορείας της είναι και ο “αυθεντικός” πόιντ – γκαρντ, Ρέιμοντ Φέλτον (μ.ο. 15,8π.-6,5ασ.) και ο Τζέι – Αρ Σμιθ, που άφησε τον… ζουρλομανδύα στα αποδυτήρια και φέτος παρουσιάζεται πιο ήρεμος και ώριμος από ποτέ (έχει 14/19τριπ. και ποσοστό 73,7%), με μ.ο. 18π. από τον πάγκο. Επίδοση που είναι η καλύτερη στην καριέρα του (μ.ο. 12,6π. σε 544 ματς)!

Αν οι Νικς συνεχίσουν έτσι, το τραγούδι “New York, New York” του Σινάτρα μπορεί να γίνει μόνιμο σάουντρακ του “Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν”. Άλλωστε, για το όποιον δεν γνωρίζει τους στίχους του, το κομμάτι ξεκινά με το “Start spreading the news, I’m leaving today” (=”Διαδώστε τα νέα. Φεύγω σήμερα”, όπου το “φεύγω” θα μπορούσε να παραφραστεί σε… “εκτοξεύομαι”) και τελειώνει με το “It’s up to you, New York” (=”Εξαρτάται από εσένα, Νέα Υόρκη”).