Κατά την επίσκεψη του Παναθηναϊκού στο Τορόντο το 2003, για το φιλικό με τους Ράπτορς, ο τότε προπονητής των “πράσινων”, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε αποκαλέσει “θέατρο” του ΝΒΑ! Από την άποψη της τέλειας οργάνωσης, αλλά όχι ανταγωνισμού και φιλοσοφίας μέσα στο παρκέ. Αν οι παράγοντες της αμερικάνικης Λίγκας το έμαθαν, προφανώς θα χαμογέλασαν. Ούτως ή άλλως, θεωρούν εξαιρετικές τις “παραστάσεις” του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου.

Και αυτό που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να περιορίσουν ή να σταματήσουν το… “θέατρο” μέσα στις τέσσερις γραμμές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΒΑ, Τιμ Φρανκ, η Λίγκα έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για αντιμετώπιση του “flopping” (κοινώς, την προσπάθεια ενός παίκτη να πέσει, ώστε να ξεγελάσει τον διαιτητή) και μάλιστα η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε πριν από 2 εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο από την νέα σεζόν!

Ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν θεωρεί πως πολλοί παίκτες είναι “floppers” και εξαπατούν τους ρέφερι. Κατά την διάρκεια των Τελικών του Ιουνίου, ανάμεσα σε Μαϊάμι και Οκλαχόμα Σίτι, είχε επισημάνει ότι “αν κάποιοι συνεχίσουν να το κάνουν, θα υποστούν τις συνέπειες”…

Οι πληροφορίες από τις Η.Π.Α. κάνουν λόγο για έρευνα των συγκεκριμένων επίμαχων φάσεων έπειτα από το τέλος των αγώνων, όπως ακριβώς γίνεται με τα αντιαθλητικά φάουλ, τα οποία εκ των υστέρων μπορούν να θεωρηθούν 1ου ή 2ου βαθμού, κάτι που επηρεάζει την τιμωρία του παίκτη που υπέπεσε σε αυτά.

Για την ώρα, το ΝΒΑ δεν φαίνεται να σκέφτεται την άμεση τιμωρία του “θεάτρου”, δηλαδή κατά την διάρκεια των αγώνων, ακόμη κι αν υποπέσουν στην αντίληψη των διαιτητών. Ενώ η πιθανότερη τιμωρία για “flopping” (σ.σ.: στην Ευρώπη και τις διοργανώσεις της FIBA τιμωρείται με τεχνική ποινή) θα είναι πρόστιμο και όχι αποκλεισμός από αγώνες, όπως με τα σκληρά φάουλ…

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια μάλλον δείχνει μία Λίγκα που… αυτοαναιρείται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Διότι οι πλούσιοι σταρ των παρκέ δύσκολα θα τρομάξουν από το μέτρο και αν θέλουν να υποκριθούν θα το κάνουν, με κόστος μερικά δολάρια-“ψίχουλα” μπροστά στις μεγάλες αμοιβές τους. Αν και επισήμως οι παράγοντες δεν πιστεύουν (σε) κάτι τέτοιο.

Ο νέος υπεύθυνος διαιτητών, Μάικ Μπάντομ (πρώην παίκτης και επί χρόνια παράγοντας σε θέματα ρέφερι) έχει ήδη ξεκινήσει το φετινό καμπ προετοιμασίας των 62 διαιτητών του πρωταθλήματος, λέγοντας πως “ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία θέλω να επικεντρωθώ είναι η προκατάληψη που υπάρχει σχετικά με την ανοχή μας και την ακεραιότητα των ρέφερι”. Καταλήγοντας ότι “αυτό δεν είναι δίκαιο και θα επιχειρήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την εικόνα”. Κοινώς, απέφυγε να μιλήσει ευθέως για το θέμα του “flopping”.

Η προσπάθεια του ΝΒΑ αποδεικνύει πως το πρόβλημα υπάρχει. Άλλωστε, όπως έχει παραδεχθεί από το 2012 ο παλαίμαχος σέντερ των Λέικερς, Χόρνετς, Κινγκς, Βλάντε Ντίβατς, τον οποίο κατηγορούσε συνεχώς για “flopper” ο Σακίλ Ο’Νιλ, “ευτυχώς που στο μπάσκετ δεν υπάρχει κίτρινη κάρτα γιατί σε κάθε αγώνα θα με απέβαλαν με δύο”!

Ο Σέρβος σταρ, βέβαια, πρόσθεσε ότι “στα παιχνίδια με τον “Σακ” ήθελα μόνο να παίξω άμυνα. Ήταν πολύ πιο δυνατός από εμένα και δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο… Παρόλα αυτά, όταν σφύριζαν υπέρ του φάουλ, φρόντιζα να είναι πραγματικά φάουλ”!!!

Μία άλλη “βεντέτα” για το “θέατρο” είχε ξεκινήσει ο Ρασίντ Ουάλας. Από την περίοδο που αγωνιζόταν στο Ντιτρόιτ, γκρίνιαζε γιατί πολλοί αντίπαλοι έπεφταν ακόμη και εκτός φάσης και εκείνος χρεώνονταν με τεχνικές ποινές. Πράγμα για το οποίο είχε κατηγορήσει τον Τούρκογλου, τον οποίο φώναζε “Turkododo”! Το 2008, όταν ο “Sheed” αγωνιζόταν στους Σέλτικς, είχε αποκαλέσει τον ΛεΜπρον Τζέιμς “το Χρυσό Παιδί που αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει, όμως έτσι το μπάσκετ δεν προχωρά με όλο αυτό το flopping“.

Ο ΛεΜπρον, μάλιστα, θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους μεγαλύτερους “floppers” του ΝΒΑ, μαζί με παίκτες όπως οι Σέιν Μπάτιερ, Ράτζα Μπελ, Μανού Τζινόμπιλι, Λουίς Σκόλα, Άντερσον Βαρεζάο, Πάου Γκασόλ, Μπλέικ Γκρίφιν. Αλλά και ο Ντέρεκ Φίσερ, για τον οποίο ο Ντίβατς είπε ότι “κάνει καλύτερα την δουλειά και πέφτει πιο ωραία από εμένα”!!!

Ενώ αυτή την “ταμπέλα” έφεραν οι παλαίμαχοι Μπιλ Λαϊμπίρ, Ντάνι Έιντζ, Ρόμπερτ Χόρι, Τζον Στόκτον και Ντένις Ρόντμαν… Στις Η.Π.Α., πάντως, ο Τύπος έχει αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου μέτρου. Με πολλά δημοσιεύματα που απορούν “πώς θα κρίνεται το “θέατρο” και οι βαθμοί του, όταν δεν είναι ένα ζήτημα που είναι ακριβώς “ναι ή όχι”;

Ακόμη, επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει μία συγκεκριμένη επιτροπή κριτών που θα καθορίζει τις ποινές. Ίσως το εγχείρημα να “καθαριστεί” ένα “βρώμικο” θέμα, όπως το “flopping” να είναι καλό στην σκέψη, όχι όμως τόσο ώστε να μοιράζει πρόστιμα δίχως ξεκάθαρο πλάνο.

Με τελευταία απορία το τι θα γίνει αν εξεταστεί (εκ των υστέρων) ένα “θέατρο”, το οποίο πάντως έχει αποφασιστεί λανθασμένα από έναν διαιτητή. Η πράξη θα δείξει αν αυτός ο “μπαμπούλας” φοβίσει τους παίκτες. Μάλλον (μόνο) υπερωρία για την επιτροπή θα είναι…