Το επώνυμό του εξακολουθεί να δυσκολεύει τους Αμερικανούς, όμως στην επίσημη ιστοσελίδα του NBA δεν ασχολούνται μόνο με την προφορά του ονόματος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι δύο πρώτες εμφανίσεις του 18χρονου φόργουορντ στα φιλικά των Μπακς, προσφέροντας ένα καλό επιθετικό βράδυ στο Κλίβελαντ και μία αξιοπρόσεκτη αμυντική εμφάνιση κόντρα στην Μινεσότα, «ανάγκασαν» την στήλη Hang Time Blog του ΝΒΑ.com να ασχοληθεί μαζί του, με ένα κείμενο που είχε τίτλο «Swift, swat start to BucksGBoproject» (=«Αλματώδες και ξαφνικό ξεκίνημα»). Καθώς το «GBo», όπως και το «Greek Freak» είναι δύο από τα παρωνύμια που προτιμούν στις Η.Π.Α. για τον πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού.

Και αν στην Ελλάδα το «φαινόμενο» του υπέρ-ενθουσιασμού ή της χωρίς σοβαρά επιχειρήματα κριτικής δεν θα έδινε μία ξεκάθαρη εικόνα για τις πρώτες μέρες του «Αντέτο» στη αμερικανική Λίγκα, ο αρθρογράφος Στιβ Ασμπέρνερ είχε μία πιο ουδέτερη σκέψη. Εξηγώντας αρχικά πως «ήθελα να γράψω στο Twitter για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, την “ζαριά” των Μπακς στον 1ο γύρο του ντραφτ. Αλλά και μόνο το όνομά του σου σπαταλά τους 140 χαρακτήρες του μηνύματος»!

Ο κ. Ασμπέρνερ επισήμανε πως ο διεθνής με την Εθνική Νέων φόργουορντ «έπαιξε 57΄ στα δύο πρώτα φιλικά του Μιλγουόκι (σ.σ.: τα περισσότερα από κάθε άλλον συμπαίκτη του)» και θύμισε πως είχε 14π.-3/7 σουτ-7/10βολ.-4ριμπ.-2ασ.-2κλεψ.-3κοψ.-5 λάθη στο ματς με τους Καβς και 4π.-1/6 σουτ-7ριμπ.-1κλεψ.-4κοψ.-7 λάθη με τους Γουλβς. Εξηγώντας παράλληλα ότι «τα λεπτά που αγωνίστηκε είχαν να κάνουν με τον μικροτραυματισμό του Ερσάν Ιλιασόβα στον αστράγαλο». Το κείμενο αναφέρει πως «το παιχνίδι του Αντετοκούνμπο είναι ακόμη “ωμό”. Αλλά με άνοιγμα χεριών 2,21μ. είχε 7 τάπες στα δύο παιχνίδια, έδειξε ότι διαθέτει κάτι που δεν μπορεί να φροντίσει ένας κόουτς και δεν χρειάζεται να του το μάθει κανείς».

Ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χάμοντς, είχε δηλώσει από το καλοκαίρι ότι «για μένα, επιτυχία για τον Γιάννη θα είναι να τον δει ο κόσμος. Όταν βλέπει κάποιος αυτόν τον πιτσιρικά να κάνει αυτά που κάνει στο παρκέ, δεν μπορεί παρά να πει πως “βλέπω ποιος μπορεί να γίνει στο μέλλον”». Ο κ. Χάμοντς παραδέχεται πως «δεν νομίζω ότι θα βλέπετε αυτά που μπορεί να κάνει κάθε βράδυ, όμως αυτό που θέλω είναι να το δείχνει μία φορά στο τόσο». Προσθέτοντας ότι «θέλουμε ο Γιάννης να εκτεθεί στο κοινό, αλλά όχι να υπέρ-εκτεθεί…».

Το άρθρο του ΝΒΑ.com συμπληρώνει πως «ο Αντετοκούνμπο είναι ένα είδος πολυτέλειας και παίκτης με προοπτικές σαν τους Κουόμε Μπράουν, Ντάρκο Μίλιτσιτς, Γιόνας Βαλαντσιούνας και πολλούς άλλους. Αλλά δίχως να είναι ρίσκο υψηλού ντραφτ-πικ, σαν τους παραπάνω». Ο Τζον Χάμοντς επιμένει πως «στόχος μας παραμένει να λέμε στον Γιάννη τι περιμένουμε από εκείνον μέσα στη σεζόν. Θα του δώσουμε την ευκαιρία να είναι στο παρκέ όσο περισσότερο γίνεται. Όμως όχι τόσο ώστε να υπάρχει πιθανότητα να χάσει την αυτοπεποίθησή του. Η εξέλιξη θα του θα έχει καμπύλες, αλλά ευχόμαστε στο τέλος να είναι ιδιαίτερα υψηλή».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως, τόνισε και στο πρώτο blog του στην ιστοσελίδα του ΝΒΑ στην Ελλάδα (με τίτλο «Τι καινούριο έμαθα σήμερα»), συνεχίζει να μαθαίνει. Άλλωστε, τώρα είναι ώρα να μάθει περισσότερα, αν και τον Ιούνιο γράψαμε πως έχει δώσει και εκείνος ένα μάθημα ζωής. Τώρα είναι ώρα να τον αφήσουμε να παίξει το μπάσκετμπολ που μπορεί.

[email protected]