Για τους Ουόριορς-Θάντερ, το 3-0 των πρώτων στα ματς της κανονικής περιοδου δεν ήταν απλώς ο οίστρος ή το ταλέντο του Στεφ Κάρι. Αλλά και αποτέλεσμα των λαθών των δεύτερων, οι οποίοι σε όλα τα ματς «σπατάλησαν» διαφορές 10π. στην 4η περίοδο και ηττήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως η Οκλαχόμα Σίτι είχε μ.ό. 110π., 52,7ριμπ., 27π. πάγκου και 18 λάθη κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ, ενώ οι πρωταθλητές κατέγραψαν αντίστοιχα 119,2π., 29,2ριμπ., 35π. από τους αναπληρωματικούς και 10 λάθη. Οι Θάντερ έδειχναν να επαναλαμβάνουν τα σφάλματα, καθώς στο πρώτο ημίχρονο του 1ου Δυτικού τελικού, τα ξημερώματα της Τρίτης (17/5), είχαν ήδη 10 και έμειναν πίσω με 60-47… Ωστόσο, κατάφεραν να θριαμβεύσουν στο δεύτερο μέρος και να πετύχουν το 1-0, «κλέβοντας» το πλεονέκτημα έδρας, καθώς σε 3η και 4η περίοδο υπέπεσαν μόλις σε 2 λάθη!

Ένα δικό του λάθος θέλησε να διορθώσει ο σέντερ των νικητών, Στίβεν Άνταμς, ο οποίος μετά τους 16π.-5/8διπ.-6/9βολ.-12ριμπ., θέλησε να απολογηθεί για την παρομοίωση… «γρήγορες μικρές μαϊμούδες» των γκαρντ των Ουόριορς. Ο Νεοζηλανδός εξήγησε ότι «ήταν μόνο μία άσχημη επιλογή λέξεων. Δεν σκεφτόμουν σωστά. Δεν ήθελα να αναστατώσω κάποιον και λυπάμαι. Προσπαθούσα απλά να εκφράσω το πόσο δύσκολο είναι να κυνηγάς αυτούς τους τύπους γύρω γύρω στο γήπεδο. Έχουμε διαφορετικές λέξεις και εκφράσεις στην πατρίδα μου, οι οποίες όμως στην Αμερική εκλαμβάνονται διαφορετικά. Ακόμα προσπαθώ να βρω τα όρια σε αυτό το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι τα ξεπέρασα απόψε και λυπάμαι». Εκείνος που δεν φάνηκε να… χαίρεται μετά το τέλος του ματς ήταν ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος εξήγησε την απροθυμία πανηγυρισμών των συμπαικτών του με την σπουδαία επικράτηση, λέγοντας ότι «δεν έχουμε κάτι να πανηγυρίσουμε. Πετύχαμε απλώς μία νίκη. Δεν κατακτήσαμε τον τίτλο…».

Ο Ντουράντ κατάφερε να «κλειδώσει» το παιχνίδι με το σουτ για το 105-100 στα 30,7”, κι ενώ στο τελευταίο πεντάλεπτο είχε νωρίτερα 0/7 σουτ! Ο πραγματικός καταλύτης της «μεταμόρφωσης» της Οκλαχόμα Σίτι από το κακό πρώτο ημίχρονο ήταν ο Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο σταρ των φιναλίστ του 2012 είχε μόλις 3π. με 1/8 σουτ (αλλά και 8 ασίστ) στο πρώτο μέρος, αλλά σκόραρε 15 συνεχόμενους πόντους στο 3ο δωδεκάλεπτο και «γύρισε» το ματς, ενώ είχε και 7 κλεψίματα και έπαιξε και καταπληκτική άμυνα πάνω στον MVP της σεζόν, Στεφ Κάρι. Ο «RW», που την παραμονή του ματς είχε δηλώσει ότι «δεν με εκπλήσσει ο Κάρι, γιατί δεν είναι σαν μην έχω ξαναδεί στη ζωή μου αυτά που κάνει», σκόραρε 24π. στο 2ο ημίχρονο (με 19 στην 3η περίοδο!) και έγινε μόλις ο 2ος παίκτης στην ιστορία των πλέι-οφς του ΝΒΑ με 27+π.-12+ασ.-7+κλεψ., μετά τον Τιμ Χάρνταγουεϊ!!! Ενώ εκείνοι με 25π.+-10+ασ.-5+κλεψ. πριν τον Ουέστμπρουκ ήταν οι Μάικλ Τζόρνταν (4 φορές), Τιμ Χάρνταγουεϊ (3) και Ρικ Μπάρι, Μάτζικ Τζόνσον και Τζον Στόκτον (από 2). Η Οκλαχόμα Σίτι λίγο έλειψε να «κλωτσήσει» και πάλι την «κανάτα», αφού παρότι βρέθηκε στο 101-93 στα 4:40”, όμως στη συνέχεια είχε 0/7 σουτ και οι γηπεδούχοι πλησίασαν προσωρινά στο 101-100 (στο τελευταία λεπτό).

Το Γκόλντεν Στέιτ, όμως, «πλήρωσε» το γεγονός ότι έχασε εύκολα το +14 της 3ης περιόδου και στην 4η άρχισε με 2/13 σουτ και, κυρίως, είχε 1/10τριπ.. Οι Ουόριορς είχαν μέχρι χθες ρεκόρ 6-0 στην έδρα τους στην ποστ-σίζον, ενώ στη σεζόν είχαν 37-0 στα ματς που προηγήθηκαν με +10 στο ημίχρονο, όμως τούτη τη φορά δεν διατήρησαν την υπέρ τους διαφορά. Και γνώρισαν αντίστοιχη ήττα έπειτα από συνολικά… 88 σερί νίκες με +10 στην ανάπαυλα. Παρά το γεγονός ότι ο Κάρι πέτυχε τρίποντο για 45ο συνεχόμενο ματς πλέι-οφς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ρέτζι Μίλερ, και ο Κλέι Τόμπσον είχε 20+π. για 8ο διαδοχικό (πλησιάζοντας το ρεκόρ ομάδας που έχει με 12 ο Τιμ Χάρνταγουεϊ), οι πρωταθλητές είχαν 42π. στο 2ο ημίχρονο και μόλις 14π. στο 4ο δωδεκάλεπτο, επιδόσεις που είναι οι χειρότερες φετινές τους… Οι γηπεδούχοι δεν εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι είχαν 11π. από τα 6 λάθη των αντιπάλων στην 1η περίοδο, από το αρχικό 14-4 μέσα στη ρακέτα και το 22-5 σε αιφνιδιασμό, αφού στη συνέχεια έχασαν τον ρυθμό τους ή πίστεψαν ότι το παιχνίδι τελείωσε πρόωρα. Ο κόουτς Κερ ζήτησε σωστά βήματα του Ουέστμπρουκ στα 17,2”, με το σκορ στο 102-105 (πρόλαβε ο Αμερικανός γκαρντ να καλέσει τάιμ-άουτ), αφού και το ΝΒΑ παραδέχθηκε το λάθος. Παρόλα αυτά, οι Ουόριορς προετοιμάζονται για το 2ο ματς, γνωρίζοντας ότι φέτος δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε δύο συνεχόμενα ματς, κάτι που συνέβη στους περσινούς Τελικούς με τους Καβς.