Με την παραμονή του Γιόνας Ματσιούλις ο Παναθηναϊκός σχεδόν ολοκλήρωσε τις μεταγραφικές του κινήσεις υλοποιώντας τον σχεδιασμό του.

Κύρια χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας με την οποία κινήθηκαν οι “πράσινοι” ήταν η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου, η ποιοτική βελτίωση των λύσεων από τον πάγκο, αλλά και η διατήρηση του βασικού κορμού. Με εξαίρεση την αποχώρηση του Κώστα Τσαρτσαρή, που παρά τις προσπάθειες του Αργύρη Πεδουλάκη να τον μεταπείσει, αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει όλους όσους θεωρούσε ότι μπορούν να τον βοηθήσουν τη νέα σεζόν.

Παράλληλα η απόκτηση των Παππά, Γιάνκοβιτς, Φώτση, Μαυροκεφαλίδη ανέβασε την ποιότητά του στο ελληνικό στοιχείο και “έδωσε” πληθώρα επιλογών στον προπονητή του Παναθηναϊκού.

Η παραμονή του Ματσιούλις δίνει στους “πράσινους” μια έξτρα λύση στην πεντάδα, την… κόλλα που χρειάζεται ένας προπονητής για να λύνει διάφορα προβλήματα μέσα στο παιχνίδι, ενώ αυξάνει σε απίστευτο βαθμό τον ανταγωνισμό στις θέσεις των φόργουορντ.

Οσο για την έλλειψη ενός σέντερ που να παίζει με την πλάτη στο καλάθι, όπως ακούγεται δεξιά και αριστερά, αφενός ο Μαυροκεφαλίδης είναι μια από τις λύσεις που υπάρχουν και αφετέρου στα πλάνα του Πεδουλάκη είναι να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα παίζει η ομάδα του. Έχοντας στη διάθεσή του πολλούς και καλούς γκαρντ, κάτι που δεν είχε πέρσι, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το κέντρο βάρους στην περιφέρεια, όχι απαραίτητα στα τρίποντα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να ανοίξει την άμυνά του.

Ο Πεδουλάκης έχει δείξει πως δεν είναι ούτε δογματικός, ούτε εμμονικός προπονητής. Ακόμα και μέσα στο παιχνίδι το μυαλό του… γεννάει ιδέες και τρόπους για να μπορέσει να κερδίσει. Σίγουρα λοιπόν κάτι θα έχει στο μυαλό του για το πώς θα διαχειριστεί το ρόστερ του και πως θα διαμορφώσει το αγωνιστικό στυλ της ομάδας του, ώστε να πάρει από τον κάθε παίκτη το καλύτερο και να παρουσιάσει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη είναι η επισήμανση για τους δυο νεαρούς της ομάδας. Ο Γιώργος Διαμαντάκος και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δείχνουν πως αναμφίβολα αποτελούν δυο εξαιρετικές περιπτώσεις ταλαντούχων παικτών.

Εκείνο που χρειάζονται είναι πάρα πολλή δουλειά ακόμα, “σκυλίσια” προσπάθεια στην προπόνηση και χρόνο συμμετοχής. Εάν ακολουθήσουν τα δυο πρώτα, θα έρθει και το τρίτο…