Το… καθιερωμένο ραντεβού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στους τελικούς των πλεϊ οφ έφτασε. Στο ΣΕΦ ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής η σειρά των εφετινών τελικών με τους Πειραιώτες να έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Αυτό συνήθως αποτελεί ίσως και το ισχυρότερο “όπλο” για την ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα, μια και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, εκείνη που έχει ένα ματς περισσότερο στο γήπεδό της, συνήθως παίρνει και τον τίτλο.

Με οδηγό αυτό το “συνήθως” θα επιδιώξει ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί την πίεση που ενδεχομένως θα έχουν την Παρασκευή οι παίκτες του Ολυμπιακού και θα επιχειρήσει να “σπάσει” την έδρα στο πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν είναι εύκολο, καθώς το ΣΕΦ αποτέλεσε όλη τη χρονιά κυρίως στην Ευρωλίγκα και στα κρίσιμα παιχνίδια το… ορμητήριο για τον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος για τον Αργύρη Πεδουλάκη και τους παίκτες του. Θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσουν μια φορά μέσα στο ΣΕΦ για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πάρουν τον τίτλο.

Κάποιοι υποστηρίζουν βέβαια πως τα εκτός έδρας παιχνίδια στα πλεϊ όφ είναι δύσκολα για τον γηπεδούχο, καθώς μπαίνει μπροστά το ΠΡΕΠΕΙ. Ίσως να μην έχουν άδικο, αλλά στο σημείο αυτό μετρούν η εμπειρία, η προσωπικότητα, η θέληση και το “καθαρό μυαλό“.

Ο Παναθηναϊκός με τις αλλαγές που έκανε στο ρόστερ του με την προσθήκη των Κάρι και Γκουίν, έχει περισσότερες ποιοτικές λύσεις στο… βάθος του πάγκου του και μπορεί να λιγοστέψει τον χρόνο συμμετοχής των Διαμαντίδη, Ούκιτς, Γκιστ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά από τη στιγμή που οι “πράσινοι” θα έχουν το ένα παιχνίδι πίσω από το άλλο με απίστευτη πίεση και δυνατές άμυνες.

Ειδικότερα η παρουσία του Κάρι, μπορεί να λύσει στον Πεδουλάκη αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα. Ναι, πηγαίνει συνήθως με δεξιά ντρίπλα, δύσκολα αντιμετωπίζει το ποστ παιχνίδι, αλλά είναι ένας πανέξυπνος παίκτης, που πριν ξεκινήσει μια προσπάθεια, έχει στο μυαλό του ακόμα μια επιλογή και έχει “δολοφονικό” σουτ. Άρα δύσκολα ο Ολυμπιακός θα τον αφήσει χωρίς παίκτη να τον επιτηρεί.

Από εκεί και πέρα η άμυνα, η απόδοση του Διαμαντίδη, το πόσο αποφασιστικός στις επιλογές του θα είναι ο Ούκιτς, η ευστοχία του Μπράμος, η συγκέντρωση του Σχορτσιανίτη και η ετοιμότητα του Μασιούλις θα είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν την εικόνα του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ.

Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και το πόσο συγκεντρωμένοι θα μπουν οι “πράσινοι” στο παιχνίδι, γιατί αν αρχίσουν να… κυνηγούν απο νωρίς στο σκορ, είναι δύσκολο να αντέξουν.

Ο Παναθηναϊκός, που… διαλυόταν το καλοκαίρι και κανείς παίκτης δεν ήθελε να συνεργαστεί ούτε με τον Αργύρη Πεδουλάκη, ούτε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, όπως τουλάχιστον διακινούσαν κάποιοι δημόσια και ιδιωτικά, όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά έχει ήδη κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό.

Επίσης πάλεψε τα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες και πλέον διεκδικεί το πρωτάθλημα απέναντι σε μια πολύ πιο έτοιμη ομάδα, τον Πρωταθλητή Ευρώπης με μειονέκτημα έδρας.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν ξεκινά από τη θέση του φαβορί, αλλά όπως έδειξε και στα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα έχει όλα τα φόντα να παλέψει και αν πιάσει το τέλειο στην απόδοσή του να δικαιωθεί.