Ο Παναθηναϊκός έδωσε τρία φιλικά παιχνίδια στο πλαίσιο του τουρνουά “Πέτρος Οικονομάκης” και τα πρώτα συμπεράσματα για την αγωνιστική εικόνα των “πρασίνων” έχουν αρχίσει να βγαίνουν.
Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν σαφές πως προσπάθησε να δει μέχρι που φτάνουν τα όρια των παικτών τους απέναντι σε καταστάσεις δυσανάλογες με τα προσόντα τους, να “μπολιάσει” τους Διαμαντίδη και Ούκιτς στην περιφέρεια της ομάδας του, να δει πως αντιδρούν οι παίκτες του απέναντι σε οργανωμένες άμυνες και πως μπορούν να ανταποκριθούν σε άμυνες με διάταξη ζώνης.

Από τα όσα είδαμε λοιπόν μέσω του ίντερνετ στην Κρήτη ο Παναθηναϊκός εμπέδωσε πως η “δύναμη πυρός” του θα είναι ο Σχορτσιανίτης, ο οποίος μάλιστα στον αγώνα με το Ρέθυμνο… ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ο Πεδουλάκης τον είχε βάλει στην άμυνα να κυνηγάει στην περιφέρεια τους ψηλούς του ΑΓΟΡ και στην επίθεση να “σπάει” τη μπάλα στο “τεσσάρι” ύστερα από τα απανωτά νταμπλ τιμ των κρητικών.

Το “θεματάκι” υπάρχει στην περιφέρεια με τους Διαμαντίδη- Ούκιτς. Ο Κροάτης με μια μόλις εβδομάδα προπονήσεων στον Παναθηναϊκό έχει πρόβλημα προσαρμογής, στο να καταλάβει δηλαδή τη λογική των υπολοίπων και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται πάνω στο παρκέ ο κάθε παίκτης. Που δηλαδή θέλει τη μπάλα, με ποια γωνία πάσας, με τι αντίπαλο στη πλάτη ή μπροστά του. Όταν όμως η κατάσταση πάει να γίνει “ένας εναντίον ενός”, κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά και με αρκετή επιτυχία.

Σίγουρα η συνύπαρξή του με τον Διαμαντίδη, αλλά και τους υπόλοιπους της περιφέρειας απαιτεί χρόνο, πολλή δουλειά και προσπάθεια, ώστε να φεύγει πιο γρήγορα η μπάλα από τα χέρια του και να γίνει “γρανάζι” στη μηχανή.

Φυσικά είναι εμφανής η απουσία του πέμπτου ψηλού, του παίκτη που θα πλαισιώσει τον Άντι Πάνκο στη θέση του πάουερ φόργουορντ και εκεί ίσως θα πρέπει να βιαστούν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, μια και ο χρόνος πλέον δεν κυλάει υπέρ τους. Το θέμα έχει “κολλήσει” με τους “πράσινους” να περιμένουν τις εξελίξεις γύρω από τους Άντονι Τόλιβερ και Στέφαν Λάσμε

Οι υπόλοιποι παίκτες δείχνουν να προσαρμόζονται μέρα με τη μέρα, με τους Κίτσεν, Μπράμος να έχουν παρέμβαση στο παιχνίδι της ομάδας και να αποτελούν τα “εργαλεία” για να επιβάλει το παιχνίδι της πάνω στο παρκέ η υπόλοιπη ομάδα. Αργά, αλλά σταθερά και ο Άρμστρονγκ δείχνει να προσαρμόζεται, αλλά θέλει ακόμα αρκετή δουλειά για να αφομοιωθεί με τους υπόλοιπους.

Κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στον Γιόνας Μασιούλις. Ο Λιθουανός με όσα έχει δείξει έως τώρα φαίνεται πως αποτελεί τον “παίκτη κλειδί” για τον Παναθηναϊκό. Είναι η “κόλλα” στην άμυνα και ο παίκτης που… ξεκολλάει καταστάσεις στην επίθεση. Με πολλή δουλειά στα ριμπάουντ και κίνηση χωρίς τη μπάλα.

Συμπερασματικά ο Παναθηναϊκός δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, στην… ανηφορική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, κάνει βήματα προόδου και ξέρει τι ακριβώς θα πρέπει να διορθώσει, αρκεί να προλάβει να διορθώσει τις ατέλειες και τα προβλήματά του ως τις 15 Οκτωβρίου, που υποδέχεται τον Ολυμπιακό.

Πάντα βέβαια σε σχέση με την εικόνα που έχει στα φιλικά που δίνει. Τώρα αν τα φιλικά που δίνει θεωρούνται με… χαμηλό πήχη, δηλαδή με ομάδες που δεν προσφέρονται για… κόντρα και υψηλό βαθμό δυσκολίας, είναι κάτι που θα φανεί στα… επίσημα παιχνίδια.

Η επιλογή του τουρνουά στο Ρέθυμνο είναι για να μάθουν οι -αρκετοί νεόφερτοι- παίκτες τι εστί ελληνικό πρωτάθλημα και τι συνθήκες επικρατούν. Από τη στιγμή που κανέναν σοβαρό άνθρωπο, δεν απασχολούν τα αποτελέσματα στα φιλικά, τα πιο ασφαλή συμπεράσματα σίγουρα θα έβγαιναν με πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους από τη Μπάγερν Μονάχου