Ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του πρώτου Κινέζου παίκτη που θα παίξει ποτέ στην Ευρωλίγκα σε μια κίνηση που έχει πρωτίστως εμπορικό και δευτερευόντως αγωνιστικό σκοπό.

Από πέρσι κιόλας ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της διοίκησης να ανοίξει την αγορά της Κίνας και μάλιστα είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες με τους Γι Γιανλιάν, Γκούο Αϊλούν και Ντεζουάν Χαν. Εφέτος όμως οι “πράσινοι” κατάφεραν να ολοκληρώσουν την απόκτηση ενός Κινέζου παίκτη, έχοντας πρώτα συνάψει συνεργασία με εταιρία διαχείρισης εμπορικών δικαιωμάτων και μάρκετινγκ στη Σανγκάη.

Από την κίνηση αυτή και με βάση τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωσή της, οι “πράσινοι” ευελπιστούν να κερδίσουν πολλαπλάσια μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης της όλης ιστορίας.

Πράγματι το κοινό της Κίνας αποτελεί τον στόχο αρκετών ομάδων που θέλουν να διεισδύσουν στην πολυπληθή και “παρθένα” αγορά, ώστε να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Με την κίνησή του αυτή λοιπόν ο Παναθηναϊκός αισιοδοξεί ότι θα το καταφέρει. Θα πρέπει φυσικά θα γίνει πολύ σωστή διαχείριση της όλης υπόθεσης, να υπάρξουν οι ανάλογες συμφωνίες που θα προωθήσουν την παρουσία του πρώτου Κινέζου παίκτη στην Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στα αγωνιστικά βέβαια δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίκτη από το… πάνω ράφι. Ετσι τουλάχιστον δείχνουν τα στατιστικά του, αλλά και η έως τώρα παρουσία του.

Για να πάρει κάποια ομάδα μπασκετμπολίστα από το… συγκεκριμένο ράφι βέβαια χρειάζονται και πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και δαιδαλώδεις διαδικασίες στα γρανάζια της κινεζικής γραφειοκρατίας για να μπορέσει να φύγει ο παίκτης. Όχι πως τώρα δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά με έναν παίκτη- φίρμα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Ο Πινγκ Σανγκ λοιπόν έχει παίξει μπάσκετ στο κολέγιο της Nεμπράσκα, το Ιλινόις Σέντραλ και στην δεύτερη κατηγορία με το Εμπόρια Στέιτ, ενώ η τελευταία του ομάδα ήταν η Κουιντάο της κινέζικης λίγκας CBA.

Τα στατιστικά του δεν… ξετρελαίνουν, το προφίλ του δεν προδιαθέτει για αποθεώσεις και… αεροδρόμια, ενώ καταλαμβάνει θέση ξένου στο ρόστερ. Είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελεί ρεζέρβα στη γραμμή των ψηλών και θα δίνει ανάσες στους υπόλοιπους. Αν θα τα καταφέρει; Δεν το ξέρει κανείς. Γιατί δεν τον έχει δει κανείς.

Και άλλοι πέρσι τον Οκτώβριο ήταν οι “μαύροι Τοτσέδες” ή δεν περνούσαν ούτε έξω από το ΟΑΚΑ άλλα χρόνια, αλλά τον Ιούνιο έγιναν αναντικατάστατοι και ο Παναθηναϊκός θα χανόταν αν δεν τους κρατούσε.

Ναι. Ο Πινγκ Σανγκ δείχνει πως είναι ο… “Κινέζος Τοτσέ“. Θα τον δούμε στο παρκέ και θα τον κρίνουμε. Εκεί άλλωστε που κρίνονται όλοι…

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα… εγκλήματα που έγιναν με Παπανικολάου και Μάντζαρη, που τους άφησε να πάνε σχεδόν… αμαχητί στον Ολυμπιακό.

Έτσι θέλει να αποκτήσει και τον Λευτέρη Μποχωρίδη, που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ελληνικό μπάσκετ. Φυσικά τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Άρης με τον οποίο ο νεαρός έχει συμβόλαιο. Δεν αποκλείεται να αποκτηθεί και να παραμείνει στο Αλεξάνδρειο

Απομένει μια θέση κοινοτικού ελεύθερη στο ρόστερ και στον Παναθηναϊκό θα την κρατήσουν άδεια σε περίπτωση που θέλουν να κάνουν κάποια διορθωτική κίνηση στην περιφέρεια ή την γραμμή των φόργουορντ.