xaniasΟ Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο βήμα για να περάσει στους “8” της Ευρωλίγκας, κερδίζοντας ένα παιχνίδι που υπό άλλες συνθήκες θα το είχε χάσει. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τυχερός, σκεπτόμενος μόνο την τελευταία φάση, όπου το αμαρκάριστο σουτ του Λαβρίνοβιτς βρήκε σίδερο, αλλά επειδή για όλο σχεδόν τον αγώνα παίζει χωρίς τον παίκτη που αποτελεί το “σημείο αναφοράς” του.

Η απουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη μπορεί να… μπαλώθηκε από τον καταιγισμό τριπόντων στο πρώτο μέρος, αλλά στο β’ μέρος, όταν η πίεση πήγε στους γκαρντ (Ούκιτς, Μπανκς), εκείνοι πελάγωσαν με τον πρώτο να κρατά την μπάλα για πολλά δευτερόλεπτα και τον δεύτερο να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός πήρε μια πολύτιμη νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που από την αρχή της Ευρωλίγκας έχει δείξει πως αποτελεί ένα καλοδουλεμένο σύνολο, με πολλές λύσεις.

Η παρουσία του Γκιστ ήταν με αρκετά ερωτηματικά, αλλά είναι σίγουρο πως με τον καιρό θα βελτιωθεί, όταν προσαρμοστεί και τουλάχιστον θα είναι πιο ενεργός στο παιχνίδι των υπολοίπων σε σχέση με τον Πάνκο. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η αλλαγή. Ο Πάνκο ήθελε την μπάλα στο χέρι και μάλιστα πολλές φορές βάζοντας τους υπόλοιπους τομείς (ριμπάουντ, άμυνα, αλληλοβοήθειες) σε δεύτερη μοίρα. Ήταν εμφανές πως τον έβαζαν να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε.

Από εκεί και πέρα σαφώς η παρουσία του Καπόνο στην επίθεση είναι το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού. Μπορεί να έχει πρόβλημα στην άμυνα απέναντι σε αθλητικούς παίκτες (όπως ο Ντάρντεν), αλλά στην επίθεση είναι… φωτιά. Επίσης, δεν περιμένει απλώς την μπάλα για να σουτάρει, αλλά δημιουργεί και συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι.

Μπράμος και Λάσμε κάνουν ένα δίδυμο με απίστευτη ενέργεια και συγκέντρωση, που δίνουν στον Παναθηναϊκό τη βάση που χρειάζεται για να “χτίσει” το παιχνίδι του. Δυο παίκτες – εργαλεία στα χέρια του Πεδουλάκη.

Η νίκη επί της Ζαλγκίρις, με τον τρόπο που ήρθε, χωρίς τον Διαμαντίδη δηλαδή και με… θρίλερ στο τέλος, έδωσε αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους παίκτες, αλλά και δυο σημαντικούς βαθμούς απέναντι σε μια πολύ δυνατή ομάδα, που σίγουρα θα κάνει… ζημιές στο ΤOP 16.

Πολύ σημαντική παράμετρος η παρουσία του κόσμου. Παρασκευή βράδυ, Χριστουγεννιάτικα με αρκετούς (όχι βέβαια πολλούς) να έχουν φύγει από την Αθήνα και στο ΟΑΚΑ είχε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κόσμο. Ηταν ασφαλώς μια ακόμα νίκη του Αργύρη Πεδουλάκη και των παικτών του…