Ο Παναθηναϊκός έκανε το 0-1 στη σειρά των τελικών, “έσπασε” το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού και πλέον έγινε αυτός το θεωρητικό φαβορί για τον τίτλο. Το πλεονέκτημα έδρας “συνήθως” δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να ξεκινήσει αρκετά μέτρα πιο μπροστά από τον αντίπαλό του στην αφετηρία των τελικών. Αυτό το “συνήθως” λοιπόν εκμεταλλεύτηκε το “τριφύλλι” και πλέον έχει φέρει τη σειρά στο γήπεδό του.

Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε στο Φάληρο πάνω σε ένα πολύ γνωστό του πλάνο, αυτό που ακολούθησε κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Με αρκετές αλλαγές βέβαια, αλλά οι κύριοι άξονές του ήταν βασισμένοι σε εκείνα τα ματς. Τέσσερις παίκτες ματς απ και ένας (ο Διαμαντίδης) λίμπερο απέναντι στον Κατσίβελη ή τον Σλούκα, τους οποίους στην άμυνά του είχε… ντύσει Σάδα.

Μόνο που η αλλαγή είχε να κάνει με το ότι η ματς απ ζώνη αλλοίωνε τις γωνίες πάσας προς τον ελεύθερο παίκτη.

Ο Πεδουλάκης έπαιξε με το μυαλό των ερυθρολεύκων” και την πίεση που είχαν, ρισκάροντας κάποια ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, όχι όμως του Σπανούλη ή του Παπανικολάου. Βασικό στοιχείο στη λογική αυτή ήταν φυσικά και η απουσία του Λο.

Πήρε τα ριμπάουντ, αλλά δεν έτρεξε στο παρκέ. Ξέρει ότι τέτοιο στυλ παιχνιδιού δεν ταιριάζει στην ομάδα του και συνέχισε να “παγώνει” το ρυθμό. Με καλές συνεργασίες μεταξύ Λάσμε και Γκιστ, με τον Ούκιτς υποδειγματικό πλεϊ μεϊκερ, τον Μπράμος και τον Μασιούλις να είναι παρόντες στα κρίσιμα σουτ, αλλά και τον Κάρι να “ντύνει” με ηρεμία το παιχνίδι κατάφερε να κρατήσει τον Ολυμπιακό αρκετά μακριά του στο σκορ.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή του Γκουίν. Ίσως και ανέλπιστα με βάση τις προηγούμενες εμφανίσεις του. Αναπλήρωσε τα λεπτά που δεν πρόλαβε να παίξει ο Τσαρτσαρής, έβαλε ένα σουτ, πήρε δυο ριμπάουντ. Not bad

Δεν έπαιξε μεγάλο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Διαμαντίδης, ίσως και εξαιτίας της άμυνας του Ολυμπιακού, ήταν σε κακή βραδιά. Το “τριφύλλι” είχε και πάλι “κενά αέρος” στην απόδοσή του με “αφλογιστία” στην επίθεση και ένα διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου έπαιζε σαν… χαμένο. Ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε αυτό, οι “πράσινοι” ξεπέρασαν την… τρικυμία, ηρέμησαν το παιχνίδι τους και πήραν τη νίκη.

Το ματς στο ΣΕΦ είναι παρελθόν και από αυτό έχει μείνει ΜΟΝΟ το 0-1. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Ο Παναθηναϊκός έχει στα χέρια του το πλεονέκτημα και από αουτσάιντερ, έγινε φαβορί.

Μπορούν όμως ο Πεδουλάκης και οι παίκτες του να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο του φαβορί;

Ναι, οι αγώνες με τη Μπαρτσελόνα έδειξαν ότι οι “πράσινοι” δεν κατάφεραν αν το διαχειριστούν. Από τότε όμως έχουν αλλάξει, όπως φάνηκε και στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής, αρκετά πράγματα. Στα πλεϊ οφ, κάθε παιχνίδι είναι μια τελείως διαφορετική και ξεχωριστή ιστορία. Ο Ολυμπιακός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης και θα αντιδράσει. Θυμωμένος, πεισμωμένος και αποφασισμένος να πολεμήσει.

Το αν θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση είναι κάτι που θα το απαντήσουν το ίδιο το… παρκέ και οι ίδιοι οι “πράσινοι”!