xaniasΗ Μπαρτσελόνα, λοιπόν, θα είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Αναμφίβολα, ένα από τα μεγάλα φαβορί, ακόμα και για την κατάκτηση του τίτλου (και) φέτος. Οι Καταλανοί φέτος έχουν κάνει δέκα ήττες. Οι οκτώ από αυτές στην Ισπανία και δύο στην Ευρωλίγκα. Οι τέσσερις από αυτές είναι εντός έδρας και οι έξι εκτός.

Είναι μια ομάδα που μπορεί να μεταλλάσσεται, ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, να παίζει αργά, γρήγορα, “ξύλο“, στα όρια του φάουλ, σε μεγάλο, σε μικρό σκορ. Έχει λύσεις σε κάθε τρόπο παιχνιδιού. Ωραία. Και πώς δηλαδή μπορεί να την κερδίσει κάποιος; Να της… χαλάσει το μυαλό.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη σειρά των πλέι οφ ξέροντας ότι είναι το αουτσάιντερ και για να μπορέσει να κάνει μια ακόμα υπέρβαση, θα πρέπει να το κάνει με… κλεφτοπόλεμο. Δεν μπορεί να… βγει στην πεδιάδα και να παίξει γρήγορα και με ψηλό σκορ την Μπαρτσελόνα.

Στοχεύοντας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η απουσία αξιόπιστου φόργουορντ μετά την ασθένεια του Μαϊκλ, η οποία τον κρατά εκτός δράσης, η αδυναμία του “Σάρας” να παίξει άμυνα, η “αρρυθμία” στην περιφέρεια με τα προβλήματα του Ναβάρο, κατεβάζοντας τον ρυθμό και πηγαίνοντας το παιχνίδι στα σημεία που τον βολεύουν, ίσως καταφέρει να κάνει το “θαύμα“.

Καμία σχέση δεν έχει η σειρά αυτή με εκείνη του 2011. Άλλες ομάδες, άλλες προσωπικότητες, άλλες συνθήκες. Ο Παναθηναϊκός θεωρείται ήδη επιτυχημένος, έχοντας κάνει την υπέρβασή του, τηρουμένων των αναλογιών με όσα έγιναν το καλοκαίρι και χωρίς άγχος πηγαίνει στη Βαρκελώνη για να πάρει ένα ματς. Αποστολή πολύ δύσκολη. Μόνο που οι “πράσινοι” έχουν μάθει σχεδόν από την αρχή της σεζόν να πολεμάνε και να… γράφουν διαγωνίσματα. Έχουν μάθει σε αυτή την πίεση και ξέρουν τί πρέπει να κάνουν.

Η άμυνα είναι πλέον “σήμα κατατεθέν” του αγωνιστικού προφίλ για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Εκείνο το οποίο θα κρίνει πολλά για το αν τελικά θα καταφέρουν το στόχο τους οι “πράσινοι” είναι η επίθεση. Κι εκεί είναι αλήθεια πως χρειάζεται πολλή και συνολική δουλειά. Αλίμονό τους αν περιμένουν τα πάντα από τον Διαμαντίδη.

Όπως φάνηκε και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όπου δυο και τρία ζευγάρια χέρια τον “κυνηγούσαν“, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Ο Μπράμος το κατάλαβε και βγήκε μπροστά. Ο Ούκιτς, ο Μασιούλις και ο Γκιστ, όχι.

Συνεπώς χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και περισσότερες ιδέες για να μην γίνει ο Παναθηναϊκός μονοδιάστατος και άρα προβλέψιμος. Δεν έχει τίποτε να χάσει, πολλά να κερδίσει