Όπως τα λέγαμε προ ημερών, έρχονται τα γεγονότα να μας επιβεβαιώσουν και “τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα…” που λέει και ο Ρουβάς. Η Τρόικα επέστρεψε δριμύτερη λοιπόν και όπως είχαμε πει, ζητά ξεκάθαρα αίμα… Ζητά να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Από την μια η Μέρκελ συμπάθησε τον Σαμαρά και τα ΜΜΕ και στην Γερμανία μίλαγαν για νέο επίπεδο ελληνογερμανικών σχέσεων και από την άλλη η… Αντζελα μας στέλνει τα κοράκια της μαζί με αυτά της Κομισιόν και του ΔΝΤ για να μας πιουν και όσο αίμα μας απέμεινε. Μέχρι να σηκωθεί ο Κολοκοτρώνης και να τους πάρει αμπάριζα…

Αλλά μήπως άφησαν ελληνικό αίμα εδώ και μερικές δεκαετίες με το πρόγραμμα αφαίμαξης των Ελλήνων μέσα από την αλλαγή σκέψης τους και του πολιτισμικού πνευματικού περιεχομένου τους; Εν πάση περιπτώσει η Τρόικα παίζει το παιχνιδάκι της και πάλι. Ήρθε λοιπόν και δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού που όλοι έχουν παραδεχτεί ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο και πιο αισιόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όλων των εποχών που έχει στηθεί σε μια χώρα με οικονομικά προβλήματα.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεγάλα κενά όπως στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Και εδώ έχουν δίκαιο οι ξένοι. Πως γίνεται μετά από τρία χρόνια σχεδόν με Τρόικα να μην έχουμε κλείσει οργανισμούς και κρατικάιδρύματα που παράγουν μόνο θέσεις PR και βολεμένων και καμία υπηρεσία πραγματική στο κράτος και δεν έχουν επί της ουσίας λόγω ύπαρξης; Πως γίνεται να μην έχουμε καθαρίσει ζημιογόνες εταιρείες ή έστω να τις έχουμε πωλήσει όπως έγινε με τον ΟΤΕ, με την Ολυμπιακή Αεροπορία κτλ;

Το 90% των αποκρατικοποιήσεων έμεινε στο ράφι και σήμερα που συζητάμε θα γίνει επί πινακίου φακής και όχι επί ευρώ…. Καθώς τα τιμήματα έχουν καταρρεύσει μαζί με το χρηματιστήριο. Πως γίνεται να μην έχουν ελευθερωθεί τα κλειστά επαγγέλματα; Ποιοί είναι αυτοί δηλαδή που θα πουν σε κάθε κυβέρνηση πως θα διοικεί ντε και καλά. Γιατί σε αυτά τα θέματα έχουν δίκαιο οι δανειστές. Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφέστατα πολλά πράγματα.

Καταρχήν η σημερινή κυβέρνηση – τριμελής και ο ίδιος ο Σαμαράς έλεγαν ότι είναι βασική τους προτεραιότητα η παραμονή στο ευρώ αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η σημερινή κυβέρνηση και η ΝΔ μετά το κάζο των πρώτων εκλογών πήραν ένα καλό για τις νέες συνθήκες νούμερο ψηφοφόρων για να μπορέσουν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κόσμος φοβήθηκε έξοδο από το ευρώ και πίστεψε στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός όμως άλλαξε πορεία καθώς προτιμά την παραμονή στο ευρώ με κάθε κόστος προφανώς και μόλις είδε τα δύσκολα και μόνο στην σκέψη να προτείνει στους δανειστές μας επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, έκανε πίσω. Και φτάσαμε στα νέα μέτρα… Και η γενική εκτίμηση και εντός κυβέρνησης αλλά και γενικότερα στους νοήμονες της χώρας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου προτιμά την παραμονή στο ευρώ αλλά αν όχι με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έστω με επιμήκυνση. Αλλά όχι με άλλα μέτρα. Ή στην χειρότερη όπως είπε και προ ημερών αν δεν κάνω λάθος ο Σαμαράς, να είναι αυτά τα τελευταία.

Σε αυτή την περίπτωση θα δέχονταν ο λαός να κάνει πίσω στην αρχική του προ εκλογών τοποθέτηση ο πρωθυπουργός καθώς τον πιέζει η Τρόικα. Και ο λαός είναι έτοιμος να υποστεί και το τελευταίο μαχαίρι που αγγίζει κόκκαλο πλέον. Αλλά όλοι ξέρουν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι δεν πάει άλλο. Και σε λίγο κανείς βουλευτής δεν θα ψηφίζει νέα μέτρα γιατί δεν θα μπορεί πολύ απλά να κυκλοφορήσει ενώ είναι γνωστό ότι ο κόσμος θα βγει στους δρόμους αφού η αντοχή φτάνει σε μηδενικό σημείο. Συνεπώς ο Σαμαράς ορθώς ως ένα σημείο βλέποντας την πίεση της Τρόικας έκανε πίσω και δέχθηκε να πάρει νέα ομοβροντία μέτρων…

Το σφάλμα είναι όμως ότι για μια ακόμα φορά το μαχαίρι βρίσκει τα ίδια εύκολα θύματαΣυνταξιούχους και μισθωτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν ή να αντιδράσουν. Και καλά μέχρι εδώ. Ήρθε το κλιμάκιο της Τρόικας και μας είπε ότι δεν της αρέσουν τα μέτρα, ότι έχουν τρύπες και ότι πρέπει να πάρουμε και άλλα. Και ζήτησαν και απολύσεις ήδη. Δηλαδή οι τύποι δεν λένε ότι αφού προχωρά το πρόγραμμα να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να ελέγχουμε τα μέτρα που είναι μόνιμα και όχι διετίας και τριετίας και έκτακτα όπως μας έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά να δώσουμε ώθηση για ανάπτυξη. Όχι, καθόλου.

Συνεπώς οι τύποι όπως λέω εδώ και καιρό είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία. Για διαφόρους λόγους η Τρόικα και το σινάφι της και λέσχες και σχετικοί που κρύβονται πάντα πίσω από τέτοιους οργανισμούς, έχουν ένα έργο να φέρουν εις πέρας. Την ισοπέδωση της Ελλάδας. Άλλοι το επιζητούν γιατί θεωρούν κίνδυνο το μυαλό των Ελλήνων και τις επαναστάσεις τους και το ελληνικό γένος και λίκνο πολιτισμού. Άλλοι γιατί βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες με το να έρθουν να πάρουν τα φιλέτα τζάμπα. Άλλοι μας έχουν σαν πειραματόζωο, σαν ποντικάκι λόγω μεγέθους, πριν η κρίση πάει στα θηρία, σε Ιταλία και Ισπανία.

Συνεπώς η Τρόικα με την παρούσα στάση της δείχνει ότι δεν επιδιώκει να τρέξει το πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα να αναστηθεί και να ξαναστηθεί. Και ούτε την ενδιαφέρουν τα λεφτά της γιατί ξέρει ότι δεν θα τα πάρει ποτέ όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη και η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση. Θέλει όμως να κάνει άλλο έργο όπως φαίνεται

Το μεγάλο ερώτημα καθώς βλέπουμε τις προθέσεις των τροϊκάνων είναι τι κάνουμε. Γιατί οι τύποι μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Λένε κάντε απολύσεις. Διώξτε 50χιλ άτομα πχ. Αυτό σημαίνει σε απλά μαθηματικά το μήνα κέρδος με μ.ο 2000 αν υπολογίσουμε και τις εισφορές και τα σχετικά, κοντά στα 100εκ. Άρα μιλάμε για κέρδος 1,2 δις το χρόνο. Δεν τους ενδιαφέρει αν πεινάσουν οι οικογένειες 50χιλ ατόμων και σύνολο 120-150χιλ άτομα ακόμα. Οκ, λογικό είναι, για γύπες μιλάμε, για αρπακτικά και όχι για ανθρώπους.

Αλλά ούτε μαθηματικά δεν ξέρουν μάλλον. Γιατί θα κερδίσουν 1,2 δις. Πόσα χάνουν δεν μας είπαν ή θα μας τα εμφανίσουν στην νέα τρύπα; Γιατί αποζημιώσεις δεν θα πάρουν αυτοί; Οκ, να μην τις υπολογίσουμε. Από εκεί και πέρα όμως; Από την κατανάλωση των 1,2 δις δεν χάνουμε φόρους ένα 10%; Δηλαδή 120εκ; Δεν χάνουμε ένα 23% ΦΠΑ από τα όσα καταναλώνουν στα 400 ευρώ το μήνα από τον μισθό τους όλοι αυτοί; Δηλαδή δεν χάνουμε ένα χιλιάρικο το άτομο το χρόνο που βγαίνει ένα 60αρι εκατομμύρια; Δεν χάνουμε φόρους από αυτούς που πληρώνουν όσοι εισπράττουν τα χρήματα των ανθρώπων αυτών που θα απολύσουν; Άλλο ένα 15% μεσοσταθμιστικά.

Συνεπώς πάμε στα 350 εκ περίπου. Και την τρύπα στα ταμεία που θα μειώσουν τα έσοδά τους και θα χρειάζονται ενίσχυση; Δηλαδή οι τύποι μας λένε διώξτε 50χιλ άτομα για να κερδίσουμε 1,2 δις το χρόνο όταν θα κερδίζουν ουσιαστικά ούτε 400-500 που τόσο κοστολογούν αυτές τις ζωές. Ωραία μαθηματικά λέω εγώ ξέρουν και καλά μας κάνουν που τους ακούμε κιόλας. Γιατί σε ένα χρόνο θα μας πουν “ξέρετε, φάγατε 50χιλ άτομα αλλά έχουμε τρύπα 500εκ το χρόνο (σ. σ μόνο από το συμβάν που περιγράψαμε), οπότε φάτε άλλους 50 και πάει λέγοντας”!

Αυτή είναι η Τρόικα. Τα γατάκια της Τρόικας.. Είναι δηλαδή σαν να πει ο Ομπάμα επειδή έχουμε έλλειμμα 15 δις και επειδή μπαίνουμε μέσα, να φάμε 10 εκ. Αμερικανούς! Βέβαια οι Αμερικανοί κατά την Μέρκελ και τους γάτους της Τρόικας είναι οι βλάκες που κόβουν χρήμα. Μεγάλη συζήτηση και αυτή. Όπως επίσης για να λέμε και την αλήθεια πάντα, σαφώς δεν υπάρχει λογική στην μονιμότητα του Δημοσίου. Συμφωνώ με την άρση της μονιμότητας πάνω στην οποία έχουν κάτσει και τεμπελιάζουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά με όρους. Όχι με χρώματα πολιτικά… Και τα σχετικά.

Η Τρόικα θα μπορούσε να πει λοιπόν ότι ας κλείσουν φορείς που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και να πουληθούν εταιρείες του Δημοσίου ζημιογόνες οπότε το Δημόσιο και ο Δημόσιος Τομέας με τον τρόπο αυτό προχωρούν σε πολύ πιο ήπια και λογική μείωση. Αλλά όχι ντουγρού πάρτε το μαχαίρι και φέρτε αίμα… Ποιοί είστε δηλαδή ρε γατάκια; Αλλά εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης.

Το μαχαίρι μπήκε στο κόκκαλο πλέον. Τι κάνουμε; Χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι; Γιατί κάθε φορά θα λέμε ότι αφού φοβόμαστε μην μας πετάξουν από το ευρώ, ας πούμε πάλι ναι. Με μαθηματική ακρίβεια το πρόγραμμα αυτό χωρίς μέτρα ανάπτυξης και επενδύσεων πλέον, χωρίς ροή χρήματος σε συνδυασμό ασφαλώς με μέτρα-τα υπάρχοντα-, δεν πάει πουθενά.. Και κάθε φορά θα έχουμε τα ίδια θύματα, η ύφεση θα βαθαίνει, η ανεργία θα μεγαλώνει και στο τέλος θα κλείσει το μαγαζί ή θα αργοπεθαίνει ο λαός… Και θα παίρνουμε μέτρα και μέτρα.

Δεν δοκιμάσαμε ποτέ όμως να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι υπό τον φόβο του μπαμπούλα του ευρώ. ΟΚ, να μείνουμε στο ευρώ. Αλλά αν είναι η μισή Ελλάδα να αργοπεθαίνει για να είναι στο ευρώ ή να παίρνουμε μισθούς 400 ευρώ, ας δοκιμάσουμε την τύχη μας και μόνοι μας. Ας πάρουμε λοιπόν λέω εγώ τα μέτρα αυτά αλλά πλέον να μη δεχθούμε άλλα νταβατζιλίκια από καμία Τρόικα. Και να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι ότι δεν πάει άλλο. Για να δούμε και τι θα κάνουν οι τροϊκανοί τελικά.

Γιατί αν δεν δοκιμάσεις την αντίδραση των άλλων, πως ξέρεις τι θα κάνουν; Ας πούμε συζητάμε την παύση πληρωμών στα χρεολύσια και την φυγή μας από το ευρώ. Που νομικά δεν γίνεται ακόμα. Αλλά να δούμε τι θα πει εκεί η Μέρκελ και η Ε.Ε. Πως θα αντιδράσουν οι άλλοι εταίροι; Πως θα της φανεί της Μέρκελ αν δει ότι φεύγουν μετά ίσως και Ισπανία και Ιταλία; Πως θα αντιδράσουν όταν σηκώσει το κόκκινο τηλέφωνο ο Ομπάμα; Γιατί ένα ευρώ στο 0,8 πχ με το δολάριο, ισοπεδώνει την Αμερική όσο αφορά τις πωλήσεις της και μην ξεχνάμε ότι το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εξαρτάται από την κατανάλωση.

Πως βλέπει και την προειδοποίηση Σόρος η Μέρκελ για ύφεση στη Γερμανία; Πως θα αντιδράσουν οι Γερμανοί σε ύφεση και σε απολύσεις; Καθώς και τώρα που έχουν φαινομενική παντοκρατορία μην ξεχνάμε έχουν και εργατικά μέτωπα και είχαν και απεργίες. Να χτυπήσουμε και εμείς το χέρι πλέον στο τραπέζι να μετρήσουμε αντιδράσεις αρχικά. Και ο Ραχόι στην Ισπανία βγήκε και είπε δεν δεχόμαστε υποδείξεις και δεν ακουμπάω συντάξεις. Βέβαια και εμείς εδώ φίλε Ισπανέ τα ίδια λέγαμε. Και είδαμε την συνέχεια.

Τα αρπακτικά της Τρόικα έχουν τον τρόπο τους… Βέβαια στην Ισπανία ο κόσμος δεν έχει τίποτα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και εκεί αντιδρούν μαζικά και έχουμε δει στο παρελθόν τι σημαίνει να βγει ο λαός σε Ισπανία και Ιταλία στους δρόμους. Και η αίσθησή μου είναι ότι εκεί θα κάνουν πίσω τροϊκανοί και Μέρκελ. Όσο βλέπουν πρόθυμες κυβερνήσεις να παίζουν το παιχνίδι τους υπό τον φόβο και όσο ο κόσμος δεν έχει βγει στους δρόμους, κάνουν την δουλειά τους.

Και εν πάση περιπτώσει επειδή είμαστε η χώρα της Δημοκρατίας, η χώρα που δίδαξε Δημοκρατία, δεν έχω καταλάβει κάτι. Πως γίνεται η πιο ελεύθερη χώρα να μην έχει κάνει ένα δημοψήφισμα ούτε για το πιο σημαντικό της πρόβλημα; Εδώ μας βάλανε στο Μνημόνιο χωρίς να μας ρωτήσουν. Άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Σε άλλες χώρες κάνουν δημοψήφισμα ακόμα και για τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Σε εμάς γιατί η λέξη και μόνο μοιάζει με απαγορευμένη;

Ας ρωτήσουμε τον κόσμο αν θέλει να λέει ναι στα παρατεταμένα μνημόνια ή αν θέλει να δοκιμάσουμε να τρομάξουμε λίγο τους ευρωπαίους χτυπώντας το χεράκι στο τραπέζι όπως έκανε προ μηνών ο Τσάβες σε αμερικανικά συμφέροντα στην Βενεζουέλα και εν μια νυκτί άλλαξε υπέρ του κράτους του τις υπάρχουσες συμφωνίες για τα πετρέλαια. Και φυσικά δεν είδαμε καμία Αμερική να μπαίνει με τα τανκς μέσα στην Βενεζουέλα… Όπως και να έχει λοιπόν είμαστε σε κομβικό σημείο.

Είναι δεδομένο ότι άλλα μέτρα μετά από αυτά δεν περνάνε και αν δεν χαλαρώσει το μνημόνιο για να υποχωρήσει και η ύφεση με αμερικάνικα πρότυπα και χειρισμούς όπως σωστά υποστήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός αλλά ακόμα δεν έχουμε δει φως, η κατάσταση θα είναι χαωτική σε πολλά επίπεδα. Και θα αποκαλυφθεί ο πραγματικός σκοπός της Τρόικας. Που με την σειρά της μπορεί να δοκιμάζει τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές όσο την παίρνει.

Γι’ αυτό λέμε ότι κάποιος πρέπει επιτέλους να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει “Εδώ είναι Ελλάδα“!