Αυτοί της Τρόικας πάντως προφανώς έχουν μεγάλη φαντασία… Δεν εξηγείται αλλιώς! Πρέπει να βλέπουν πολύ επιστημονική φαντασία γιατί από πραγματικά νούμερα μάλλον έχουν μείνει στο Δημοτικό! Πάλι λοιπόν οι τροϊκανοί και λοιπές …”κατοχικές” δυνάμεις μας άρχισαν να μας λένε για τις μαύρες τρύπες των προϋπολογισμών και των μέτρων. Και το παραμύθι συνεχίζεται… Όπως λέω εδώ και καιρό και συμφωνούν και πολλοί μεγάλοι οικονομολόγοι και όχι μόνο, σε λίγους μήνες θα φανεί ο πραγματικός σκοπός της Τρόικας.

Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο δηλαδή και θα φανεί αν ότι μέτρα και αποφάσεις παίρνουν ακόμα και ερήμην μας έχουν σωστό σκοπό ή είναι να μας ρίξουν στα τάρταρα η πραγματική τους πρόθεση αφού πρώτα αγαπημένα τους “πρόσωπα” ξεφόρτωσαν και άλλαξαν τα ομόλογα. Η Τρόικα λοιπόν πρέπει να μας δείξει τι θέλει. Γιατί όταν δανείζεις κάποιον σαφώς και λογικά θέλεις τα λεφτά σου.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι εδώ δεν μιλάμε για μια προσωπική συναλλαγή. Δεν σε δάνεισε η Τρόικα γιατί της …άρεσες, ούτε επειδή θέλει να κάνει τον τοκογλύφο. Όχι. Σε δάνεισε για να σώσει ένα οικοδόμημα που λέγεται Ε.Ε.. Το ερώτημα είναι όμως κατά πόσο θέλουν να το σώσουν στην σημερινή του μορφή. Γιατί υπάρχουν απορίες. Η Τρόικα λοιπόν πρέπει να αποφασίσει όπως κάνει και ο καθείς που δανείζει.

Όταν λοιπόν δανείσεις κάποιον και θες να πάρεις τα λεφτά σου πίσω, όταν βρεθεί σε δυσκολία έχεις δύο τρόπους. Ή του παίρνεις και το σπίτι και τον καταστρέφεις αλλά έχεις και εσύ απώλειες συνήθως στα αρχικά σου κεφάλαια, ή τον βοηθάς και τον στηρίζεις ειδικά όταν είναι επιχείρηση και γίνεσαι και αβανταδόρος του για να ανορθωθεί και πάλι και να βγάλει κέρδη και να επανέλθει η σχέση δανειστή -δανειζόμενου στην πραγματική μορφή και ροή εξ αρχής.

Εδώ λοιπόν η Τρόικα δείχνει με τις πράξεις της πλέον ή ότι δεν έχει σαφή κατεύθυνση και πλάνο ή ότι θέλει απλά και λαϊκά να ξεπαστρέψει και να διαλύσει και ισοπεδώσει την Ελλάδα. Γιατί πολύ απλά όταν οι …θιασώτες της δραχμής που δεν ήταν όλοι όμως θιασώτες της ιδέας αλλά έβλεπαν πίσω από τις κουρτίνες, έλεγαν έξοδος από το ευρώ αν δεν μας δώσουν χρονικές αβάντες πραγματικά βιώσιμες, δεν το έλεγαν τυχαία. Με τις περικοπές και τα φορομέτρα ο έλληνας έχει χάσει το 50% σχεδόν των εσόδων του. Και η Ελλάδα χρωστά τα ίδια και περισσότερα!

Αν είχαμε βγει από την αρχή εκτός ευρώ (σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα) θα είχαμε κάνει υποτίμηση 50% και θα ήμασταν στα ίδια σαν σήμερα οικονομικά αλλά με δύο σημαντικές διαφορές. Η πρώτη ότι δεν θα χρωστάγαμε ότι χρωστάμε αφού θα είχαμε καταστήσει επαχθές το χρέος μας που μόνο σε τοκοχρεολύσια δίναμε προ του κουρέματος περίπου 17 δις το χρόνο. Και δεύτερο θα είχαμε περάσει μια πιο δύσκολη σαφώς διετίας αλλά πλέον θα μπαίναμε σε ανάκαμψη.

Με δικά μας πόδια και δυνάμεις. Και θα κάναμε δουλειά με όποιο θέλαμε. Γιατί σαφώς και πάλι θα πουλάγαμε κρατική περιουσία, μην κρυβόμαστε. Γιατί ωραία τα λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μας ξεκαθαρίζει πως θα κρατάς μια κρατική περιουσία που μπαίνει μέσα; Μήπως θα διώξει τους συνδικαλιστές; Εδώ δεν διώχνει τους λαθρομετανάστες! Γιατί δεν υπάρχει κανένα καρκίνωμα του Δημοσίου που φωνάζουν κάποιοι για δικούς τους λόγους όταν αναφέρονται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο αναλογικά Δημόσιο Τομέα γιατί πολύ απλά δεν έχει ιδιωτικοποιήσει τους περισσότερους φορείς. Όπως έχει κάνει και η Αγγλία και η Γαλλία και η Γερμανία και γι αυτό εμφανίζουν μικρότερα νούμερα αναλογικά πάντα δημόσιων υπαλλήλων. Σαφώς υπάρχει όμως ένα μέρος στον Δημόσιο Τομέα που είναι προϊόν δημοσίων σχέσεων… Και εν πάση περιπτώση όταν κάποιος παίρνει 1000 και 1500 ευρώ τα επιστρέφει ουσιαστικά στον τόπο του με την εφορία και την κατανάλωση.

Εδώ όμως είχαμε …δημόσιους υπαλλήλους PR με μισθούς CEO αμερικανικής εταιρείας! Δεν μπορεί ρε φίλε να διορίζεις τους κολλητούς σου και με μισθούς 5 και 10χιλιάρικα! Από εκεί έγινε η αφαίμαξη του δημοσίου, από εξωφρενικούς μισθούς και εταιρείες φαντάσματα μόνο για να βολεύονται κάποιοι. Όχι επειδή έχουμε 700χιλ δημόσιους υπαλλήλους…

Πάμε στο θέμα μας και πάλι όμως. Η Τρόικα καλείται να πάρει αποφάσεις. Αν θέλει πράγματι να στηρίξει την Ελλάδα πρέπει να της δώσει χρονική αβάντα. Ειδάλλως θα πάμε σε ένα φαύλο κύκλο που στόχος του θα είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ με ιδία θέληση που θα είναι πλέον καταστροφή με την έννοια ότι οι μισθοί δεν θα πάνε σε δραχμοποίηση 50% κάτω σε σχέση με προ διετίας, αλλά στο 75% όταν μειωθούν άλλο ένα 50% από τώρα με επιστροφή στην δραχμή. Και ποιοί κερδίζουν; Όσοι φυσικά έχουν βγάλει τα λεφτά έξω και έχουν τα ευρώ τους.

Γιατί αν αγόραζες ένα σπίτι με 200χιλ πλέον από 400χιλ, θα το παίρνεις αν είσαι στην δραχμή στα αντίστοιχα 100χιλ ευρώ. Και φυσικά όσοι έχουν θαμένα ευρώ ή εκτός Ελλάδος θα αποκτήσουν διπλάσια αξία και θα έχουν διπλάσιο χρόνο “ζωής” με το ίδιο χρήμα σε σχέση με τους …λάκες που δεν έκαναν το ίδιο!

Και οι ξένοι θα αγοράζουν κοψοχρονιά και θα πληρώνουν σε μισθούς Βουλγαρίας τις επενδύσεις τους και τους εργαζομενούς τους! Η Ελλάδα κοινώς πάει να πάθει ότι οι άπληστοι έχοντας ακίνητη περιουσία. Που σε εποχές παχέων αγελάδων δεν πουλάνε και μετά …σκοτώνουν τα ακίνητα για να σωθούν! Τα ίδια κάνουμε και εμείς τώρα με τις κρατικές εταιρείες που είναι κερδοφόρες.

Η Τρόικα λοιπόν ξέρει ότι το πρόγραμμα και προχωρά και δεν βγαίνει όμως! Ακριβώς και μην σας φαίνεται περίεργο. Το πρόγραμμα της Ελλάδας έστω και με καθυστερήσεις και όπως είδα το έλεγε σωστά η Alpha Bank σε μια αναλυσή της, προχωρά. Και έστω με αποκλισεις απαράδεκτες όπως στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ που έχουν ζημίες ή είναι εκτός “ελέγχου”.

Αλλά ένα πρόγραμμα τόσο βαρύ όπως όλοι παραδέχονται που προσπαθεί να καλύψει μέσα σε μια 5ετία παραλλέιψεις, παρεκλίσεις και αποκλίσεις 20ετίας, δεν μπορεί παρά να επιφέρει βαρεία ύφεση. Που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Με 5ετία ύφεσης αλλά και εδώ είναι και το φοβερό, με πληθωρισμό καθώς έχει λίπος ένα κομμάτι ακόμα να κάψει από θαμένα μη νόμιμα ή σπάταλα δημόσια χρήματα.

Η Τρόικα ξέρει ότι διαλύει τον κοινωνικό ιστό χτυπώντας συνεχώς τους ίδιους και ίδιους. Τα εύκολα θύματα, δηλαδή συνταξιούχους και μισθωτούς που δεν μπορούν να κρύψουν έσοδα. Γιατί αυτοί όλοι καταναλώνουν. Και κατανάλωση σημαίνει έσοδα στο κράτος. Από ΦΠΑ και φορολόγηση. Όταν λοιπόν στερείς 200 ευρώ από τον μισθωτό των 1200 ευρώ χάνεις και 60 ευρώ σαν κράτος από την κατανάλωση και ένα ποσό στα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς δημιουργείς νέες τρύπες.

Ενώ ο εργαζόμενος των 2500 συνήθως ή θα ξοδέψει τα λεφτά σε ρούχα κτλ που δεν θα πάρει απόδειξη, ή στα μπουζούκια που κόβουν απόδειξη μόνο αν κατέβει ο ΣΔΟΕ, ή στο εξωτερικό, ή σε καμία βίζιτα ή θα τα βάλει σε τράπεζα ακόμα και στο εξωτερικό επίσης. Άρα μηδέν κέρδος για το κράτος. Και έτσι λοιπόν η Τρόικα βαράει αλύπητα και μετά από μερικούς μήνες βλέπει τρύπες.

Δηλαδή δεν έχουν δει τις τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργούνται από τις συνεχείς μειώσεις; Που θα πάρουν αναπόφευκτα λεφτά από το κρατικό κουρβανά και θα διογκώσουν πάλι το έλλειμμα; Δεν βλέπουν ότι όταν πετσοκόβεις τα χρήματα του εργαζομένου πως θα πληρώσει την εφορία του; Απορούν γιατί δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει εφορία! Μα αν ένας παίρνει 1500 ευρώ και πρέπει να πληρώσει 3χιλ και του έχεις βάλει χαράτσια και και και…

Ήρθε η ώρα, παίρνει πλέον 1200, άρα βγαίνει μια η άλλη. Πως να βάλει το 200αρι για την εφορία; Νέα τρύπα από εκεί που ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ οι τροϊκανοί δεν δέχονται να υπολογίσουν την είσπραξη του φόρου σε 24 ή 48 δόσεις και να μην εγγράφουν σαν αστοχία προϋπολογισμού το κενό που δημιουργείται στο τρέχον έτος. Δεν βλέπουν ότι του χρόνου θα έχουν και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Αν κάποιος έπαιρνε 1500 ευρώ και πλήρωνε 2000, με τα 1200 δεν θα δίνει 2000.

Θα μας πουν του χρόνου ότι είδαν και άλλη τρύπα. Δεν βλέπουν την τρύπα από την κατανάλωση; Αν 5εκ έλληνες έχουν 200 ευρώ πάλι λιγότερα, σημαίνει απώλεια 60 ευρώ το λιγότερο για το κράτος από ΦΠΑ και φόρους. Άρα 720 ευρώ το χρόνο το άτομα με 5εκ. Πόσο κάνει; Μόνο 4 δις! Θα έρθουν λοιπόν οι …μάγοι της τρόικας του χρόνου και θα μας πουν εν μέσω βαρείας ύφεσης, “παίδες, νέα τρύπα 5 ή 6 δις. Πάρτε μαχαίρι”!

Ε λοιπόν, άμπαλοι τροϊκανοί που δεν έχετε βγάλει ούτε απλά μαθηματικά ή εκτελείτε άλλες οδηγίες, τι θα κάνουμε; Του χρόνου νέα ομοβροντία μέτρων; Δηλαδή να πάμε τους μισθούς στα 400 ευρώ; Μα και πάλι και εκεί η τρύπα θα παραμένει και θα μεγαλώνει μάλιστα! Ούτε αυτό δεν βλέπεται ή θέλετε να μας εκτελέσετε; Γι αυτό λέμε θα φανεί η πραγματική θέληση της τρόικας στο επόμενο διάστημα γιατί δεν μπορεί να μην βλέπει το αυτονόητο.

Ελπίζω μόνο να μην είναι αυτός που φοβάμαι ο πραγματικός τους στόχους. Να μας διαλύουν λίγο λίγο όπως μέχρι τώρα και μετά να μας πούμε αφού θέλετε να φύγετε, φύγετε από το ευρώ. Για να ωφεληθούν πάλι οι λίγοι.

Γιατί η λύση είναι απλή. Αν έχουμε τρύπα νέα 10 δις, με το σημερινό πακέτο των 11,5 σημαίνει αν μας δώσουν παράταση 3ετίας έστω, ότι θα έχουμε πάλι όφελος 11,5 δις στην έξτρα τριετία που όμως καλύπτει την νέα τρύπα. Αλλά κυρίως αν δεν πάρεις άλλα μέτρα ο κόσμος θα ξέρει ότι το καράβι φεύγει από την φουρτούνα και ας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι την Ιθάκη…

Και αλλάζει και η ψυχολογία. Και η κατανάλωση. Τώρα κάποιος που είναι καλά αμειβόμενος σχετικά ή μια οικογένεια που της μένει ένα 300αρι πχ το μήνα, δεν το χαλάει. Το κάνει κάβα φοβούμενη τα χειρότερα. Αν όμως ξέρει ότι δεν θα έχει άλλη φουρτούνα και καταιγίδα, θα κουνηθεί και θα κουνηθεί και η αγορά και θα βάλει έσοδα και το κράτος. Συνεπώς εδώ είμαστε και περιμένουμε…

Γιατί αν οι τύποι της Τρόικας δεν δώσουν πλέον παράταση ξέρουν ότι θα μπουν σε αχαρτογράφητα μονοπάτια με άγνωστες αντιδράσεις γιατί μην κρυβόμαστε άλλα μέτρα δεν περνάνε μετά από αυτά. Εκτός αν αυτό είναι το σχέδιό τους. Να τους διώξουμε για να τους παραδώσουμε μόνοι την χώρα με μισθούς Βαλκανίων…