Ήρθε λοιπόν η Τρόικα να μας πει τα αυτονόητα… Μαγικά πράματα και πάλι! Κάθε 2-3 μήνες το ίδιο παραμύθι με τον δράκο της δραχμής να πλανάται στον ορίζοντα! Ο δράκος που θα φάει τα παιδιά μας, που θα πάρει το γάλα των παιδιών μας και το πετρέλαιο! Ενώ τώρα όλα τα παιδιά πίνουν το γάλα τους κανονικά και γι’ αυτό έχουμε προφανώς φαινόμενα λιποθυμίας στα σχολεία και γονείς να εγκαταλείπουν στα τμήματα τα παιδιά τους αφού δεν έχουν να τα ταΐσουν…

Γι’ αυτό όλοι σχεδόν άρχισαν να καίνε ότι έχουν στα τζάκια τους όχι λόγω πολυτέλειας αλλά λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Και γι’ αυτό όλο και περισσότερος κόσμος που είχε καλές δουλειές μάλιστα, πλέον ψάχνει τροφή στα σκουπίδια! Ας αφήσουμε λοιπόν το παραμύθι του δράκου της δραχμής κάποια στιγμή και ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα.

Σε λίγο οι δανειστές μας που μας έχουν βρει μπόσικους αφού κάθε τρεις και λίγο μας τρομάζουν με τον μπαμπούλα της δραχμής, έρχονται και ζητάνε και ζητάνε και σου λένε κοινώς “ρε δεν πάτε να ψοφήστε εσείς, δώστε μας τα λεφτά μας και να πάτε να πνιγείτε“!

Αυτή είναι η κατάσταση πάνω κάτω και εμείς κοιτάμε και σφυρίζουμε αδιάφορα. Μακάρι να διαψευστώ αλλά βλέπω τον μπαμπούλα να σκάει πάλι μύτη σε λίγους μήνες. Και να δω τι θα κάνουμε τότε. Γιατί καλά λέμε να μείνουμε στο ευρώ και να πληρώσουμε τους δανειστές μας γιατί δεν είμαστε κλέφτες. Σωστά. Αλλά όχι να μας πιουν και το αίμα και να μας πεθάνουν. Διαβάζουμε λοιπόν την τελευταία έκθεση της Τρόικας και μας ζώνουν τα φίδια…

Όπως λέει και ο Τόμσεν “Το χρέος είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα, και οι προβλέψεις του ΔΝΤ εμφανίζουν ότι θα παραμείνουν πολύ υψηλό χωρίς ελάφρυνση ή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους” που προδιαθέτει για νέο κούρεμα. Με τι επιπτώσεις για την οικονομία μας όμως και τον απλό πολίτη αγαπητέ; Με νέα μέτρα, με νέα ομοβροντία στα κεφάλια μας; Μας έχετε πάρει μέτρα για το φέρετρο, σε λίγο θα μας βάλετε και μέσα; Από τον πεθαμένο δεν παίρνεις ευρώ Τόμσεν, ξύπνα και λίγο!

Διαβάζουμε παρακάτω που λέει ότι το ΔΝΤ κάνει λόγο για πρόσθετα, μη προσδιορισμένα μέτρα, 3,9 δισ. ευρώ αλλά και χρηματοδοτικό “κενό” 9,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 στην έκθεση προόδου του μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι έρχονται και άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση το διαψεύδει και σαφώς κανείς δεν θέλει να παίρνει μέτρα.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει όμως όταν της βάλουν πάλι το μαχαίρι στο κόκκαλο τα τσιράκια της Μέρκελ. Θα πει “ως εδώ και μη παρέκει”; Ή υπό τον φόβο του μπαμπούλα της δραχμής θα κάνει πάλι πίσω και θα φορτώσει και άλλα κιλα βάρους στην πλάτη του ανήμπορου πλέον Έλληνα πολίτη; Στο μόνο που έχει δίκαιο το ΔΝΤ είναι το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής της κοινωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις παρά τις σοβαρές προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν μείνει ακόμα πίσω σε σχέση με την ταχύτητα που έπρεπε ήδη να έχουν. Αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατεστημένα 10ετιών που έχουν ριζώσει το κακό στην βάση του συστήματος και μέχρι να σπάσει το απόστημα έχουμε πολύ δρόμο. Γίνονται σωστές προσπάθειες αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα για να μην μας λένε πάλι μετά οι δανειστές “πέσατε έξω, πάρτε μέτρα”.

Και μην ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το σωστό πρίσμα και να γίνονται άτσαλα μόνο για να γίνουν ξεπουλώντας και τα ασημικά μας. Το ΔΝΤ στέκεται στην απελευθέρωση των αγορών, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις αποκρατικοποιήσεις.

Στο δεύτερο κομμάτι επίσης είμαστε πολύ πίσω και η τρομοκρατία του κόσμου δεν έχει λογική. Το να ακούμε για φορολογικές φυλακές είναι τρομοκρατία αν δεν διευκρινίζεται τι εννοούν όσοι τα διαρρέουν. Αν εννοούν όσους έχουν και δεν πληρώνουν μαζί τους. Αν εννοούν όσους χρωστάνε μεγάλα ποσά σαφώς μαζί τους. Αλλά λίγη σύνεση να μην τρομάζει ο γεράκος των 1500 ευρώ αν δεν έχει να πληρώσει τα 200 και τα 1000, δεν βλάπτει.

Ανησυχώ λοιπόν ότι θα αρχίσουν οι δανειστές να ζητάνε πάλι λεφτά και μέτρα από την αστοχία των προϋπολογισμών και η πλάκα είναι ότι το πρώτο που θα δούμε στις τρύπες είναι από την κατανάλωση που καταρρέει και άρα αυτό μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα από ΦΠΑ και πρώτη τρύπα. Έρχονται τρύπες από τα ασφαλιστικά ταμεία, έρχονται τρύπες από τα μειωμένα προσδοκώμενα έσοδα από την φορολογία καθώς πολύς κόσμος δεν έχει απλά να πληρώσει. Αν απ’ όλα αυτά σκάσει μια τρύπα 4-5 δις τι γίνεται; Πάλι τα ίδια; Πάλι έκτακτα μέτρα και ενεργοποίηση ρητρών;

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή “προσαρμογή” των μισθών οι οποίοι εκτιμά ότι υποχώρησαν κατά περίπου 20%, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αντιστοίχως προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Καταρρέουν ο μισθοί και οι τιμές δεν ακολουθούν ανάλογη πτωτική πορεία έστω και αν υπάρχει μια πρώτη προσαρμογή.

Συνεπώς είναι φανερό ότι υπάρχει ακόμα μαξιλάρι, υπάρχει ακόμα μαύρο χρήμα θαμμένο και χρήμα στα μπαούλα. Και αυτοί που το έχουν τρέχουν ακόμα την οικονομία και οι τιμές δεν έχουν καταρρεύσει. Και όσο αυτό καθυστερεί τόσο καθυστερεί και η ανάκαμψη της οικονομίας που θα επιτευχθεί μέσα από την επανακίνησή της από χαμηλές σταθερές. Μετά από όλα αυτά λοιπόν και ενώ ακούμε δεξιά και αριστερά ότι τα χειρότερα πέρασαν, ο κόσμος ανησυχεί γιατί τα ίδια άκουγε και άλλες φορές και πολύ θα περίμενε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για το “όχι” σε άλλη ομοβροντία μέτρων.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι. Άλλωστε η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει ότι έχει και κέρδος αν δεν εξυπηρετεί τόκους και τοκοχρεολύσια στους ξένους. Συνεπώς είμαστε σε θέση να ακουμπήσουμε το χέρι στο τραπέζι αν έρθουν να πιουν και άλλο αίμα οι αιμοσταγείς δανειστές που καλά κάνουν και ζητάνε τα λεφτά τους αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα από δημοκρατικές συνθήκες και όχι με τοκογλυφικές και μπράβικες νταβατζίδικες και απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιούν μέχρι τώρα.

Ας κάτσουμε στο τραπέζι να πούμε “θα πληρώσουμε, αλλά όχι με το μαχαίρι στο λαιμό γιατί δεν θα οδηγηθούμε σε γενοκτονία για να σας πληρώσουμε”. Σε τελική ανάλυση αν είναι να πεθάνουμε πεθαίνουμε και μόνοι μας και όχι με την χατζάρα της Τρόικα. Άλλωστε δεν αφήσαμε ούτε εμείς ούτε κανείς τους Γερμανούς να πεθάνουν μετά τον πόλεμο που διέλυσαν την Ευρώπη και τους απλώσαμε και χέρι φιλίας και ελιάς.

Αυτοί δηλαδή τι είναι; Οι απόγονοι του Χίτλερ πλέον και δεν σέβονται τίποτα; Και σε τελική ανάλυση είδαμε και την Ισπανία και την Ιταλία πως άρχισαν να διαρρέουν ήδη περί αποχώρησης από το ευρώ και κλυδωνίστηκε η Μέρκελ που κόντρα σε όλο τον πλανήτη συνεχίζει την πολιτική άκαμπτης λιτότητας για να διασφαλίσει τα δικά της σήμερα ξεχνώντας ότι και η Γερμανία αποτελεί μέλος ενός συστήματος και μιας Ένωσης και δεν είναι χωράφι της καμία Ελλάδα και Ισπανία.

Συνεπώς περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες μετά την τελευταία έκθεση της Τρόικας και του ΔΝΤ και ελπίζουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι να σκύψουμε πάλι το κεφάλι στους νταβάδες αν συνεχίσουν την γνωστή τους τακτική.

Μέσα σε όλα βεβαίως και η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει τα καλώς κείμενα που προτείνουν οι ξένοι και οι δανειστές για να διορθώσουμε λάθη 10ετιών και κακοδιαχείρισης που δυστυχώς πληρώνει όπως πάντα ο λαός (όχι ότι είναι άμοιρο ένα μεγάλο μέρος του) και να προχωρήσει (Και φυσικά όλοι οι Έλληνες να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και δεδομένα και όχι να ζούμε σε 2 και 3 ταχύτητες με την λογική ότι αρπάξουμε σήμερα) σε νέες συμφωνίες και διεργασίες έχοντας το ατού ότι κατά παγκόσμια ομολογία έχει κάνει ήδη πολλά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας κουφάλες νεκροθάφτες…