“Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ” που λέει και ο Αγγελάκας. Καταρχήν, καλημέρα στους φίλους μας, μιας και στο επόμενο διάστημα θα τα λέμε από εδώ -στο αγαπημένο σας www.basketblog.gr– για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από ένα άλλο πρίσμα. Θα τα λέμε για τα οικονομικά, για τα πολιτικά και τα κοινωνικά ζητήματα.

Καθώς, πλέον, θέλουμε δεν θέλουμε, η οικονομία και η πολιτική καθορίζουν τη ζωή μας. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση προ ολίγων ημερών ήταν η δήλωση της Άντζελας… Της Μέρκελ καλέ…  Που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλει να μας πείσει ότι έχει και αγγελική πλευρά.. Ρε Μέρκελ εμάς βρήκες;

Ακου τι είπε η Γερμανίδα… Ότι καταννοεί τον ελληνικό πόνο και το ελληνικό δράμα και ειδικά για τους συνταξιούχους. Αλλά -κατά τα άλλα- λέει στον Σαμαρά “πάρε και το μαχαίρι και βγάλε αίμα για να μου φέρεις τα λεφτά που σας δάνεισα”. Γι αυτό Μερκέλ άσε το ποίημα, το παραμύθι, και την ψυχοπονιά…

Από τη μια πιείτε τους το αίμα για να μας φέρουν τα λεφτά μας και από την άλλη λυπάμαι και πονάω για εσάς. Μην τα λες αυτά, γιατί και ο δολοφόνος στο τέλος λέει “λυπάμαι που σε καθάρισε φίλε“…

Άλλωστε κ. Μέρκελ δεν κάνεις καμία χάρη στην Ελλάδα. Δανείζεσαι -και μαγκιά σου εδώ εσένα και του λαού σου- με 1% και μας δανείζεις με 3,5% και 4%. Συνεπώς, δεν το κάνεις για την αγάπη σου και μόνο. Σαφώς θα διαφωνήσω, βεβαίως, και με πολλούς Έλληνες και πολιτικούς, που μιλάνε για ληστρικά επιτόκια. Οχι δεν είναι ληστρικά τα επιτόκια. Λογικό είναι μια χώρα όταν δανείζει τα λεφτά της να θέλει να βγάλει ένα κέρδος και αναλόγως του κινδύνου να μην τα πάρει, ανεβάζει το επιτόκιο. Εδώ όμως τίθεται ένα θέμα. Ηθικό και διπλό μάλιστα.

Αφενός μεν η ευρωζώνη και η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να στηρίζουν τους εταίρους. Και να δίνουν βοήθεια οικονομική, όταν χρειάζεται. Βοήθεια που έπρεπε να είναι άτοκη, όμως, καθώς η Ελλαδίτσα δεν έφερε χρήμα και δεν συνετέλεσε στο ευρωπαϊκό θαύμα; Οταν οι Έλληνες αγόραζαν τα γερμανικά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, ήμασταν οι καλοί και τώρα γίναμε οι κακοί; Στην άνοδο της Γερμανίας σε οικονομικό κολοσσό δεν παίξαμε ρόλο με τον τρόπο που λέω;

Συνεπώς, αφενός μεν η Ε.Ε πρέπει να στηρίζει άτοκα τα μέλη της, ειδάλλως τί συνέταιρος και εταίρος μας είναι; Και δεύτερο και σημαντικό. Σου βάζουν το καπέλο. Το οποίο, αφού στο βάζουν, σημαίνει ότι έχει και ένα κίνδυνο να μην πληρωθούν τα λεφτά τους. Αλλά έτσι δεν είναι παγκοσμίως οι συναλλαγές;

Δεν μπορώ να καταλάβω το “σε δανείζω αλλά σου λέω και πως θα ζήσεις“. Καινούργια πατέντα είναι αυτή; Δηλαδή, αν πας σε μια τράπεζα αύριο και πεις θέλω ένα δάνειο και στο δώσουν με ένα 5%, θα σου λένε και με ποιούς θα μιλάς, τί θα λες, τί θα χαλάς, πως θα ζεις, τί αμάξι θα πάρεις και τα σχετικά; Δηλαδή, θα αποκτήσεις για ένα δάνειο νταβατζή;

Δηλαδή, η κάθε Μέρκελ θα θυμίζει… νταβατζή της Ελλάδας και επειδή μας δάνεισε θα μας λέει και πως θα ζούμε; ΟΚ, λεφτά δίνει και θέλει να τα πάρει πίσω. Αλλά το δανείζω -και ειδικά μη άτοκα- σημαίνει αποδοχή και του κινδύνου να μην πληρωθείς.

Ή λοιπόν δανεισέ μας στη χειρότερη άτοκα και ζήτα ό,τι ζητάς, αλλά όχι και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Αν παίρνεις -που παίρνεις- λοιπόν και πολύ καλό για κράτος τόκο, δεν θα μας λες και πώς θα ζούμε, και ποιόν θα αφαιμάξουμε και θα “καθαρίσουμε“.

Και η Ε.Ε. καλά θα κάνει να αναθεωρήσει την πολιτική της.Οταν βοηθάς ένα εταίρο σου δεν του πίνεις το αίμα… Βάζεις χρήμα από το ταμείο σου. Άτοκα. Και στηρίζεις το οικοδομημά σου. Όχι και εσύ και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Άλλωστε, όλοι αυτοί δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι εμείς έχουμε τα ακραία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ζώνης και… πεθαίνουν μην κάνουμε νταραβέρια με Κινέζους και Ρώσους για δικούς τους λόγους. Μην ξεχνάνε ότι και εμείς βοηθήσαμε, ξοδεύοντας και δανειζόμενοι άπειρα ευρώ σαν λαός το ευρωπαϊκό τους θαύμα.

Να μην ξεχνάνε και τί χρωστάνε κάποιοι στο… Ελλαδιστάν, όπως μας λένε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ευθύνες και ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών. Αλλά μην ξεχνάει η Μέρκελ και οι δικοί της όχι μας χρωστάνε μια περιουσία,  μια Γερμανία που τους χαρίσαμε για να αναστηθούν από τον τάφο που τους έριξε ο Χίτλερ τους.

Λαός που ξεχνάει την ιστορία -και πόσο μάλλον προεδρός τους όπως η Μέρκελ- αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά του. Γιατί ξέχασαν την μεγαλοσύνη της Ελλάδας. Αλλά ουδείς ασφαλέστερος εχθρός παρά του ευεργετηθέντος.

Οι Γερμανοί, αφού τους χαρίσαμε και εμείς και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, φτιάχτηκαν και τώρα κάνουν τον καουμπόι, ξεχνώντας ότι εκεί που είμαστε, ήταν και οι ίδιοι και πολύ χειρότερα. Το γιατί έγινε το ευρώ, όμως, και γιατί έχουμε οικονομικό πόλεμο θα τα πούμε τις επόμενες μέρες.

Αλλά καλό είναι να σταματήσουν οι Γερμανοί να κάνουν τους καουμπόιδες της Δύσης και τους σύγχρονους ελίτ “νταβατζήδες” των λαών και των συναισθημάτων τους και ψυχών τους και ζωών τους… Αλλιώς, αν δεν μπορείτε να στηρίξετε το μαγαζάκι σας που λέγεται Ε.Ε. κλείστε το να τελειώνουμε. Άλλωστε, η Ε.Ε. δεν στήθηκε από αγάπη για τους λαούς, αλλά για να σωθούν και να γιγαντωθούν κάποια έθνη, όπως η Γερμανία.