Και ενώ αναμένονται οι επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που πάντως έχουν διαρρεύσει ήδη, χαμός γίνεται στην χώρα με τις περίφημες λίστες του ΣΔΟΕ, με τα… μαγικά χαρτάκια, με τους εμπλεκόμενους, με τον μεγαλομέτοχο ομάδας του μπάσκετ, με τις αυτοκτονίες, με τα πραξικοπήματα και πάει λέγοντας….

Πραγματικά τρομερή χώρα η Ελλάδα. Αρχικά βεβαίως είναι δεδομένο ότι για μια ακόμα φορά έχουμε την φαρσοκομωδία “Στο ίδιο έργο θεατές” με τους ίδιους μάλιστα πρωταγωνιστές! Και αυτό καθώς εδώ μιλάμε για κωμωδία πραγματική. Ήρθε η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία όταν έλεγε ότι θα πάρει μέτρα ανάπτυξης και δεν θα επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης που πλήρωναν τα βάρη και την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού οι ίδιοι και οι ίδιοι, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Και προφανώς με το καλημέρα σχεδόν η σημερινή κυβέρνηση είδε ότι και να θέλει δεν μπορεί να ελέγξει το τέρας που έχουν στήσει κάποιοι μηχανισμοί στο κράτος. Ότι δεν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που έλεγε και ήθελε προφανώς. Και έτσι πήρε πάλι την χατζάρα για να κόψει αδιακρίτως από τους εύκολους στόχους, αυτούς που και να θέλουν δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Έτσι δεσμεύεται η κυβέρνηση, θα δούμε λέω εγώ γιατί μόλις σκάσουν οι νέες τρύπες στους προϋπολογισμούς (και ήδη διαρρέει αυτό που λέγαμε για τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία) τι θα κάνει η Τρόικα; Θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι; Θα δούμε… Πάντως τα μέτρα τα φορολογικά είναι σαφώς άδικα. Όχι όλα. Εγώ θα μιλάω πάντα σωστά.

Παντού τα όρια ηλικίας είναι υψηλά για την σύνταξη. Στην Ελλάδα “όλοι” συνταξιούχοι από τα 50 και τα 60 ήταν…. Άρα λοιπόν εδώ πορευόμαστε ευρωπαϊκά και λογικά. Γιατί αν δείτε πόσο κοστίζουν όλοι οι συνταξιούχοι στο κράτος και στον προϋπολογισμό θα φρίξετε. Από εκεί και πέρα πάντως έπεσε μαχαίριΜαχαιριά. Κόβουν το αφορολόγητο σε όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή κοινώς σου λένε Ελληνες μην γεννάτε!

Γιατί ρε παιδιά; Εδώ λέμε ότι έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας. Και σε λίγο δεν θα έχουμε πλειοψηφία στα εδάφη μας σε συνδυασμό υπογεννητικότητας και λαθρομεταναστών. Και εμείς τους βάζουμε βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να εξαφανίσουν τον ελληνισμό και την πατρίδα μας; Αντί να δίνουμε κίνητρα για να κάνει παιδιά μια οικογένεια εμείς της βάζουμε εμπόδια;

Μιλάμε για τους ελεύθερους μετά επαγγελματίες. Πως να δουλέψει ένας ελεύθερος επαγγελματίας όταν θα πάρει μια δουλειά των 1000 ευρώ λέω εγώ που και πολλά είναι και έχει να δίνει στον ΟΑΕΕ 200 το μήνα τουλάχιστον και συν παρακράτηση και φόρους άμεσους και έμμεσους (όπως μπλοκόσημο και εισφορές έκτακτες) θα χάσει τα μισά και βάλε; Πως να ζήσει αυτός; Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι έτσι δίνει κίνητρο για την φοροδιαφυγή; Υπάρχουν και τους έχουμε αναλύσει δεκάδες τρόποι να χτυπήσεις την φοροδιαφυγή. Αλλά εδώ δεν χτυπάμε την φοροδιαφυγή αλλά τον εργαζόμενο.

Όπως πάει και το αμερικανικό φορολογικό νομοσχέδιο που λέγαμε. Δηλαδή ο αμερικανός τρόπος φορολόγησης. Που θα έλυνε πολλά προβλήματα. Εκεί, ναι, κόψε και το αφορολόγητο και κάνε απλοποίηση. Και δίνε το αφορολόγητο με το κίνητρο της συλλογής αποδείξεων. Για να έχουν όλοι κίνητρο να παίρνουν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι πρώτοι στην λίστα φοροδιαφυγής. Αλλά εδώ βάζεις στο στόχαστρο με αυτά τα μέτρα και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κυκλοφορεί ευρέως ότι θα έρθει στην επικαιρότητα, τους σωστούς ελεύθερους επαγγελματίες που κάνουν τίμια την δουλειά τους και κόβουν το μπλοκάκι τους….

Το θέμα γενικά είναι όμως ότι δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όπως έχουμε πει και προηγουμένως το χειρότερο είναι ότι πλήττονται πάλι αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και αυτοί που πληρώνουν συνέχεια. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα πληρώνουν αυτοί; Πόσο θα αντέξουν; Εδώ λέει αυξήθηκαν ήδη 6 δις τα ληξιπρόθεσμα. Πολλοί συμπολίτες μας νόμιμοι καθόλα με τις συνεχείς μειώσεις δεν έχουν να πληρώσουν τους περσινούς καλά καλά φόρους.

Θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φετινούς και τους επόμενους; Έχουν σκεφτεί ότι με το νέο καθεστώς τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν; Γιατί έχω ξαναπεί θα έπρεπε να μπει ένα χρονικό πλαφόν δύο χρόνων και στην συνέχεια να παρακρατείτε ο μεγαλύτερος δυνατός φόρος. Ο μισθωτός πχ παίρνει 1200 ευρώ στα χέρια του. Να παρακρατείτε ένα 15-20% πχ (ανάλογα την περίπτωση) από την δουλειά του που θα πηγαίνει κάθε μήνα στην εφορία και στο τέλος του έτους να έχει επιστροφή ή να συμπληρώνει το ποσό που του προέκυψε για εφορία του χρόνου. Και αυτό καθώς έτσι δεν θα έχουμε πλέον αύξηση των ληξιπρόθεσμων και το κράτος θα εισπράττει μηνιαίως.

Εδώ όπως είναι τα πράματα πλέον με την αύξηση του φόρου το νέο έτος του μέσου μισθωτού κατά 1000-1200 ευρώ και την μείωση των εσόδων του από τις νέες περικοπές τι θα γίνει; Θα κλείσουν όλο τον κόσμο φυλακή; Θα κερδίσουν πολλά έτσι; Πως; Και μειώνεις τον φόρο στους μεγάλους, πάνω από 100χιλ πχ! Πόσοι παίρνουν τόσα λεφτά; Δηλαδή τους μεγάλους εξυπηρετεί το νέο νομοσχέδιο; Όταν ο Ολάντ στην Γαλλία παίρνει το κεφάλι όσω έχουν πάνω από 1εκ έσοδα και τους βάζει έκτακτο φόρο 75% εμείς κάνουμε το αντίθετο; Τι να πω…

Πάντως είμαστε μια ωραία χώρα… Κάθε φορά που σκάνε ομοβροντίες μέτρων όλως τυχαίως κάτι γίνεται. Τη μια ήταν τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο. Τώρα η εμπλοκή(;) πολιτικών προσώπων και οι κατινιές…. Και οι λίστες του ΣΔΟΕ και πάει λέγοντας. Ακόμα και για τον μεγαλομέτοχο ομάδας του μπάσκετ ξέθαψαν ολόκληρη ιστορία από το παρελθόν. Λες και αν είχε βγάλει χρήματα ήταν κακό! Δηλαδή από που και ως που απαγορεύεται να βγάλει κάποιος χρήματα στην Μαλαισία για να παίξει τζόγο; Αν τα χρήματα που βγάζεις δικαιολογούνται φυσικά και μπορείς να τα βγάλεις έξω. Να τα πας όπου θέλεις. Και στην Ταγκανίκα. Και αν κάποιος τζογάρει ποιό είναι το αμάρτημα δηλαδή;

Τέλος πάντων σίγουρα κρύβονται άλλα πράγματα από πίσω…. Και το βέβαιο επίσης είναι ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί τίποτα. Όλοι παρερμηνεύουν τους νόμους. Πάντως περίεργη η σύμπτωση πάλι που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη… Αλλά και θέλουν προσοχή όλα αυτά από όλους και από τους δημοσιογράφους. Γιατί σαφώς το ΣΔΟΕ και το κάθε ΣΔΟΕ είναι άλλο ελέγχει κάποια πρόσωπα και άλλο τα έστειλε στην δικαιοσύνη. Είναι τεράστια η διαφορά.

Και μέχρι να παραπεφθεί κάποιος είναι άδικο να δημιουργούνται εντυπώσεις γιατί αυτή την στιγμή η αλήθεια δυστυχώς είναι και έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, ότι κυκλοφορεί ένα όνομα και ο κόσμος λέει ένοχος. Μα δεν είναι ένοχος ακόμα. Και αν τελικά δεν κριθεί ποτέ ένοχος τον έχουμε σπιλώσει; Κάνει δηλαδή ένας καταγγελία για τον διπλανό του και το κάνουμε θέμα και ας είναι πολιτικό πρόσωπο και ότι να είναι; Και χωρίς να έχει γίνει προανάκριση και έλεγχος του σπιλώνουμε την προσωπικότητα; Έχουν δίκαιο πολλοί που φωνάζουν επ αυτού και αυτές οι περιπτώσεις και γενικά όλες αυτές οι ιστορίες θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή στον χειρισμό τους.

Και φυσικά δεν υπερασπίζομαι κανέναν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια τα ΜΜΕ σωστά παρουσιάζουν το ζήτημα ως ενημερωτικό για να είναι και αυτά καλυμμένα κατά κάποιο τρόπο από αγωγές. Αλλά το ερώτημα είναι τι ωφελεί και αν ωφελεί η δημοσιοποίηση λιστών και παραλιστών αν δεν έχουμε κατηγορητήριο; Αλλωστε αν δεν κάνω λάθος και η προανάκριση και οι σχετικές κλήσεις ακόμα και για αδικήματα δεν επιτρέπουν δημοσιοποίηση στοιχείων. Τέλος πάντως θέμα άλλων είναι αυτό και ας βρουν την άκρη…

Αλλά με αυτά και με αυτά ο κόσμος αποπροσανατολίζεται