tsolis1Πριν ένα μήνα έπεσε στα χέρια μου ένα δίφυλλο του “Πρώτου θέματος”, με αντικείμενο το αθλητικό μάρκετινγκ και στις αρχές του προηγούμενου μήνα είδα -για πρώτη φορά σε τούτη εδώ την οικονομική ιστοσελίδα- θεματολογία sports business.

Ως λάτρης των σπορ και του sports marketing δεν έχασα την ευκαιρία και βυθίστηκα στις λέξεις και στους αριθμούς, που για πρώτη φορά δεν αναζητούσα με υπομονή, αλλά δίνονταν απλόχερα. Η επόμενη σκέψη μου ήταν το κλίμα κρίσης και ο αθλητισμός.

Κρίση σε όλους τομείς της ζωής μας. Κρίση στις εταιρείες, σημαίνει κρίση στο μάρκετινγκ και αυτό συνεπάγεται κρίση στο αθλητικό μάρκετινγκ, μια και δεν αποτελεί βασικό παράγοντα του επικοινωνιακού πλάνου τους, οπότε μοιραία -σε μια εποχή σημαντικών περικοπών- είναι από τα πρώτα στοιχεία της επικοινωνίας, που βιώνει τις (αρνητικές) επιπτώσεις.

Η έννοια “χορηγία” έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, όπου οι επιφανείς Αθηναίοι συμμετείχαν στα έξοδα της πόλης – κράτους, συνεισφέροντας χρηματικά ποσά στις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πόλη – κράτος ως αντάλλαγμα χάραζε το όνομά τους σε μαρμάρινες πέτρες, δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής.

Ο θεσμός της χορηγίας εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στην Αθήνα του Κλεισθένη και του Περικλή, του 5ου αιώνα π.Χ., αποτελώντας μια από τις βασικές παραμέτρους που λειτούργησαν ευεργετικά για τη διαμόρφωση του χαρακτηρισμού “Χρυσός Αιώνας”. Η χορηγία, λοιπόν, αποτελεί -από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- έναν πολύτιμο κοινωνικό και πολιτισμικό θεσμό.

Στην σημερινή εποχή, όπου ειδικευμένα στελέχη μάρκετινγκ κορυφαίων επιχειρήσεων μιλάνε για ΕΚΕ, θα έπρεπε να σκέπτονται πρώτα την αθλητική χορηγία. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (εν συντομία ΕΚΕ) είναι ο μοναδικός παράγοντας από τον οποίο πρέπει να απορρέει μια αθλητική χορηγία. Δεν θα έπρεπε, δηλαδή, να μειώνεται η Αθλητική Χορηγία, αλλά -αντίθετα- να εξαπλώνεται ραγδαία στην ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον όλο χαρακτήρα της βιομηχανίας του αθλητικού μάρκετινγκ, προβολής και διαφήμισης: Παρατηρείται η ισχυρή τάση σε σημαντικές διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες μέσα στο γενικότερο σύνολο των δραστηριοτήτων τους εμπλεκόντουσαν και στη σχετική αγορά του αθλητικού μάρκετινγκ, να απομακρύνονται από την αγορά αυτή.

Οι κύριες αιτίες πίσω από τη τάση αυτή εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση της γενικής διαφημιστικής αγοράς, η οποία έχει φέρει τις σχετικές εταιρείες σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Επιπλέον παρατηρείται όλο και εντονότερα η τάση να προτιμάται η μακροπρόθεσμη προβολή, που εμπλέκει και συναισθηματικά όλους τους φορείς, να προκρίνεται δηλαδή η χορηγία, η οποία κερδίζει συνέχεια έδαφος σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, έναντι των βραχυπρόθεσμων επιλογών που δίνει η διαφήμιση, η οποία μην ξεχνάμε επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα (αγγελιόσημο, ειδ. διαφημιστ. φόρος 20% κτλ).

Σύμφωνα με τα νούμερα, που δημοσιεύτηκαν μέσα από το “Πρώτο Θέμα”, της ESA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χορηγίας) το μέγεθος της αγοράς της χορηγίας στην Ευρώπη διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η European Sponsorship Association, μέσα στο 2010 η αξία της αγοράς της χορηγίας ανήλθε στο ποσό των 23,3 δις ευρώ, τη στιγμή που την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσό ήταν 9,5 δις, ενώ συνέχισε να έχει ανοδικές τάσεις το 2011 (25δις) και το 2012 (αναμένεται στα 27 δις).

Συνδυάστε τα νούμερα αυτά με την συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ (στην Ελλάδα ξεπερνάει το 15%) της κάθε χώρας και έχετε την ένωση δυο πολύ σημαντικών βιομηχανιών στον χώρο του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος: Τον Αθλητικό Τουρισμό, που είναι κομμάτι του Αθλητικού Μάρκετινγκ.

Τροφή για σκέψη σε εμένα, ήταν οι δηλώσεις της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, και μάλιστα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο. Είναι μια δραστηριότητα η οποία στηρίζεται στους τομείς του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Ο τελικός του Champions League στο ποδόσφαιρο, το Final Four της Euroleague στο μπάσκετ, το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου και ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας (μόνο το 2007 οι 9.000 αθλητικοί τουρίστες, δρομείς και συνοδοί, που ήρθαν στην Αθήνα ξόδεψαν περίπου 8.000.000 ευρώ για όλες τους τις ανάγκες) είναι ορισμένα από τα events που εντάσσονται στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού και πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Στην Αυστραλία, σύμφωνα με έρευνα του γραφείου Τουρισμού, ο αθλητικός τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού τουρισμού. Τα στοιχεία της Βρετανικής Τουριστικής Αρχής αναφέρουν ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούνται με βασικό κίνητρο τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ μέχρι και 50% των πακέτων διακοπών περιλαμβάνουν και περιστασιακή συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα.

Η Αθλητική Χορηγία, εν ολίγοις, συνεχίζει να κερδίζει παγκόσμια έδαφος, σε πολλές χώρες μάλιστα που βρίσκονται σε κρίση, αναδεικνύοντας την υπεροχή της, γι’ αυτό είναι καιρός στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν, για να έχουμε πρόοδο. Πρόοδος στην αρχαιότητα, αλλά και ΣΗΜΕΡΑ, δεν σημαίνει επίτευξη προσωπικών στόχων, αλλά συνολική αναβάθμιση της ζωής της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η κυρίαρχη αντίληψη των αρχαίων για τη γενικότερη ανάπτυξη ήταν η δραστηριοποίηση του ατόμου μέσα στην κοινωνία, η πλήρης αποφυγή της απόλυτης φτώχειας, αλλά και του υπέρμετρου πλουτισμού και -φυσικά- η επένδυση του πλεονάσματος σε “αγαθά κύρους”, μέσω της χορηγίας. Αγαθά τα οποία βοηθούν αυτόν που θα τα χρηματοδοτήσει να ενισχύσει το κύρος του. Αν τότε, πόσο μάλλον τώρα…

*Από τον Άκη Τσόλη, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Active Media και focusonsports.gr

Πηγή: moneypro