Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που την δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς. Φράση που ανήκει στον Ρόμπερτ Κένεντυ και ταιριάζει απόλυτα στα νέα δεδομένα για το Ελληνικό Μπάσκετ. ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ μιλάνε για πρόοδο αλλά η πρόοδος δεν δημιουργείται από ευχαριστημένους ανθρώπους.

Την ώρα που η Superleague ανακοινώνει νέα συνεργασία με την ΝΟΒΑ για 4 ακόμη χρόνια, μέχρι το 2017, η λίγκα στο Βόλευ για ακόμα 3 χρόνια, στο μπάσκετ μιλάμε για συμφωνία 2+1 χρόνια για 12 ΚΑΕ και πανηγυρίζουμε για τα χρήματα. Την στιγμή που το ποδόσφαιρο στην χειρότερη ίσως χρονιά του από πλευράς επικοινωνίας και τηλεθέασης πετυχαίνει νέες καλύτερες οικονομικά συμφωνίες που δεν ανακοινώνει στον Τύπο ως πιο προσοδοφόρες αλλά και δεν διατυμπανίζει την ενότητα της.

Για να είμαστε σαφείς, δεν ανακοινώνεις νέο σάιτ αν την τελευταία σου χρονιά, την δουλεία ενός απλού απόφοιτου στα new media (internet, social κτλ), δεν μπορείς να την παρέχεις ως θεσμός. Λάθος γραφικά, λάθος συνδέσεις, αργοπορημένα Live scores και άλλα πολλά που έχουμε αναφέρει συνέβαιναν.

Στην άλλη όχθη η ΕΟΚ σιγά σιγά φτιάχνοντας και μια facebook fan page για την Εθνική (σημείωση ο ΕΣΑΚΕ δεν έχει), προχωράει με βήματα αργά (ίσως εξαιρετικά αργά) αλλά πράττει και για την ώρα δεν έχει προβεί σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

alt

Η πρόοδος δεν έχει έρθει ποτέ μόνο με συνεπείς, προσεκτικές κινήσεις αλλά και με ενθουσιώδεις, επαναστατικές και ανώριμες πράξεις. Μην παρεξηγείτε αμέσως μόλις διαβάσετε την συγκεκριμένη πρόταση, σκεφθείτε ότι πρόοδος είναι η παρέκκλιση από το κανονικό. Αυτό που θεωρούν οι πολλοί κανονικό, μιας και κάθε κίνηση προόδου στην αρχή της φαινόταν αφύσικη.

Οφείλουμε όσοι αγαπάμε το μπάσκετ να είμαστε ανήσυχοι, επικριτικοί ίσως κάποιες φορές. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι οι επιλογές κάποιων παικτών στις Εθνικές ομάδες είχαν για ακόμη μια φορά γαργαλιστικές ιστορίες, από προπονητές που επιλέγανε παίκτες που ήταν γιοι χορηγών στις ομάδες τους ή μελών ΔΣ κτλ.

Πέραν όμως αυτών των ιστοριών είδαμε πραγματικά σε κάποιες Εθνικές, ευχάριστες παρέες παιδιών, ταλέντα μπασκετικά και μπόλικο μέλλον για το άθλημα. Μια επιτυχία που λίγα αθλήματα συνεχίζουν επιτυχημένα στην Ελλάδα και ακόμα πιο δύσκολα στα ομαδικά. Αυτό πιστώνεται σε ένα μηχανισμό που στήθηκε από την ΕΟΚ και θέλει σίγουρα αναβάθμιση και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της εποχής.

alt

Τις τελευταίες ημέρες μου έκανε εντύπωση και κάτι άλλο, η αναφορά στις απεργίες που πλήττουν όλους τους κλάδους και πάρα πολλές φορές πέρυσι το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ, έδωσε ειδική άδεια για την μετάδοση κάποιων αγώνων μπάσκετ, επομένως η λογική δεν κάνουν απεργία στην nova για αυτό πάμε εκεί τα παιχνίδια, όπως γράφτηκε και ειπώθηκε, δεν έχει λογική.

Όπως και δεν έχει νόημα να μην ξέρουμε πόσα παιχνίδια θα έχει έστω μίνιμουμ τηλεοπτικά ή κάθε ΚΑΕ. Πως θα κάνει τον προγραμματισμό της, η κάθε ΚΑΕ, το τμήμα μάρκετινγκ της και θα πάει να ζητήσει τα λεφτά ενός χορηγού; Θα ρωτήσει η υποψήφια εταιρεία που θα θέλει να προβληθεί και να συνδεθεί με την ΚΑΕ, πόσα παιχνίδια στην τηλεόραση θα έχετε; Απάντηση; …….

Το πόσα λεφτά θα πάρει η κάθε ΚΑΕ, δεν ανακοινώνεται επίσημα από τον ΕΣΑΚΕ αλλά διαρρέει μέσα από οπαδικά έντυπα διατυμπανίζοντας την επιτυχία του κάθε προέδρου και ενημερώνοντας κάποιους από τους πολλούς οπαδούς του μπάσκετ.

ΕΔΩ αξίζει να σημειώσουμε κάτι που δεν ξέρω αν έχει τονιστεί όσο πρέπει, για τα χρήματα τα οποία δίνονται από την NOVA όχι σε διαφημιστικές εταιρείες ή μεσάζοντες αλλά κατευθείαν στις ομάδες ή καλύτερα στις επαγγελματικές εταιρείες που με την σειρά τους πρέπει και οφείλουν να προστατευόσουν το άθλημα μας και να επενδύσουν σε αυτό.

alt

Κλείνω με ένα βιντεάκι που έπεσε στα ιντερνετικά μου “χέρια” για μια εποχή που ζήσαμε κάποιοι παλιοί και μια νέα εφαρμογή για τους παίκτες του μπάσκετ. Για την ακρίβεια όλο τον Αύγουστο θα σας δώσουμε αρκετά τεχνολογικά νέα και ενημερώσεις στο sports marketing κ το μπάσκετ.

Η βασική αρχή της εφαρμογής είναι ότι βελτιώνουμε οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί. Επομένως ατάκες προπονητών του στυλ, δώσε στροφές στην μπάλα, ίσιωσε την τώρα μέσω της αμερικάνικης εφαρμογής έχει και τους αριθμούς να το τεκμηριώσει.