tsolis1Ο ρεαλισμός, στις εποχές που ζούμε και κυρίως τη νέα χρονιά είναι σημαντικός για να προχωρήσουμε μπροστά και μέσα από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ακόμα και τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα, αφού πλέον το… μεγάλο, το… ωραίο και το… αληθινό κοστολογούνται και πρέπει να μπορούν να προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη, αφού είναι εξόχως δαπανηρές δράσεις.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 πέρασαν και δεν έφεραν τα αποτελέσματα που είχαν άλλες πόλεις. Η Βαρκελώνη υπερδιπλασίασε τον αριθμό των αφίξεων τουριστών 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, ενώ έχει γίνει η έκτη πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη, από την 11η θέση πριν από τη φιλοξενία των Αγώνων. Το γιατί δεν πέτυχε η Αθήνα, πρέπει να διερευνηθεί, αλλά πρέπει να δούμε και το σήμερα για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πέρυσι ένα εκατομμύριο άνθρωποι πήγαν στην Αγγλία να δουν αγώνες ποδοσφαίρου, συνεισφέροντας το ποσό των 706 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών(!)  στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε συμφωνία την ποδοσφαιρική λίγκα (Premier League) με τον αντίστοιχο οργανισμό Τουρισμού (VisitBritain).

Ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας είχε 27% ξένες συμμετοχές το 2008, ενώ το 2007 υπολογίστηκαν σε 8 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από τις ανάγκες των 9.000 δρομέων στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της 5ήμερης -κατά μέσο όρο- παραμονής τους. Ο 30ος Κλασσικός Μαραθώνιος, ο οποίος έγινε τον Νοέμβριο που μας πέρασε, είχε 26.000 συμμετοχές.

Στη χώρα μας έχουμε αρχίσει δειλά – δειλά και μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών να επενδύουμε στον Αθλητικό Τουρισμό. Το Elounda Pro am Golf Tournament είχε φέτος συμμετοχές από Γερμανία και Ρωσία, ενώ την ίδια περίοδο, τον Οκτώβριο(!), στο CostaNavarino αρκετοί κεντροευρωπαΐοι τουρίστες έπαιζαν γκολφ στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκεί.

Στα Χανιά, στην Κρήτη, είχαμε ένα από τα λίγα αεροδρόμια φέτος που παρουσίασαν αύξηση των αφίξεων, ενώ υπήρξε και αύξηση των τουριστών γενικότερα, οι οποίοι κατέφθασαν και με άλλα μέσα μεταφοράς. Στην πανέμορφη, όμως, πόλη της Κρήτης είχαμε και σωρεία αθλητικών γεγονότων φέτος, με κυρίαρχα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών και Μάστερ, με συμμετοχές από 23 διαφορετικές χώρες, και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δημοσιογράφων.

Για το 2013 αναμένουμε πανευρωπαϊκούς αγώνες σκι στα Ιωάννινα, έναν διεθνή αγώνα ποδηλάτου στο Ναβαρίνο, τον μεγαλύτερο Έλληνα ultra marathon, στον κόσμο, τον Ντιν Καρνάζη να τρέξει στην Πελοπόννησο και άλλα -ελπίζουμε- αθλητικά γεγονότα, που θα ωφελήσουν τον τουρισμό στις κατά τόπου περιοχές.

Μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, το μπάσκετ, το MAXIBASKET, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο από σχεδόν όλους τους φορείς της χώρας. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που βιώνει καθημερινά την κρίση που ζούμε, αναμένονται να ξοδευτούν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ από τους αθλητές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βετεράνων. Εσείς πιστεύετε ότι θα μείνουν μήνα Ιούλιο μόνο στη Νύφη του Βορρά, ή θα πάνε και μια Χαλκιδική μόλις τελειώσουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους;

Το προφίλ του ανθρώπου που κάνει αθλητικό τουρισμό είναι στην κλίμακα των κορυφαίων 10 τουριστών με υψηλές δαπάνες στον κόσμο. Είναι πιο τολμηροί, τους αρέσει να ταξιδεύουν, έχουν τη συνήθεια να έχουν την οικογένεια τους μαζί, καθώς ο αθλητισμός είναι οικογενειακή διασκέδαση, και τείνουν επίσης να επιστρέφουν στον τόπο προορισμού που τους προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε μοναδικές αναμνήσεις.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης (σύμφωνα με έρευνες), είναι ο τόπος που επισκέπτονται να έχει ιστορία, μνημεία, άνετα καταλύματα, ένα -δηλαδή- πλήρες πακέτο ψυχαγωγίας. Με λίγα λόγια, μένουν περισσότερο σε διάρκεια από άλλους τύπους τουριστών, ενώ συνεισφέρουν και σε άλλες μορφές τουρισμού.

Όλο και περισσότερο, οι χώρες που έχουν πληγεί οικονομικά συνδυάζουν τον αθλητισμό και τον τουρισμό, για να ξεφύγουν από την ύφεση στην οποία βρίσκονται.

Μια πρόσφατη μελέτη, που ανατέθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, έδειξε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο θα δώσουν μια ώθηση στη χώρα πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2010 μέχρι το 2027. Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να είναι πέμπτη παγκοσμίως, από δέκατη που είναι σήμερα.

Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελούσε για πολλά χρόνια τον “κοιμώμενο γίγαντα” του τουρισμού και πλέον καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, στην πυροδότηση μιας νέας παγκόσμιας επανάστασης του τουρισμού. Μόνο την πρώτη δεκαετία του 2000 ο Αθλητικός Τουρισμός πριμοδοτούσε με 14% επί των συνολικών εισπράξεων τον παγκόσμιο τουρισμό και αυτό το ποσοστό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί εντυπωσιακά στη δεκαετία που διανύουμε.

Η Τουριστική Βιομηχανία, από τους βασικούς πόρους της εθνικής μας οικονομίας, μπορεί να επενδύσει στον Αθλητικό Τουρισμό, ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.

Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα, μια και ο αθλητικός τουρισμός είναι μορφή επαναλαμβανόμενου ποιοτικού τουρισμού, που βοηθάει στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και το άμεσο όφελος για έναν τόπο, που διοργανώνει αγώνες, φαίνεται γρήγορα.

Ο Αθλητικός Τουρισμός σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα είναι ευλογία, αρκεί να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε