tsolis1Λίγο πριν το τέλος του 2012, το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων επανέρχεται στην προσκήνιο. Δημιουργώντας μια στοιβάδα προβλημάτων, για ένα θέμα που όλος ο κόσμος γύρω από το Ελληνικό Μπάσκετ γνωρίζει εδώ και καιρό. Οι ιδιοκτήτες, οι παίκτες, οι δημοσιογράφοι, η ΕΡΤ, η αθλητική ηγεσία, όλοι μας ξέρουμε τί συμβαίνει, ή έστω ότι κάτι συμβαίνει.

Δεν υπάρχει τηλεοπτική σύμβαση που να καλύπτει τον ΕΣΑΚΕ (τη λίγκα των ΚΑΕ – ομάδων). Η αυθόρμητη ερώτηση, λοιπόν, είναι: και πώς δείχνει η ΕΡΤ τόσα παιχνίδια εδώ και τρεις μήνες;

Αν θα υπογραφεί, ή γιατί δεν υπογράφεται, δεν τον γνωρίζουμε, μια και καμία πλευρά δεν λέει την αλήθεια δημοσίως. Το σίγουρο είναι ότι υπήρχε μια συμφωνία, προφανώς κυρίων, που πλέον δεν τηρείται από την εταιρεία που διαμεσολαβεί μεταξύ ΕΡΤ και ΕΣΑΚΕ. Γιατί όμως;
Επιπλέον, αν αυτό συμβαίνει, γιατί ο ΕΣΑΚΕ δεν απευθύνεται απευθείας στην ΕΡΤ; Τί τον εμποδίζει;

Ερωτήματα, όμως, προκύπτουν και για την ΕΡΤ. Γιατί μεταδίδει παιχνίδια τηλεοπτικά χωρίς συμβόλαιο; Τί της προσφέρουν;

Για όλα αυτά, όλοι μας έχουμε μια γνώμη, μια άποψη, ρε αδερφέ. Έχουμε ακούσει κάτι, μας έχουν πει κάτι άλλο, έχουμε και μια ξαδέρφη που τα έχει με κάποιον που δουλεύει… (δεν το λέμε) και μπορούμε ιδιωτικώς να δώσουμε τις απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε όλοι και θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει αυτοί που αγαπάνε το μπάσκετ, είναι κάποια απλά γεγονότα.

● Το πρωτάθλημα της σεζόν 2012-‘13 είναι συναρπαστικό (μην κολλάτε στις αρχικές τηλεοπτικές σούπες). Είναι συναρπαστικότατο.
● Είχαμε στις 10 πρώτες αγωνιστικές, τουλάχιστον 20 αμφίρροπα παιχνίδια.
● Δεν μας ενδιαφέρει αν το μπάτζετ είναι χαμηλότερο, γιατί βλέπουμε ματσάρες, όπως το Απόλλων Πάτρας – Πανιώνιος.

● Προτιμούμε να έχουμε μικρούς και πληρωμένους προϋπολογισμούς, παρά χρέη και πτωχευτικά άρθρα (99 ή 44, τί σημασία έχει;).
● Ο κόσμος στην Καβάλα, στη Δράμα, στο Αλεξάνδρειο, στην Πάτρα ή στη Ρόδο, πηγαίνει στο γήπεδο. Είναι μια διέξοδος για τα παιδιά, για τις οικογένειες, στις δύσκολες ώρες που όλοι ζούμε.

● Ο κόσμος όμως παρακολουθεί και μπάσκετ από την τηλεόραση. Δηλαδή, θα ρωτήσουν πολλοί, “το μπάσκετ πουλάει“;

Ναι, αγαπητοί φίλοι, πουλάει. Κακώς ίσως σας δίνουμε εμείς από το basketblog.gr αυτά τα στοιχεία, αλλά ορθώς δημοσιοποιούνται.

● Το παιχνίδι Άρης – Παναθηναϊκός είχε διπλάσιο τηλεοπτικό κόσμο φέτος, από ότι το 2010-’11. Δύο χρόνια πριν!
● Η πρώτη αναμέτρηση των “αιωνίων“, αν και νωρίς στο πρωτάθλημα, έφτασε σε επίπεδα τηλεθέασης περσινών τελικών!

● Το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που ήρθε επίσης νωρίς φέτος, είχε διπλάσια τηλεοπτικά νούμερα από πέρυσι και τριπλάσια από το 2010-’11!
● Ακόμα και παιχνίδια που ακούγονται αδιάφορα για κάποιους, όπως το ΠΑΟΚ – Ίκαρος, είχαν μεγαλύτερη τηλεθέαση φέτος από πέρυσι…

Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα, αλλά δεν υπάρχει λόγος. Όλοι καταλάβαμε ότι, όπως η Ευρωλίγκα έχει 110% άνοδο στην τηλεθέαση λόγω της αγωνιστικής της Παρασκευής, έτσι και το ελληνικό πρωτάθλημα έχει άνοδο.

Ακούστε λίγο ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ, που στηρίζει το μπάσκετ, πηγαίνετε γήπεδο, μιλήστε για το μπάσκετ σε φίλους σας και θα δείτε πόσος κόσμος βλέπει και διαβάζει –κυρίως στο διαδίκτυο– για το μπάσκετ. Για το μπάσκετ που αγαπάμε!

Καλά Χριστούγεννα