Χρονιά εκλογών του ΕΣΑΚΕ είναι το 2016, με το μέλημα του νυν προέδρου Γιώργου Χαλβατζάκη να είναι ένα και μοναδικό. Πώς είπατε; Να βελτιώσει το “προϊόν” για να διεκδικήσει την επανεκλογή του; Οχι, όχι, πού ζείτε; Θα μπορούσε να είναι η ένταξη στον υπό ψήφιση αθλητικό νόμο την παράταση της θητείας του από διετία σε τετραετία. Κι άντε μετά να τον κουνήσουν…

Οπου Χαλβατζάκης, για να μη θεωρηθεί προσωπικό, είπαμε θα μπορούσε, βάλτε όποιο άλλο όνομα προηγήθηκε, του κάθε προέδρου. Ειδικά τελευταία χρόνια, της κρίσης. «Μα είναι δύσκολα για όλους» θα πείτε. Μα στα εύκολα κάνει τον πρόεδρο και ο… θυρωρός.

Στα δύσκολα έπρεπε να έχουν δείξει αντανακλαστικά όλοι όσοι εργάζονται για το κοινό καλό και για άλλους τομείς πέραν της αύξησης των δικών τους μισθών…

Πριν φτάσουμε όμως στο συζητήσιμο οικονομικό μέρος. Για πάμε λίγο στα πιο απλά. Στα αυτονόητα, για άλλους. Τον προγραμματισμό. Θεωρεί κάποιος φυσιολογικό να βγαίνει πρόγραμμα για 5-6 αγωνιστικές και αφού βγει αυτό να ακολουθούν και αλλαγές; Στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, εδώ και χρόνια πριν το πρώτο τζάμπολ γνωρίζουν όλοι το πρόγραμμα όλων των αγωνιστικών, με ώρες, ημέρες και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Αν δεν υπάρχει αυτό το στοιχειώδες, πώς μπορεί μετά να γίνει προώθηση, προβολή και διαφήμιση του προϊόντος;

Για να βάλουμε ένα ερώτημα ακόμα, μήπως μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει πότε θα γίνει το φετινό All Star Game; Πώς είπατε; Μάλλον δεν θα γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά; Νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν. Μιλάμε για το παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι γιορτή σε μια πόλη που “διψάει” για το άθλημα και που θα αποτελούσε κοσμικό, κοινωνικό, αθλητικό γεγονός. Το πιο απλό μέσο προβολής, εδώ τείνει να γίνει εξαίρεση… 

Σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις έχει γίνει και πετυχημένα μάλιστα, μέχρι και στην Τουρκία των πολλών προβλημάτων.


Résumé All Star Game LNB 2015 από tuxboard

Αρκεί να σας πούμε στο ΝΒΑ που έχουνε all star game ότι έγιναν η πρώτη λίγκα που έφθασε το 1 δις followers  (= 1.000.000.000, ΕΣΑΚΕ 16.140, Αδριατική λίγκα 24.007). 

Ενώ στα social media φτάσανε 28 εκατομμύρια followers στο FB, όταν το NFL είναι 13 εκατομμύρια, 4.5 φορές πάνω από το MLB και 7 φορές πάνω από το NHL, συντρίβοντας δηλαδή όλες τις άλλες κορυφαίες λίγκες άλλων αθλημάτων ενώ ο MVP του All Star Game φέτος αναδείχθηκε μέσω του twitter για πρώτη φορά!

nba-all-star-selfie

Φυσικά στον μαγικό κόσμο του ΕΣΑΚΕ, όποιος ασκεί κριτική, με συγκεκριμένα παραδείγματα και όχι με λόγια του αέρα, είναι… εχθρός. Και “τιμωρείται”, αποκλειόμενος από τη διαφημιστική δαπάνη. Αυτή πάει σε ημέτερους, που βλέπουν και αποθεώνουν μια… πρωταθλήματαρα, επειδή ο κακός με τον χειρότερο παλεύουν να επιβιώσουν. Προσπερνούν ότι η πλειοψηφία των ξένων είναι των 1.000 δολαρίων, που κάποτε δεν θα περνούσαν ούτε ως θεατές σε γήπεδα της Α1. Οτι οι “αιώνιοι” ακόμα και με μειωμένα μπάτζετ είναι έτη φωτός μπροστά. 

Αν μείνουν δηλαδή στην Α1 του χρόνου, γιατί ο φίλος του ΕΣΑΚΕ, Μπερτομέου κάνει λόγο για αποχώρηση των μεγάλων ομάδων από τις λίγκες τους (καλά όχι των ισπανικών, των ελληνικών λέμε). 

Μοιάζει αστείο, αλλά το μόνο… προγραμματισμένο είναι το ποιοι θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να κρατάει σε αγωνία τον κόσμο μέχρι τέλους.

Αλλά και να σου πει κάποιος «πρωταθληματάρα», πού θα την δεις αν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα ματς ή, την τηλεόραση την ώρα της δράσης;  Δείξτε μου κάπου να μπω να δω. Στο YouTube, Vimeo, Dailymotion, στο Facebook;  

Θέλω να δω φάσεις, δράση, καρφώματα, buzzer beater που τα βλέπω; Πως είπατε πουθενά; Μόνο στην τηλεόραση (συγγνώμη στην συνδρομητική τηλεόραση), σκορπισμένα σε διάφορες ώρες. Αν δε θες να δεις ας πούμε τις καλυτερες φάσεις από το OSFP-PAO που έρχεται ή το γκουγκλάρεις έτσι οπως το έγραψα και το βλέπεις από ξένο κανάλι ή από κάνα κλεμμένο που το δείχνουν για καμιά ώρα μέχρι να το κατεβάσουν. 

Φάσεις που αντί να μοιράζονται έστω στα ελεύθερα κανάλια για χάρη του αθλήματος (όχι κάτι εκσυγχρονισμένο όπως τα new media), μένουνε στο περίπου 40%  των συνδρομητών της συνδρομητικής (αυτών δηλαδή που έχουν και αθλητικά στο πακέτο τους γιατί δεν το έχουν όλοι). 

mj-tv

Για social media, φωτογραφικό υλικό, followers κτλ ας το αφήσουμε καλύτερα εκτός συζήτησης (ψάχνουμε ακόμα από προχθες το κάρφωμα του Κρουμπάλι στο Λαύριο και του Γούντς στο ΟΑΚΑ). Κάποιοι ακόμα συζητάνε αν  ανήκει στο  marketing ή στην επικοινωνία το συγκεκριμένο ζήτημα , άλλοι πάλι απλά τα “τρέχουν” για να μπορέσουνε να εξελιχθούνε και να προσφέρουν στους χορηγούς τους κάτι παραπάνω. Εκτός αν κάνεις κανένα share (εμείς δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο πακέτο των share) και από σπόντα δούμε κάτι.

Εξωστρέφεια μηδέν από μηδέν λοιπόν στην Ελλάδα. Αν και μάλλον δεν είναι θέμα… χαρακτήρα. Είναι θέμα διάθεσης και ικανοτήτων… 

ΥΓ. Προς τιμή του Μεγάλου Michael Jordan, που γίνεται σήμερα 53, όποιος θέλει ας διαβάσει κάποια παλιά άρθρα εδώ ή εδώ, ή ας δει και όσα βίντεο χορταίνει στην playlist μας.