Άγγελος ή δαίμονας λοιπόν..? 

Δεν ανήκω ούτε στους lovers ούτε στους haters για να είμαι ειλικρινής.. Γιατί o 27χρονος γκαρντ από το Βάλιεβο είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητοι. Πλέον, μετά τις 10 “χρυσές” ημέρες στη τελική ευθεία του  Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αποτελεί ίσως το πιο καυτό προσωπικό στοίχημα την περίοδο που ξεκινά.. 

Ο Τεόντοσιτς μάγεψε στα γήπεδα της Ισπανίας και αυτό που εντυπωσίασε ήταν το ότι αυτό συνδυάστηκε χρονικά με το ξεκίνημα των νοκ-άουτ παιχνιδιών της διοργάνωσης. Έμοιαζε “ευλογημένος”, λες και για αυτές τις 10 ημέρες στο παιχνίδι του συγκεντρώνονταν όλα τα αποφθέγματα και οι μυστικοί κώδικες των γραφών του αθλήματος. Pure talent.. Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που σε διακατέχει παρακολουθώντας τον Σέρβο πόιντ γκαρντ σε κάθε εκδήλωση του στο παρκέ. Ή σχεδόν σε κάθε..

Έχω δηλώσει ανοιχτά ότι δε θα τον υπέγραφα στην ομάδα μου (έγινα και GM πανάθεμα με..). Την ίδια γνώμη έχω και σήμερα. Πιστεύω ότι στο κεφάλι του γίνεται πόλεμος. Σας το έγραψα στο Hoopfellas.. Ο Τεόντοσιτς, μετά το έπος της Ισπανίας, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για τις επόμενες 365 ημέρες για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από κρίση σοβαρότητας ή πρόκειται για ολική μετάλλαξη.. Αλλάζουν οι άνθρωποι? Μετά από μεγάλη αναζήτηση μπορώ να πω με σιγουριά πως ναι. Πόσο μάλλον η νοοτροπία ενός παίκτη μπάσκετ.. Το θέμα όμως είναι η συνέχεια. 

Η Εθνική ομάδα της Σερβίας “έτρεξε” μια καθαρά post-based επίθεση (συνέχεια της δουλειάς του Ντούσαν Ίβκοβιτς) βασιζόμενη καθαρά στην ικανότητα του Τεόντοσιτς να βάλει τη μπάλα στο ζωγραφιστό. Δεν είναι πολλοί παίκτες στην Ευρώπη που μπορούν να το κάνουν όπως αυτός, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εισάγοντας στο σωστό πρόσωπο, τη κατάλληλη στιγμή με τις ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων. Και στη τρανζίσιον επίθεση και στη Flex του μισού γηπέδου, η ομάδα του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς έψαχνε κυνικά το χτύπημα στην “καρδιά” του αντιπάλου, το κέντρο της ρακέτας. Οι κάθετες πάσες του Τεόντοσιτς ειδικά στα pick & roll από τον άξονα αποτέλεσαν το πιο δηλητηριώδες βέλος στη φαρέτρα της επίθεσης των Σέρβων. Ο τρόπος που ο Τεόντοσιτς σκανάρει/ακτινογραφεί το μισό γήπεδο περνώντας τη γραμμή του κέντρου και ανεξάρτητα από την οπτική του γωνία είναι μοναδικός. Όπως και ο τρόπος που μεταφέρει τη μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά. Κανείς, μα κανείς στην Ευρώπη δε μπορεί να το κάνει όπως αυτός.. 

Τελικά είναι μεγάλος παίκτης ο Τεόντοσιτς..?  

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για σπάνιο ταλέντο. Όχι μεγάλο απλά, σπάνιο. Κατ’εμέ, ίσως το πιο πηγαίο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, μετά και την αποχώρηση του Σάρας. Όμως είναι αυτό αρκετό για να τον κατατάξει στους “μεγάλους” του ευρωπαϊκού μπάσκετ? Σαφώς και όχι.. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νικήσει. Να μπεί στη κατηγορία των proven winners. Οι αντιδράσεις του στο παρελθόν, σε καταστάσεις κρίσης δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Κάπως έτσι έχει χτιστεί ένα ψυχολογικό τείχος που θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος στα μεγάλα ματς της Ευρωλίγκας με την ΤΣΣΚΑ. Και αυτό γιατί ο Τεόντοσιτς έχει φτάσει πολλές φορές στη πηγή αλλά απέτυχε να δροσιστεί..  Το θετικό είναι ότι βρίσκεται μόνο στα 27 του χρόνια. Νομίζω πως πλέον γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να νικήσει. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξει πως ξέρει να διαχειριστεί την πίεση και τις απαιτήσεις. Η παρουσία του Ιτούδη στη Μόσχα δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας στην “αρκούδα”και του χτισίματος κάτι καινούργιου μετά τις αποκαρδιωτικές ήττες στα τελευταία final-fours. Αυτό ίσως βοηθήσει και τον Σέρβο. Θα είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον το πως θα τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής του. Σαφώς σαν βασικό δημιουργό αλλά με ποια σύνθεση/χτίσιμο στο μπακόρτ..?  

Ο Τεόντοσιτς εν κατακλείδι έχει την ευκαιρία του τώρα να κάνει “enter” στο κλαμπ των μεγάλων, εφόσον νικήσει. Ναι, είναι ίσως το πιο πηγαίο ταλέντο μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε φθάνει κύριοι.. Είναι αρκετό μόνο για να τον τοποθετήσει στους σταρ του σήμερα, σαν την προσωρινή ομορφιά μιας νεαρής γυναίκας που γρήγορα ξεθωριάζει, όχι όμως στους μεγάλους που “μένουν” πάντα εκεί. Είναι καιρός λοιπόν να αφήσει έργο. Να νικήσει και να φτιάξει ..αναμνήσεις που θα του δώσουν τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αθλήματος. Τα βλέμματα, στην σεζόν που αρχίζει, είναι επάνω του..