Με λύπη μου πριν μέρες διάβαζα τις δηλώσεις του “θρύλου” Σάσα Ντανίλοβιτς για την κάκιστη οικονομική κατάσταση της Παρτίζαν, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της θα έπρεπε να βάλει λουκέτο εκείνη τη στιγμή. Δύσκολοι καιροί για το πανεπιστήμιο του Βουγιόσεβιτς, με τον κόσμο να παλεύει να “βάλει πλάτη” στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Από εκείνο το διάστημα και μετά τόσο ο Ντανίλοβιτς όσο και ο “Ντούλε” είχαν αλλεπάλληλα ραντεβού με ισχυρά -κυβερνητικά και μη- πρόσωπα και σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το Βελιγράδι, η απαγόρευση μεταγραφών που έχει επιβληθεί στο κλαμπ θα αρθεί τις επόμενες ημέρες και η “ασπρόμαυροι” θα μπουν σε διαδικασία αποπληρωμής με δόσεις.

Στην Παρτίζαν, δε θεωρούν το όλο θέμα με το μπλοκάρισμα του λογαριασμού “τυχαίο” γεγονός. Καιρό τώρα καλλιεργείται η σκέψη ότι δύο κορυφαία στελέχη του αντιπάλου, Ερ. Αστέρα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό (ο ένας εξ αυτών είναι αδερφός του πρωθυπουργού της Σερβίας και ο άλλος, ο γνωστός Nebojsa Covic, έχει υψηλές γνωριμίες που του επιτρέπουν να μην αντιμετωπίζει ποτέ το ενδεχόμενο φυλάκισης, εντυπωσιακό γεγονός αναλογικά με τη “δράση” του).

Συσπειρωτικός ο Βουγιόσεβιτς, κατ’ αρχάς βγήκε μπροστά ανακοινώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών θα παραμείνει και έπειτα συνέχισε το πολύ ενδιαφέρον “χτίσιμο” της ομάδας, πάνω στις ίδιες πάντα βάσεις και κατευθύνσεις που διέπουν τη φιλοσοφία του συλλόγου.

Σας προεξοφλώ ότι η φετινή Παρτίζαν θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αναμένοντας να “εισπράξει” εντός του παρκέ μετά το περυσινό μεταβατικό στάδιο. Ο Βουγιόσεβιτς θα στηριχθεί αρχικά σε έναν σκληρό πυρήνα 7-8 παικτών, ετοιμάζοντας και προσθέτοντας παιδιά που θα ανέβουν στο ροτέισον μέσα στη σεζόν. Για αυτό και η κάθε ημέρα δουλειάς είναι τόσο σημαντική. 

Οι πρωταθλητές Σερβίας έκαναν άνοιγμα στη γαλλική αγορά πέρυσι επενδύοντας σε δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά (με προοπτική ΝΒΑ) τα οποία θα αποτελέσουν βασικούς άξονες του παιχνιδιού τους (και φέτος). Αναφέρομαι στον Λέο Ουέστερμαν και τον Τζέφρεϊ Λοβερνί (91, 2.10μ.).

Ειδικά για τον πρώην σέντερ της Βαλένθια, η μετακόμιση στο Βελιγράδι είναι ευλογία καθώς έχει την ευκαιρία να δουλέψει στο “Ευρωπαϊκό Τζορτζτάουν” που έχει αναδείξει πολλούς καλούς ψηλούς παίκτες μέσα από το σύστημα εργασίας του. Είναι εντυπωσιακό το πόσο βελτίωσε το παιχνίδι του στο ποστ μέσα σε 6 μήνες το Νο55 του φετινού ντραφτ (Μέμφις) κομμάτι στο οποίο ήταν αδύναμος, με τον Βουγιόσεβιτς να αξιοποιεί επίσης τα γρήγορα του πόδια και την ικανότητα του στο επιθετικό ριμπάουντ.

Για τον έτερο Γάλλο οι συστάσεις περιττεύουν. Ο Ουέστερμαν είναι ο leader της ομάδας και φέτος οι Παρτιζάνοι περιμένουν να πάει την ομάδα πιο βαθιά στην Ευρωλίγκα με την χαρακτηριστική για παιδί της ηλικίας του ωριμότητα και ικανότητα στο να δημιουργεί σε μισό και ανοιχτό γήπεδο. 

Ενώ λοιπόν υπάρχει αρκετό ταλέντο στο ήδη υπάρχων ρόστερ με παιδιά όπως ο Μιλοσάβλιεβιτς (κληρονόμος του χαρίσματος του σέρβικου θράσους και της μπασκετικής… αλητείας, εξαιρετικός πέρυσι) τον οποίο ο “Ντούλε” έχει δέσει με τον Ουέστερμαν στο μπακορτ, ο wing Μιλοσάβλιεβιτς και φυσικά οι ψηλοί Μούσλι, Γκάγκιτς (ίσως, ίσως πωληθεί ένας από τους δύο αναλόγως την πρόταση) Μιλουτίνοβ (94, 2.12μ.) και Σάλιτς (95, 2.09μ.) -με τους δύο τελευταίους νεαρούς, να προορίζονται για να “βγουν” μπροστά μέσα στη σεζόν- το πρόβλημα ακούει στο όνομα Ντέιβις Μπέρτανς.

Ο Βουγιόσεβιτς ξέρει ότι ο Λετονός φόργουορντ θα μπορούσε να αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό του για την ερχόμενη σεζόν από τις δύο θέσεις των φόργουορντ με το εξαιρετικό του σουτ, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στο δεξί του γόνατο δε θα του επιτρέψει να επιστρέψει στα παρκέ πριν το 2014 (αυτό λένε οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις τουλάχιστον).  

Βασιζόμενος στη σιγουριά της εξάλειψης του μπλοκαρίσματος του τραπεζικού λογαριασμού σε σύντομο διάστημα, ο Βουγιόσεβιτς έχει ήδη σχεδιάσει τις κινήσεις του, στοχεύοντας αρχικά σε έναν Αμερικανό κόμπο φόργουορντ με έφεση στο σκοράρισμα, για αυτό και πρώτος στόχος του είναι ο ΝτεΣόν Τόμας Νο58 του φετινού ντραφτ από τους Σπερς. Πολύ καλός σκόρερ, με μέσα-έξω παιχνίδι ο 21χρονος 2.01μ. φόργουορντ του Οχάιο Στέιτ, δείχνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα λόγω κοψιάς καθώς αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που βρίσκουν μπροστά του οι tweeners στο ΝΒΑ.

Δεύτερος στόχος είναι ο Janis Berzins (20, 2.01μ.) που έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Βαλμιέρα σε Λετονία και Βαλτική λίγκα, ενώ σταθερά στη λίστα βρίσκεται και ο Βλάντιμιρ Ντάσιτς. Είναι σίγουρα τιμητικό λοιπον για το κλαμπ το γεγονός ότι αν και όλοι οι παίκτες έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν το πλοίο αυτή τη στιγμή, κανένας δε το σκέφτηκε καν εκτός του Νεμάνια Γκόρντιτς (φρι έιτζεντ) και του περυσινού αστέρα, Βλάντιμιρ Λούσιτς που υπέγραψε στη Βαλένθια.

Κάθε χρόνο η ομάδα του Βελιγραδίου είναι must watch για τους λάτρεις της προπονητικής μιας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον εκτός από τη διαδικασία στελέχωσης (και το κολεγιακού τύπου recruiting που χρησιμοποιεί) και η μεταφορά της λεπτομέρειας, που δουλεύεται στην καθημερινή προπόνηση, εντός του παρκέ σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού από μια καθαρά ευρωπαϊκή ομάδα στον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί. Περιμένουμε και άλλα θαύματα

Η ελληνική version (;)

Περίπου 500 χιλιόμετρα πιο νότια, στη Θεσσαλονίκη, διακρίνονται “ψήγματα” της φιλοσοφίας και της κατεύθυνσης της Παρτίζαν, τουλάχιστον στο κομμάτι της στρατολόγησης νέων παικτών και της σταδιακής τους ανάπτυξης μέσα στη σεζόν.

Ο Άρης του Λευτέρη Αρβανίτη, του Βαγγέλη Αγγέλου και του …ban της FIBA δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία το φωνάζουμε χρόνια, είναι η επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ, τώρα πια που οι ελληνικές ομάδες δεν παίρνουν …έτοιμους νικητές αλλά πρέπει να τους φτιάξουν.

Το δίδυμο Λ. Μποχωρίδη – Βεζένκοφ πάνω στο οποίο θέλει να φτιαχτεί ο νέος Άρης θα μπορούσε να κάνει πάταγο φέτος στην Α1, μιας και έχει γίνει η προεργασία από πέρυσι, με τον Βαγγέλη Αγγέλου να ανεβάζει σταδιακά παιδιά ρουφώντας το ρόστερ του μέχρι τέλους και ανοίγοντας το ροτέισον για να ματσάρει την έλλειψη αθλητικής ικανότητας της ομάδας του. 

Ο Άρης θα ποντάρει επίσης στον Μούρτο, στον Σαρικόπουλο (είναι σταντ μπάι για την ώρα), στα φρέσκα πόδια του Γκίκα στα γκαρντ που τόσο του έλειψαν πέρυσι, ανεβάζοντας παράλληλα στην πρώτη ομάδα του Κελεσίδη και Δημήτρη Γερομιχαλό από την πρωταθλήτρια εφηβική και παλεύοντας για τους Λαρεντζάκη και Θ. Αντετοκούμπο.  

Μακάρι αυτό το πρότζεκτ να τελειώσει χωρίς παρεμβολές (οι μεγάλοι έχουν πέσει ήδη πάνω στο δίδυμο ΜποχωρίδηΒεζένκοφ, με τον δεύτερο να κοιτά και την επιλογή της Αμερικής δυνατά). Θα είναι ότι πιο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα που ξεκινά δείχνοντας παράλληλα και την επόμενη ημέρα του αθλήματος στη χώρα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια “παραγωγή”.  

Y.Γ: Σε καιρούς λιτότητας και η Μοντεπάσκι Σιένα, ποντάρει πολλά στον David Cournooh για την νέα περίοδο. Ο 23χρονος Ιταλο-Γκανέζος πόιντ γκαρντ αγωνίστηκε δανεικός στη Lega2 με την άλλοτε κραταιά Φορτιτούντο και αφού αρνήθηκε στο τέλος της σεζόν πρόταση της Σάσαρι, επιστρέφει γεμάτος όνειρα στην Τοσκάνη. Είναι η ευκαιρία του…