5 παίκτες που ξεχωρίζουν στα Ευρωπαϊκά παρκέ στο ξεκίνημα της σεζόν και ας μην αγωνίζονται στη «βιτρίνα».. Μπορούν όμως σύντομα να βρίσκονται σε αυτήν.. Κρατείστε τα ονόματα τους λοιπόν και τσεκάρετε τους μέσα στη σεζόν.. Προς το παρόν, τους βάζουμε στο παρκέ του basketblog..
 
NOLAN SMITH (1.88-25): Σας έχω ενημερώσει πριν ξεκινήσει η σεζόν για το «κλέψιμο της Τσεντεβίτα» (http://hoopfellas.blogspot.gr/2013/10/brothers-in-arms.html) . Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το ότι οι Κροάτες κατάφεραν να υπογράψουν έναν τόσο καλό παίκτη, τη στιγμή που η Μακάμπι παλεύει με τον.. Ράις. Ο Σμιθ κύριοι μπορεί να αφήσει εποχή στην Ευρώπη, εάν κάνει τα σωστά βήματα/επιλογές στη καριέρα του. Βγαλμένος κατευθείαν από τη μήτρα του καλύτερου ίσως μπασκετικού προγράμματος του πλανήτη (Ντιούκ), καλοπροπονημένος, δουλεμένος στα βασικά, με πολύ υψηλό μπασκετικό ΙQτο οποίο είναι ο κύριος λόγος που τον κάνει να ξεχωρίζει και του δίνει την ευχέρεια παίζει το ίδιο καλά και σαν καθαρό «1» (κόμπο είναι το παιδί)μιας και η ποιότητα του στο shot selection αλλά και σαν decisionmaker αξιολογείται με κορυφαίο βαθμό.  Ο Σμιθ ανεξαρτήτως Εurocup (όπου κάνει παπάδες) ή Euroleague, είναι ένα από τα πραγματικά πολύ καλά γκαρντς  στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή σκηνή και το πακέτο του (στα συν του το ότι είναι αρκετά πειθαρχημένος) θα ιντριγκάρει πολλούς καλούς προπονητές στη συνέχεια, ίσως και μέσα στη σεζόν.. Όποιος τον πάρει μάγκας..
 
                                                               νολ 1
 
O.D. ANOSIKE (2.03-22): Τις προάλλες είχα πάρει στο..ψιλό ένα φίλο μου από την Ντε Κάμπο για τον Ανοσίκε  λέγοντας του ότι «είναι ντροπή να σας τον πάρει το Πέζαρο από τη..θυγατρική» (αποφοίτησε από τους Saints του Siena College). Ο Ανοσίκε είναι ταμάμ για τις τάσεις της εποχής στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Χαμηλό «5» με γρήγορα πόδια και αντιδράσεις οι οποίες  δίνουν  αρκετές επιλογές άμυνας (π.χ. είναι αρκετά ικανός στο hedge) και ένα πολύ καλόfaceupdrive(σας θυμίζει κάποιον..?), τεράστιο wingspan (πάνω από 7’3’’)καλή  -για τη φύση του ως παίκτης- πάσα και μια σπάνια ικανότητα στο ριμπάουντ. Άγουρος ακόμα (ειδικά στην επίθεση), κάνει λάθη καθώς βρίσκεται σε μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνει πολλά καινούργια ερεθίσματα, όμως η ομάδα που θα θελήσει να δουλέψει σοβαρά μαζί του μπορεί να καρπωθεί πολλά.
 
                                                                νολ ανοσικε
 
MALCOLM DELAYNEY (1.91-24): Τον είδατε την προηγούμενη εβδομάδα και στο ΣΕΦ όπου δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα (κατ’εμέ, εξέθεσε..) το αμυντικό τρανζίσιον των πρωταθλητών Ευρώπης, με την εντυπωσιακή ταχύτητα και την ικανότητα του ως slasher.  Ο Πέσιτς αποτελεί «σχολείο» για τον απόφοιτο του Βιρτζίνια Τεκ, καθώς προσπαθεί να του περάσει την νοοτροπία να «τρέξει» μια πολυπρόσωπη/μοιρασμένη επίθεση, κρατώντας ζεστούς τους συμπαίκτες του, στο υψηλό επίπεδο.  Ο Ντιλέηνι είναι  ένα ταχύτατο κόμπο γκαρντ, με καλά playmaking skills και αμυντικές ικανότητες (ειδικά όταν μαρκάρει πάνω στη μπάλα), δυνατός penetrator με αξιόλογους μηχανισμούς στο σουτ.  Το Μόναχο είναι μια πολύ κατάσταση για αυτόν –λέω εγώ, άσχετα αν π.χ. στην Ιταλία θα μπορούσε να κάνει παπάδες..- καθώς οι Βαυαροί είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πρότζεκτ  το οποίο τον υπολογίζει πολύ  και θέλει να πορευτεί μαζί του.
 
                                                                 νολ ντιλεηνι
 
MOUPHTAU YAROU (2.08-23): Το «τέρας» του Τζέη Ράιτ στο Βιλανόβα (τον είχε υπό την προστασία του και τελείωσε το πρόγραμμα ως ένας από τους αγαπημένους του παίκτες, μάλιστα στο 1οέτος στον παίκτη διαγνώσθηκε ηπατίτιδα Β και ο Ράιτ τον στήριξε πολύ) έχει κάνει αίσθηση στη Ραντνίσκι φέτος κλειδώνοντας τη ρακέτα της. Δεν είναι γρήγορος, ούτε αθλητικός, δε παίζει above the rim.. Είναι όμως πραγματικός hustle player, δύναμη της φύσης και πολύ μαχητικός που ξέρει να αξιοποιεί το κορμί και τον όγκο του προς όφελος της ομάδας του.  Ο Δυτικοαφρικανός είναι αυτό που λέμε «κιλά στη ρακέτα». Ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερς αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα, «ζει» επιθετικά από τους γκαρντς, «σπίτι του» η baseline όπου γίνονται τα ..ντελίβερι. Καλή περίπτωση, μπορεί να κάνει πολύ καλά συγκεκριμένα πράγματα. Στο ξεκίνημα της σεζόν οδηγεί το Eurocup στα ριμπάουντ (14.3 μ.ο.)
 
                                                                       νολ γιαρού
 
WILLIE WARREN (1.93-24): «Καθαρόαιμο».. Με όλα τα συν και τα πλην της έννοιας.. Μυστήριο τυπάκι (στη Ρισόν το κατάλαβαν πέρυσι), καλαθομηχανή από τις λίγες με μεγάλο ρεπερτόριο καθώς μπορεί να εκτελέσει σε μια ballscreen offense στο μισό γήπεδο ή να μεταμορφωθεί σε «θεριστή» στο τρανζίσιον.
 
Ανοίγουμε παρένθεση..
 
 
Κλείνει η παρένθεση..
 
Οι iso καταστάσεις είναι το παιχνίδι του. Θέλει όχι απλά χαλινάρι αλλά λουκέτο.. Εκεί έγκειται το ρίσκο για τον κόμπο της Ουγγρικής Σζολνόκ. Να μάθει να παίζει χωρίς τη μπάλα και να είναι αποτελεσματικός και μακριά από αυτήν, να βελτιώσει τη σκέψη και τις αποφάσεις του (με λίγα λόγια, βάλτε του ένανquarterbackγκαρντ δίπλα του όλο το 24ωρο..). Προχθές έσπασε τα κοντέρ στην Αδριατική ακουμπώντας το 50 στην αξιολόγηση με μια μοναδική παράσταση (30π.-7 ριμπ.-10 τελικές, 2 κλεψ-τάπες, 8/12σ- 12/14 βολές).. Και ο Θεός μαζί σας..
 
                                                                        νολ ουορεν