Πολύ ντόρος γίνεται για την επιλογή του Ολυμπιακού το καλοκαίρι με την επιστροφή μετά από μια 5ετία του Κώστα Σλούκα στο λιμάνι. Και ο ντόρος έγινε γιατί πράγματι ο Σλούκας είναι στο πρώτο ράφι των παικτών στην Ευρώπη προερχόμενος από εξαιρετικές χρονιές στην Φενέρ, αλλά από την άλλη δικαιολογούσε η απόκτησή του αυτό τον ενθουσιασμό περί Φ4 ,τουλάχιστον πλέι οφς κτλ; Να δούμε λοιπόν τα δεδομένα ρεαλιστικά.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πρώτος το δρόμο στις άλλες ομάδες με τα μεσαία μπάτζετ όταν με 8-9 εκατομμύρια πήρε δύο τίτλους στην Ευρώπη και την Ευρωλίγκα. Αυτό όμως δεν γίνεται κάθε μέρα και δεν μπορεί να γίνει κατεστημένο. Το έκανε και η Μακάμπι λίγο αργότερα στο Φ4 του Μιλάνου αλλά αυτό ήταν. Μετά ισχύει το έχεις λεφτά, προχωράς.

Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά που εξηγεί τα πάντα. Παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης δεν ξαναβγαίνουν ή μπορεί να γίνει μετά από πολλά χρόνια. Αυτοί οι παίκτες και εν προκειμένω ο Σπανούλης, είχαν και είχε το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ο Σπανούλης έπαιρνε 2 εκατομμύρια από τους “ερυθρόλευκους” αλλά έκανε την διαφορά όντας ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος παίκτης επί της Ευρώπης. Έπαιρνε τα παιχνίδια μόνος του που λέμε, δεν ήταν απλά ο πρωτοκλασάτος και αρχηγός και σκόρερ αλλά ο απόλυτος σταρ . Ο Σλούκας παίρνει τα ίδια σχεδόν και αναλογικά στο μπάτζετ της ομάδας χρήματα, αλλά δεν είναι Σπανούλης. Καθότι και διαφορετικοί παίκτες αλλά κακά τα ψέματα και διαφορετικής αξίας. Όμως ο Ολυμπιακός πληρώνει τα ίδια σχεδόν χρήματα που έδινε για τον Σπανούλη επειδή ο Σλούκας είναι Έλληνας και επειδή σπανίζουν πλέον οι καλοί παίκτες και ο Κώστας θα έβρισκε εύκολα 2εκ σε πρωτοκλασάτες ομάδες.

Όμως ο Σλούκας δεν είναι σούπερ σταρ και στην Φενέρ είχε δίπλα του παικταράδες που τον έκρυβαν και στην άμυνα που έχει σοβαρά θέματα αλλά και του άνοιγαν διαδρόμους και ελεύθερα σουτ από τις παγίδες πάνω τους. Στον Ολυμπιακό ο Σλούκας δεν βρήκε παίκτες ανάλογης αξίας με αυτούς που είχε στην Φενέρ. Αν ήταν στην εποχή που ακόμα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο οι αρχηγοί Σπανούλης-Πρίντεζης, τα πράματα και για αυτόν και για τον Ολυμπιακό θα ήταν διαφορετικά. Και ούτε μπορεί να κατηγορεί κανείς τον Σλούκα γιατί δεν βάζει και 30π,γιατί δεν παίρνει και 10 ματς μόνος του κ.ο.κ. Συνεπώς στον Ολυμπιακό πολύ κακώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αφού ήρθε ο Σλούκας με ένα συμβόλαιο ανάλογο με τα παλιά του Σπανούλη, η ομάδα άλλαξε επίπεδο.

Όμως τότε ο Ολυμπιακός είχε καλύτερο κορμό με νέους ηλικιακά Έλληνες ενώ τώρα ο κορμός αυτός είναι σε τροχιά δύσης… Καθώς ακόμα και τότε ο λίντερ Σπανούλης είχε άξιους συμπαραστάτες. Ο Σλούκας δεν έχει ανάλογο υλικό δίπλα του και δεν είναι και τα χαρακτηριστικά του αυτά. Ο Σπανούλης τότε έπαιρνε ματς μόνος του, ο Σλούκας δεν είναι παίκτης αυτής της κοψιάς. Και εκτός αυτού οι ομάδες τώρα έχουν με την Αμερικανοποίηση πια του μπάσκετ στην Ευρώπη, φέρει παίκτες ανάλογης αξίας του Σπανούλη τότε που καθαρίζουν μόνοι τους … Άρα οι εποχές άλλαξαν. Ο Σλούκας επειδή ακούστηκε από κάποιους αυτό, δεν φταίει σε κάτι. Δεν είναι μάγος, δεν είναι Σπανούλης να πάρει από το χέρι τον Ολυμπιακό.

Συνεπώς αν ο Ολυμπιακός περιμένει τον Σλούκα να καθαρίζει την…..μπουγάδα έχοντας συμβόλαιο ανάλογο με του Σπανούλη, γράψε λάθος. Οι εποχές άλλαξαν και αν ο Ολυμπιακός θέλει πάλι Φ4 ή να το κτυπήσει σοβαρά και όχι μέσω ….ΜΜΕ ,θα πρέπει να ανεβάσει μπάτζετ και να πάρει πρωτοκλασάτο δίπλα στον Σλούκα όπως πχ κάνει η ΅Εφές (Λάρκιν-Μίσιτς),το Μιλάνο (Ντιλένι-Ροντρίγκεζ), η Μπάρτσα (Καλάθης-Χίγγινς),πιο πριν η ΤΣΣΚΑ(Τζέιμς-Κλαιμπουρν) και πάει λέγοντας…

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και καλό είναι να προσγειωθούν όλοι….