Η Ευρωλίγκα έχει μπει λοιπόν στην τελική της ευθεία, με τις εκπλήξεις να πέφτουν βροχή, ενώ όπως είδαμε πάλι όσοι βιάστηκαν, διαψεύδονται…. Ευτυχώς εμείς συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τα δεδομένα και τα πράματα από την σωστή σκοπιά και όχι με βάση το τι αγαπάμε και το τι θέλουμε. Γι αυτό και όταν είπαμε ότι ναι μεν η Φενέρ δεν ξέρει τι παίζει, επισημάναμε ότι με την απόκτηση του Ζήση και τον νέο τρόπο παιχνιδιού της, ο έμπειρος Ομπράντοβιτς μπορεί να βρει λύσεις έχοντας και μια πανάκριβη ομάδα στα χέρια του.

Ακόμα σας υπενθυμίσαμε πως ο Ολυμπιακός δεν έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα απέναντι στους Τούρκους,  καθώς είδαμε το 5/5 της Φενέρ εκτος, με αποκορύφωμα το τεράστιο διπλό τους στην Μόσχα, χωρίς αυτό να σημαίνει και πάλι ότι έγιναν ομαδάρα, αλλά έχουν σαφώς βελτιωθει. 

Είδαμε και το ….τρένο της ΤΣΣΚΑ, που φωνάζουμε εδώ και μήνες για τις αδυναμίες της στους ψηλούς, πως άρχισε να χάνει μαζεμένα παιχνίδια και για όποιον δεν το έχει προσέξει δεν έχει καν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της έδρας. Σαφώς όμως με την απόκτηση του Κιριλένκο, η ομάδα του δημήτρη Ιτούδη αλλάζει και πάλι επίπεδο λύνοντας το πρόβλημα στην φροντ λάιν με ένα παίκτη που κάνει την διαφορά στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από μόνος του δεν αρκεί σαφώς. Βέβαια αυτή την στιγμή η ΤΣΣΚΑ έχει την καλύτερη δύναμη πυρός στην Ευρώπη και με τον Κιριλένκο θα αξιοποιήσει και τα μέτρια σέντερ της, που θα έχουν πλέον και ελεύθερους χώρους. Συνεπώς η “αρκούδα” του Ιτούδη είναι πρώτο φαβορί για το πλεονέκτιμα έχοντας επίσης τα φόντα για να παίξει καλό επιθετικό μπάσκετ. Απλά πρέπει  να προσέξει τις ισορροπίες της επιθετικά (με τόσους σκόρερ) και το κλίμα κατά συνέπειαν αυτού στα αποδυτήρια και να παίξει άμυνα συνολικά καθώς ατομικά οι περισσότεροι είτε υστερούν σωματικά, είτε δεν έχουν όρεξη γι αυτά τα πράματα, είτε είναι κάποιας ηλικίας.

Αυτό που κρατάμε έιναι ότι οι ελληνικές ομάδες χωρίς τα μεγάλα μπάτζετ του παρελθόντος και χωρίς τους μεγάλους Σέρβους στους πάγκους, αξιοποιούν στο μέγιστο την τεχνογνωσία τους, την πολύ μεγάλη εμπειρία τους και την βαριά τους φανέλα. Έτσι καταφέρνουν να είναι οι μοναδικές (σχεδόν) χωρίς σοβαρές απώλειες και ηττες εκτός προγράμματος. Ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει έχοντας μόλις μια ήττα στην Τουρκία από την Εφές, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει χάσει εκτός έδρας μόνο από ομάδες που είναι καλύτερες αγωνιστικά και με εξίσου βαριά φανέλα (αν δεν είναι και ένα επίπεδο πάνω από αυτόν). Συνεπώς η πορεία τους είναι παραπάνω από σταθερή και απόλυτα ικανοποιητική.

Πάμε να δούμε τι κάνουν όμως από εδώ και πέρα.  Ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ σοβαρή και μεστή πορεία αλλά και μια “πονηρή” συνέχεια. Ο όμιλος έχει γίνει άνω κάτω με τις ήττες της ΤΣΣΚΑ και συνεπώς ο Ολυμπιακός με 7-1 δεν έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά από την άλλη ελπίζει (βάσιμα) και για την 1η θεση! Σαφώς θα προτιμούσε να ξεχάσει την πρωτιά και να την άφηνε στους ρώσους και να εξασφάλιζε την 2η. Αλλά το 5/5 της Φενέρ εκτός και ειδικά το μπαμ στην Μόσχα αλλαζει τις ισορροπίες. Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει ένα ματς κλειδί τελικό πλέον με την Φενέρ στο ΣΕΦ σε 10 μέρες. Κερδίζει και καθαρίζει με το πλεονέκτημα και πάει για την πρωτιά στην Μόσχα που ίσως του φτάσει και το +8 (πιθανότερο σενάριο). Χάνει από τους Τούρκους και κρατά το +6 της Πόλης και πρέπει να πάρει όλα τα άλλα ματς. Χάνει με 6 και πάνω και χαιρετά σχεδόν το πλεονέκτημα. Μέσα σε όλα ο Ολυμπιακός δεν έχει την άνεση για γκέλες σε παιχνίδια τύπου Μιλάνου και Λαμποράλ που δείχνουν να έχουν βρει την φόρμα τους και είναι πιο επικίνδυνες από ποτέ καθώς αυτά τα παιχνίδια είναι τα πιο επικίνδυνα, αφού μόνο να χάσεις έχεις μιας και υπάρχει το ΠΡΕΠΕΙ. Συνεπώς πρέπει να προσέξει πολυ στην συνέχεια και αρχικά το πονηρό ματς στο Μιλάνο.

Πάμε και στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έχει ανοιχτά τα πάντα. Έχει ένα πολύ πονηρό πρόγραμμα με μοναδικό θεωρητικά κερδισμένο ματς αυτό με την Αλμπα στο ΟΑΚΑ, αλλά έχει και τα δύο “ντέρμπι” στο ΟΑΚΑ με τους Ισπανούς και τα άκρως πονηρά ματς εκτός με αδιάφορες ομάδες που όμως δεν χαρίζονται όπως η Γαλατα, η Ζαλγκίρις και ο Ερυθρός Αστέρας στο φινάλε. Οι “πράσινοι” θέλουν να πάνε στις 10 νίκες, που βάση λογικής είναι “ταβάνι” για Μπάρτσα και Μακάμπι, ενώ έχει ήδη την ισοβαθμία με την δεύτερη. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να πάμε σε τριπλή ισοβαθμία που αν κερδίσει την Μπάρτσα εδώ θα παιχτούν ίσως όλα στο συνολικό του “γκολ αβαρέιζ”. Πάντως ο Παναθηναϊκός πρέπει να κερδίσει είτε και τα δύο παιχνίδια με τους Ισπανούς μέσα και να κάνει 2/3 εκτός , είτε να χάσει από μια ισπανική ομάδα(όχι την Μπάρτσα όμως) και να κάνει 3/3 εκτός. Εννοείται ότι με 5/5 είναι δεύτερος με πλεονέκτημα. Αν όμως δεν κάνει 4 νίκες πάει μάλλον 4ος . Συνεπώς όλα είναι ανοιχτά, αλλά και στα χέρια του ως ένα βαθμό. Με κάτω από 3 νίκες στην πεντάδα αυτή των αγώνων πάει 4ος μάλλον. Με 5/5 πάει 2ος άνετα. Με 4/5 που έιναι ένα ρεαλιστικό αλλά και δύσκολο σαφώς σενάριο,ελπίζει και στο πλεονέκτημα ή έστω στην 3η θέση. Μπορεί να πάρει τα ματς στο ΟΑΚΑ; Μπορεί να κάνει τέτοια πορεία; Οριακά θα έλεγα. Στο ΟΑΚΑ με λίγη τύχη, είναι ικανός να πάρει αποτελέμσατα, καθώς δεν είναι και στα καλυτερά τους Ρεάλ και Μπάρτσα. Αλλά εκτός έχει αδυναμίες και είναι τρία ματς “φωτιά”. Συνεπώς θέλει προσοχή. Μετά το ματς με την Μπαρτσελόνα που είναι το πιο μεγάλο …κλειδί θα ξέρουμε περισσότερα για το μέλλον του.