Κάθε Ευρωμπάσκετ που είχαμε και κάθε μεγάλη διοργάνωση την τελευταία 10ετία και ίσως και κάτι παραπάνω, ήταν με τον φόβο μην πέσουμε πάνω στους “φούριος ρόχας”. Κοινώς μην πέσουμε πάνω στην πανίσχυρη και πράγματι ανίκητη εθνική ομάδα της Ισπανίας που τα σάρωσε όλα με όλα την τελευταία 10ετία.

Μια ομάδα τρόμος που όπου μας έβρισκε μας έριχνε στο κεφάλι. Και που φυσικά έπαιζε το καλύτερο μακράν μπάσκετ στην Ευρώπη, κοντράριζε στα ίσα σχεδόν τις ΗΠΑ και ήταν φόβος και τρόμος! Και ασφαλώς όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, έτσι και η Ισπανία δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κύκλο που κλείνει. Το παραδέχθηκε και ο ομοσπονδιακός της τεχνικός Σκαριόλο ότι θα δούμε μια νέα Ισπανία που δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες ο κόσμος. Και έτσι είναι.

Η Ισπανία δεν έχει μετά από μια σχεδόν 10ετία παίκτη της Μπαρτσελόνα! Ακόμα δεν θα έχει ουσιαστικά σοβαρούς που λέμε ΝΒΑερς. Ακόμα και ο Ρούμπιο δεν θα κατέβει τελικά. Η εποχή των αφών Γκαζόλ που ήταν πρωταγωνιστές και στο ΝΒΑ πέρασε. Μαζί τους οι παλιές μεγάλες καραβάνες όπως Γιουλ και Ρούντι δεν είναι πλέον σταρ που διαμορφώνουν καταστάσεις. Η Ισπανία στο επόμενο Ευρωμπάσκετ θα έχει το όνομα και την …φανέλα που κάποτε μάλιστα την έλεγαν και λούζερ (!), αλλά δεν θα έχει φιλοδοξίες σοβαρές.

Θα είναι πάντα μια επικίνδυνη ομάδα αλλά σε καμία περίπτωση φαβορί για μετάλλιο. Η Ελλάδα μας δεν έχει να φοβάται καμία Ισπανία και αντιθέτως αν παίξουμε μαζί, εμείς θα είμαστε το φαβορί. Το γεγονός ότι η Ισπανία με την πανίσχυρη περιφέρεια κατέφυγε σε λύση νατουραλιζέ εκεί με την επιλογή του Λορέντζο Μπράουν, τα λέει όλα! Ούτε καν ο Σέρχι Ροντρίγκεζ που αν και μεγάλωσε,πήγε στην Ρεάλ, δεν θα είναι.

Έχει κάποιους παγκίτες από το ΝΒΑ που δεν τρομάζουν κανένα. Ασφαλώς δεν μπορείς να την υποτιμήσεις ποτέ, αλλά πέρασε η ..μπογιά της, η εποχή της. Θα είναι μια γήινη και συμπαθητική απλά Ισπανία που κουβαλά το όνομα και την πρόσφατη ιστορία. Δεν τρομάζει κανέναν όμως, αντιθέτως αυτή πρέπει να φοβάται πχ την Ελλάδα μας!