Απο την αρχή της σειράς είχαμε επισημάνει ότι έχουν αλλάξει οι εποχές και ότι ένα Κλάσικο είναι πάντα ένα Κλάσικο. Ότι δεν παίζει τόσο ρόλο πια η κατάσταση των ομάδων και ότι σαφώς μπορεί να δούμε όπως και είδαμε ένα μεταμορφωμένο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και να κάνει το μπρέικ. Αλλά είχαμε πει και πριν το πρώτο τζάμπολ και πολύ περισσότερο μετά το διπλό του ΟΑΚΑ ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί κάλλιστα να πάρει πάλι την έδρα σπίτι του.Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει και πάλι όπως παλιά ότι τώρα τελείωσαν όλα και δεν ξαναχάνει πάλι ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Όχι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Και αυτό καθώς καμία ομάδα δεν πείθει,καμία δεν παίζει στο πικ της, καμία δεν τρομάζει. Συνεπώς όλα είναι πάντα ανοιχτά.

Το …παραμύθι της έδρας που δεν χάνει ποτέ όπως πράγματι γίνονταν κοντά στο 2000, δεν υφίσταται πλέον.Οι ομάδες είναι πάνω κάτω ίδιες, όσο και αν δεν αρέσει αυτό που θα πω οι διαιτησίες δεν παίζουν φουλ έδρα όπως παλιά και αν αυτό συμβαίνει είναι σε ελάχιστα σε σχέση με το παρελθόν παιχνίδια και πλέον δεν υπάρχουν ομαδάρες που με το μπόνους της έδρας ήταν πράγματι δύσκολο να χάνουν σπίτι τους. Και βεβαίως παίζει ρόλο η ψυχολογία. Παλιά δεν υπήρχε πίστη σε καμιά σχεδόν ομάδα ότι θα σπάσει την έδρα. Πλέον όλοι ξέρουν ότι μπορεί να πάρουν πάλι την έδρα και να κερδίζουν ο ένας στην έδρα του άλλου. Συνεπώς το διπλό του ΠΑΟ ήταν απόλυτα λογικό στο ΣΕΦ και δεν παραξένεψε κανέναν! Ούτε τους φίλους του Ολυμπιακού καν που οι μπασκετικοί την περίμεναν την ζημιά…

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΟ
Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε κάτι τρομερό στο ΣΕΦ. Πήγε στο πλάνο του που έχει ειδικά στο Φάληρο και του έχει φέρει 4 συνεχόμενα διπλά! Ο Πασκουάλ με εξαίρεση το πρώτο μέρος είδε την ομάδα του να παίζει για ένα μεγάλο διάστημα (20′-35′) μια εξαιρετική άμυνα χώρων βασικά και αλλαγών συγκεκριμένων και να εγκλωβίζει όπως κάνει συνέχεια στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό και να τον κατεβάζει στους 65-70π. Και ενώ δέχθηκε 43π. στο πρώτο ημίχρονο στην συνέχεια δέχθηκε μόλις 23 στο δψεύτερο μέρος και μόλις 9π. στο διάστημα 20′-35′. Το σημείο αυτό ήταν το κλειδί της πράσινης νίκης με την άμυνα σε συνδιασμό με τα καταστροφικά δεκάλεπτα ειδικά στην επίθεση που παρουσιάζει σχεδόν όλην την σεζόν και ειδικά τους τελευταίους μήνες ο Ολυμπιακός.

Οι “πράσινοι” εμφάνισαν διάφορα τρικ. Δεν ξεκίνησε ο Τζέιμς που ήταν πιο φρέσκος και πιο “καλουπωμένος”στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου συμμετοχής του. Δεν ξεκίνησε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ενώ δικαιώθηκε στο ματς αυτό ο Πασκουάλ που επέμεινε στο να μην κόψει για τους τελικούς τον Λοτζέσκι που ήταν ο καλύτερος πράσινος. Ο ΠΑΟ επέλεξε σωστά να ποστάρει σε κάθε φάση σχεδόν που είχε μις ματς με τους κοντύτερους “ερυθρόλευκους”στην περιφέρεια και πήρε έτσι πολλούς πόντους. Μόλις το διάβασε αυτό όμως ο Ολυμπιακός και έφερε την αμυνά του πιο πίσω ή είχε τις αλλαγές,κόλλησαν οι πράσινοι.Ο Παναθηναϊκός γενικά πάντως πήγε πολύ καλύτερα το παιχνίδι από ότι στο ΟΑΚΑ, ο Πασκουάλ για 35′ το πήγε καλύτερα σαφώς και κέρδισε την μάχη των πάγκων και η ομάδα του δίκαια πήγε στο +13.

Από εκεί και πέρα όμως ο Παναθηναϊκός έχει ένα τελευταίο 5λεπτο που πρέπει να το βάλει πολλές φορές στο βίντεο καθώς ήταν σαν να προσπαθεί να αυτοκτονήσει και αν είχε ένα δύο λεπτά ακόμα μάλλον θα έχανε! Στο διάστημα αυτό οι πράσινοι δεν είχαν ψυχολογία και πίστη,προπονητικά ο Σφαιρόπουλος με χαμηλό σχήμα με τον Πρίντεζη στο σέντερ βρήκε λύσεις, ο Πασκουάλ δεν αντέδρασε και μάλιστα ο ΠΑΟ έκανε 8 επιθέσεις σχεδόν όλες στον γάμο του καραγκιόζη και έμεινε ουσιαστικά άποντος για 4′! Καμία σχεδίαση και προγραμματισμός και μπάσκετ προβλέψιμο ένας εναντίον όλων στο σετ μπάσκετ στο 24αρι! Οδηγός …αυτοκτονίας κοινώς από τους “πράσινους”εδώ με ευθύνες σε όλους!

Κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός όσο έχει Σπανούλη και Πρίντεζη μακρυά από τον καλό τους εαυτό, θα έχει πρόβλημα στην επίθεση αν δεν έχει 9-10τρ για να φτάσει και στους 70π.Πάντως παρά την ήττα χτες ο Ολυμπιακός βασικά έχει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και το άγχος του όταν είναι φαβορί και με πρέπει. Δεν έχει την παλιά ενέργεια αλλά είναι μια πολύ μπασκετική διαβασμένη ομάδα με τακτική και σχεδίαση στα πάντα. Δεν είναι κακός ο Ολυμπιακός και ας είχε πάλι το κακό του διάστημα.Το πρόβλημα είναι στην άμυνα σε κάποια διαστήματα αλλά και στην επίθεση όταν δεν έχει τρίποντο και δεν μπορούν να τελειώσουν ατομικές φάσεις οι Σπανούλης-Πρίντεζης για να πάει στους 75-80π!