Στο παρελθόν πάντα έλεγα ότι οι προσδοκίες για την εξέλιξη του Βεζένκοφ απ’ όταν έπαιζε στον Άρη και πήγε στην Μπαρτσελόνα,ήταν εξαιρετικά υπερβολικές. Καθώς ο Βουλγαροκύπριος φόργουορντ ήταν πάντα ταλέντο αλλά ενώ τα είχε όλα,δεν ήταν σε κάτι σούπερ.

Οταν έγινε ντραφτ στο Νο 57 από το Μπρούκλιν το 2017 δεν πίστεψα ότι θα παίξει στο ΝΒΑ καθώς είναι αργός και κάπως νωθρός για το επίπεδο αυτό στην ενταση που παίζουν εκεί. Πάντως μην ξεχνάμε ότι ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ, γιός μπασκετμπολίστα επίσης, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην ομάδα του Άρη το 2009. Και το 2014-15 σε ηλικία μόλις 20 ετών(!) ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 469 πόντους και δεύτερος ριμπάουντερ με 201 ριμπάουντ.

Τρεις μήνες πριν γίνει είκοσι ετών, ο Βεζένκοφ έγινε ο νεότερος πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.. Τότε πήγε και στην Μπαρτσελόνα σαν μεγάλο ταλέντο αλλά δεν έπαιξε ποτέ το μπάσκετ που περίμεναν.

Μάλιστα επειδή τον έχουμε δει από νωρίς να πρωταγωνιστεί στα Ελληνικά γήπεδα νομίζουμε ότι είναι 30αρης ενώ είναι μόλις στα 26 (γεννηθείς 6/8/1995). Δεν ξέρω τι θα είχε πετύχει αν είχε πάει σε Αμερικάνικο Κολλέγιο όπως είχε αρχικά επιλέξει αλλά έμεινε στον Άρη. Οπως και αν έπαιζε σε ομάδα που θα είχε χρόνο που δεν βρήκε στην Μπάρτσα και έτσι η καριέρα του που έδειχνε έτοιμη για μεγάλα πράματα έχοντας και το ΝΒΑ να τον παρακολουθεί. δεν είχε ανάλογη πορεία.

Ομως στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ θυμίζει φέτος ειδικά τον παίκτη που περίμεναν οι ειδικοί να έχει μεγάλη εξέλιξη. Παίζει εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα. Πάντα είχε καλό σουτ και το έχει δουλέψει ακόμα περισσότερο, παίζει με επιτυχία παρά τα 2.06 και στο “3” φέτος, έχει δουλέψει πολύ στην άμυνα, μπορεί και να ποστάρει και να πάιξει κοντά στο καλάθι και θυμίζει πάλι τον παλιό καλό ριμπάουντερ όταν ήταν 20χρ στην Α1!

Δεν θα σταθώ στους 31π με 6/7τρ και 5/5δ αλλά και 10ρ σε 26′ μόλις στο Βερολίνο. Αλλά στην διάρκεια που έχει φέτος σε δύο θέσεις και είναι πια ο καλύτερος φέτος ψηλός του Ολυμπιακού έχοντας κερδίσει μια θέση ίσως και βασικού για του χρόνου είτε μείνει είτε φύγει ο Πρίντεζης και έρθει άλλος παίκτης εκεί.

Φέτος έχει 10π, 5ρ και 42% στα τρίποντα σε 22′ συμμετοχής. Και όλα αυτά σε υψηλό πια επίπεδο,στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο Βεζένκοφ είναι το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού φέτος καθώς ήταν πάντα μια αμφιλεγόμενη επιλογή για το αν μπορεί να έχει σοβαρό ρόλο και να υπάρχουν και οι ανάλογες απαιτήσεις. Μπορεί να μην απέκτησε ποτέ την ταχύτητα και εκρηκτικότητα και την ατομική δημιουργία,αλλά το παλέυει και αυτό και έχει εξελιχθεί ώστε και με το μπασκετικό του μυαλό να βρίσκει τρόπους και να διαβάζει άριστα το παιχνίδι.Κλασικός Ευρωπαίος που λέμε και πλέον από ταλέντο που τον ξέραμε χρόνια χωρίς την ανάλογη εξέλιξη, νομίζω είναι ολοκληρωμένος παίκτης πρώτης γραμμής. Ασφαλώς όχι σταρ,αλλά πολύτιμος.

Οσο για το ματς το αδιάφορο δεν έχω να πω πολλά. Ο κλασικός Ολυμπιακός με τα καλά και αρνητικά διαστήματα. Με 15 επιθετικά ριμπάουντς και 14τρ δεν γίνεται να χάσεις από την Άλμπα αλλά παραλίγο να χάσει καθώς έχει αυτά τα μπλακ άουτ και είχε τα 19 λάθη και μόλις 50% στις βολές.