Και ξαφνικά όλοι απορούν γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε… βαρεθεί να σπάνε οι έδρες. Γιατί έχει ο Παναθηναϊκός από πέρσι 4 συνεχόμενα διπλά στο ΣΕΦ, γιατί ο Ολυμπιακός έσπασε την έδρα και απάντησε με το ίδιο νόμισμα άμεσα ο ΠΑΟ. Και γιατί έχουν σπάσει οι έδρες στα μισά πλέον παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. 

Τα στατιστικά είναι σε άλλα κείμενα, εμείς πάμε να προσεγγίσουμε γιατί συμβαίνει και θα συμβαίνει αυτό στα επόμενα χρόνια θαρρώ. Πάμε λοιπόν. Καταρχάς σε σχέση με το παρελθόν δεν έχουμε τις ομαδάρες που είχαμε. Ποτέ δεν έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο στο επίπεδο αυτό των ομάδων σε τι κατάσταση ήταν πριν τα Κλάσικο. Πλέον όμως δεν έχουμε τις μεγάλες ομάδες του παρελθόντος που στην έδρα τους έπαιρναν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Πλέον δεν έχουμε τους ξένους παικταράδες στο παρελθόν και επίσης έχουμε πλέον πολλά… Αμερικανάκια που δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει Κλάσικο αλλά και δεν τους ενδιαφέρει τους αθλητές αυτούς να μπουν στην σχετική ένταση.

Το άλλο σημαντικότερο κομμάτι είναι ότι πλέον δεν έχουμε συνθήκες ζούγκλας. Και αυτό είναι και ευχάριστο και το σημαντικότερο. Δεν υπάρχει φόβος πλέον για τον φιλοξενούμενο ότι δεν θα φύγει από το γήπεδο… Παλιά είχαμε μέχρι και αεροβόλα να έχουν βγει… Τα αποδυτήρια ήταν ζούγκλα και έτσι επηρεάζονταν αναπόφευκτα η κάθε ομάδα που πήγαινε να αγωνιστεί σε τέτοιες συνθήκες.

Ανάλογα και η διαιτησία μέσα σε τέτοιες έδρες συνήθως έπαιζε έδρα και χοντρά μάλιστα. Τα τελευταία χρόνια ό,τι και να ακούμε, η διαιτησία είναι καλύτερη ως πολύ καλύτερη από τις παλιές περιόδους προ 15ετίας και 10ετίας. Συνεπώς οι γκρίζοι έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο από τώρα που οι συνθήκες και διαιτητικά είναι καλύτερες.Τ

έλος υπάρχουν ακόμα δύο συνθήκες. Οι αθλητές έχουν γίνει Ευρωπαίοι. Και οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν πλέον τον φανατισμό των παλαιότερων καθώς επηρρεάζονται λιγότερο από ποτέ από το μίσος των οπαδών. Άλλωστε οι περισσότεροι καλοβλέπουν το εξωτερικό που δεν υπάρχει η πίεση για το αποτέλεσμα και το μίσος της Ελλάδας στα ντέρμπι.

Ανάλογα επίσης λείπουν και οι παικταράδες του παρελθόντος, Έλληνες βασικά ή ξένοι,που έπαιρναν τις ομάδες τους από το χεράκι και ειδικά εντός έδρας έκαναν τρομερές εμφανίσεις και διαμόρφωναν αποτελέσματα! Συνεπώς λογικά σπάνε καθημερινά οι έδρες πια και θα δούμε πολλά ανάλογα τέτοια μπρεικ στο μέλλον