Οκ,συμφωνώ. Πριν μερικά χρόνια,όπως π.χ. πρόπερσι ή και πέρσι ακόμα θα γινόταν πάταγος αν έρχοταν ο Λάνγκφορντ στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε “αιώνιο”. Μόνο που δεν θα μπορούσε να έρθει γιατί έκανε σχεδόν 1,5 εκατ. αλλά και κάποιοι προπονητές δεν τον θεωρούσαν παίκτη που να χωρά σε μεγάλη ομάδα με αρχές επειδή παίζει πολύ ατομικά. Παραμύθι ήταν αυτό για μένα γιατί ο Αμερικανός ξέρει να αξιοποιεί και τους συμπαίκτες του,αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκε συμβόλαια σε μεγάλες ομάδες πρωταθλητισμού. Λέγεται όμως ότι ο ίδιος πήγαινε σε πιο δεύτερες όπως λεμε για να είναι …βασιλιάς και αγωνιστικά και στα λεφτά.Πέρσι ακούστηκε στο μέσο της σεζόν και κάτι για τον ΠΑΟ, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Τζέιμς ενώ παλιότερα ήταν απαγορευτικό το κασέ του. Πως πάντως μέσα σε δύο χρόνια κάποιοι πήγαν στο άλλο άκρο και τον βάφτισαν άχρηστο, είναι μια άλλη ιστορία…

Πάμε στο δια ταύτα. Ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι παικτάρα, καλαθομηχανή που όμως παίζει και στον άσο καθώς δεν είναι κακός -για σκόρερ-δημιουργός. Είναι στα 35του (τα κλείνει 15/9) αλλά δεν είχε τραυματισμούς σοβαρούς. Και δείχνει καλά σε κατάσταση. Σαφώς δεν είναι ο παλιός Λάνγκφορντ. Ξεκάθαρα. Και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να βάζει 20αρες. Ο απόφοιτος του Κάνσας το 2005 με 15π. δεν έγινε ποτέ παραδόξως ντραφτ και ξεκίνησε από την Ιταλία στην Βανόλι της Α 2 μάλιστα το 2007. Το 2008 έπαιξε δύο μόλις ματς στο ΝΒΑ με το Σαν Αντόνιο και ακόμα και σήμερα κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν πήρε έστω μικρά συμβόλαια εκεί. Μάλλον επειδή είναι κλασικός Ευρωπαίος κοντός Αμερικανός όπως λέμε, με λίγο απ’ όλα αλλά όχι κάτι στο πικ όπως θέλουν στο ΝΒΑ. Και έκτοτε έγινε γυρολόγος (Μπολόνια, Χίμκι, Μακάμπι,Μιλάνο, Καζάν, Κίνα). Πήρε καλά λεφτά, γέμισε τους λογαριασμούς του αλλά εδώ έρχεται και η απορία δύο. Γιατί δεν έπαιξε ποτέ σε ομάδα πρωταθλητισμού στην Ευρωλίγκα; Μήπως δεν κολλάει; Περίεργο…

Πάμε στην επόμενη μέρα.Ο Κιθ Λάνγκφορντ δείχνει σε καλή κατάσταση, μάλλον δεν του άρεσε στην Κίνα και επειδή έχει πολλά λεφτά πλέον θέλει να κλείσει την καριέρα του όχι σε άγονη γραμμή αλλά σε μια ωραία πόλη και σε ομάδα πρωταθλητισμού. Και γι αυτό ήρθε με περίπου 600 με 700 χιλιάδες δολλάρια. Με την τιμή αυτή είναι ότι πρέπει για μια ομάδα. Σαφώς δεν θα περιμένει κανείς τις 20αρες καθώς έχει μεγαλώσει. Αλλά με τόσα λεφτά αξίζει και το όποιο ρίσκο. Το θέμα της ηλικίας δεν έχει να κάνει με τι μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης και τι όχι αλλά με το τι brand είναι και τι ισορροπίες διαταράσσει και τι απαιτήσεις έχει σαν αρχηγός. Συνεπώς ο Αμερικανός δεν θα πάει στο ΟΑΚΑ σαν σταρ αλλά σαν παίκτης της ομάδας και ο ΠΑΟ έχει μόνο να κερδίσει και όχι να χάσει.

“Μα πως θα κάνει χωριό με τον Παππά”, θα πει κανείς και η επόμενη ερώτηση θα είναι: “Τι τον πήραν αφού έδιωξαν τον Τζέιμς για να μείνει ο Έλληνας σαν ηγέτης;”. Μήπως δεν δίνει λεφτά τελικά ο ΠΑΟ; Παραμύθια… Απλά είναι τα πράματα.Ο Τζέιμς είναι και 3 φορές ακριβότερος και θέλει σχεδόν 30′ και την μπάλα συνέχεια στα χέρια. Ο Λάνγκφορντ και λόγω ηλικίας θα βολευθεί με ένα 15λεπτο και κάτι και δεν θα έχει τέτοιες απαιτήσεις. Συνεπώς δεν κόβει το …ηγετιλίκι του Παππά που χρειάζεται ο ΠΑΟ. Και πέρσι είχε γράψει: “Πάρτε τον Λάνγκφορντ αντί Τζέιμς”. Ταιριάζει τέλεια με τον Καλάθη. Λογικός Λάνγκφορντ θα πάρει ένα 15λεπτο,το πολύ ένα 20λεπτο. Αν δεν έχει τραυματισμούς ο ΠΑΟ θα μοιράζεται θέση βασικού με τον Παππά δίπλα στον Καλάθη.Από τους τρεις τους θα μένει ένα 15λεπτο για Λεκαβίτσιους και Ντένμον.Μια χαρά το μοίρασμα.Επίσης μπορεί να πάιξει μαζί με τον Παππά καθώς είναι καλός χειριστής της μπάλας και όχι κακός δημιουργός.

Ο ΠΑΟ αλλάζει στιλ άλλωστε και θα παίζει με διεισδύσεις ενώ ο Αμερικανός είναι και τοπ σκόρερ από την γραμμή. Λογικά ο ΠΑΟ έψαχνε παίκτη στο 3-2 αλλά εφόσον πάρει παίκτη τύπου Οκάρο Γουάιτ που με προυποθέσιες πάει και στο 3 για λίγο δεν έχει θέμα. Άλλωστε όταν βρίσκεις τέτοιο σκόρερ έστω στα τελειώματα σε αυτά τα λεφτά, δεν χάνεις την ευκαιρία ακόμα και αν αναπροσαρμόσεις λίγο το πλάνο του.