Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν αλλά ας δούμε τα πράματα με καθαρό μυαλό. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει τα μίντια και τα σόσιαλ μίντια να αβαντάρουν τα πρώτα τους παίκτες και προπονητές και τα δεύτερα ανάλογα με την επιτυχία ή αποτυχία να είναι προπονητές, χειροκροτητές ή και υβριστές… Άκρη δεν βγάζεις. Ευτυχώς έχουμε μείνει μερικοί ακόμα που βλέπουμε και γράφουμε και λέμε (καλή ώρα κάθε βράδυ στον Sport24 Radio 103,3) τα πράματα με το όνομα τους. Χάσαμε από την Ισπανία λοιπόν. Είναι αποτυχία; Φέτος ναι. Αν και έγραψα χτες προφητικά ότι η Ισπανία είναι μια κλάση τουλάχιστον σε πεντάδα πάνω από εμάς, οι συνθήκες έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στην εθνική μας που αφού δεν κέρδισε και τώρα τους «φούριας ρόχας» πότε θα το κάνει; Γιατί έδωσα μικρό προβάδισμα στην εθνική μας; Γιατί οι Ισπανοί έχουν στον πάγκο τον παρωχημένο Σκαριόλο που πάντως πήρε την ταυτότητα του Κατσικάρη και γιατί είναι ομάδα που δεν παίζει άμυνα και δεν είναι ομάδα.

Και βασικά ήταν η μισή στην Γαλλία αλλιώς θα μετράγαμε ακόμα μια 20αρα χαλαρά στο κεφάλι. Και η Ελλάδα μας μετά από χρόνια ήταν πλήρης με καλό προπονητή στον πάγκο και με εξαιρετικό κλίμα και με τρεις ΝΒΑερς. Βέβαια από εκεί που οι γνωστοί υπερεθνικιστές μπασκετικοί δημοσιογράφοι τσίνιζαν όταν λέγαμε ότι οι Ισπανοί δεν μας βλέπουν, τώρα πήγαν στο άλλο άκρο κακώς ότι είμαστε ομαδάρα και έχουμε τους Ισπανούς. Ποιους , αυτούς που ο Πάου Γκασόλ θέλει μια πεντάδα μας για πρωινό. Στο μπάσκετ και στα ομαδικά αθλήματα σαφώς όμως κερδίζει η ομάδα αλλά να πρέπει να βάζεις και την μπάλα στο καλάθι. Και γι αυτό λέγαμε ότι θα κατεβάσουμε ως και έγινε το σκορ των Ισπανών με τους 89π και με τον Ρούντι ντεφορμέ αλλά δεν πρέπει να φάμε 50π από το δίδυμο Πάου-Μίροτιτς και να έχουμε ένα Σπανούλη με 25π ή 8-9τρ (είχαμε 7 εικονικά καθώς τα δύο μπήκαν στο τέλος). Με όλα αυτά που είδαμε λογικά χάσαμε και ας γυρίσαμε από -8 και ας είχαμε το πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Όταν όμως εκεί βάζεις 4π σε 8΄μη περιμένεις τίποτα! Και χάσαμε και δίκαια και εύκολα στο τέλος καθώς απλά πήγαμε με την αυτοκτονία των Ισπανών να το γυρίσουμε στο φινάλε από το πουθενά.

Γιατί χάσαμε; Τεράστια η ευθύνη του Κατσικάρη. Πήρε μηδέν στο τουρνουά. Εχουμε ξαναπεί ότι το να κερδίζουμε ποδήλατα, καφενεία και μικρές ομάδες δεν λέει κάτι. Ακόμα και η αγχωτική μας νίκη με την Κροατία αποδείχθηκε λογική όταν αυτή έφαγε 30π από την Τσεχία!Συνεπώς τι λέει το αήττητο όταν και πέρσι και φέτος χωρίς να βρούμε μεγαθήριο γυρίσαμε στο πρώτο σοβαρό χιαστί άκλαφτοι σπίτι μας; Ο Κατσικάρης σε δύο χρόνια δεν πήρε ένα μεγάλο ματς, δεν παρουσίασε τίποτα απολύτως με πλήρες οπλοστάσιο και έχω την αίσθηση ότι όχι απλά έμεινε στάσιμος αλλά πάει προς τα πίσω πια. Άλλωστε μπορεί να έχει την καλύτερη επικοινωνία στα μίντια αλλά τα τελευταία χρόνια ακούγαμε για Ρεάλ, Μπάρτσα κτλ και για Ελλάδα και τελικά βρήκε δουλειά στο χωριό ουσιαστικά της Μουρθία. Και στην εθνική μας έμεινε στάσιμος. Τον πιστεύω ακόμα αλλά πρέπει να δουλέψει και να βάλει πράματα. Η εθνική μας όπως και όλο το επιτελείο του ήταν παντελώς αδιάβαστοι και τους έκανε πλάκα ο Σκαριόλο που δεν ξέρει πολλές φορές αν έχει η ομάδα του την μπάλα μετά από ταιμ άουτ.

Στην ζώνη η Ελλάδα δεν ήξερε τι έπαιζε. Είχαμε τον Αντετοκούνμπο ορεξάτο και δεν εκμεταλλευτήκαμε κανένα από τα άπειρα μις ματς. Εχουμε γεμάτο πάγκο σε αντίθεση με την μισή Ισπανία και δεν το παίξαμε το χαρτό αυτό ποτέ. Κάκιστη διαχείριση στο ρόστερ. Είδε ότι ο Καϊμακόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν πήρε τον έμπειρο Φώτση για 15′  ποιότητας που θα ήταν σούπερ δίδυμο με τον Πρίντεζη έχοντας και το μακρινό σουτ με το τρίποντο. Και επέμενε στον Ζήση που είναι παλικάρι και άξιος συγχαρητηρίων που είναι πάντα εδώ, αλλά πλέον είναι μια ταχύτητα πίσω από το σύγχρονο μπάσκετ και η εμπειρία του χρειάζεται για 5-7′ και δεν γίνεται να παίζει 20 λεπτά ο Ζήσης, και μηδέν ο Μάντζαρης και βασικά 4′ ο Σλούκας που είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη σαν 6ος και να αλλάζει ρυθμό. Και το έκανε συνέχεια αυτό ο Κατσικάρης έχοντας “χάσει”ουσιαστικά πολλούς παίκτες του όπως και τον Περπέρογλου αλλά και τον Παπανικολάου που μπορεί να είναι ντεφορμέ και υπερτιμημένος όπως φωνάζω εδώ και καιρό αλλά μην πάμε στο άλλο άκρο ότι θα είναι στο λούκινγκ εντελώς ! Παίξαμε με την Ισπανία με μηδέν συμμετοχή των δύο καλύτερων αμυντικών μας (Παπ-Μάντζαρης) και θα πει κανείς από την άμυνα χάσαμε; Να πω λοιπόν ότι μπορεί και αυτό να έπαιξε ρόλο καθώς μπορεί να τρώγαμε πχ 65π και μπορεί πχ να βγάζαμε αιφνιδιασμούς και να αλλάζαμε τον ρυθμό. Ο Κατσικάρης μάλιστα σαν πρωτάρης ακολουθούσε τα χαμηλά σχήματα όταν είχαμε τρία 3αρια επιπέδου ΝΒΑ και Μπαρτσελόνα! Και παρουσίασε την ομάδα με τραγική ψυχολογία καθώς μπήκαμε σαν να περιμέναμε τον χάρο…. Αυτά είναι ευθύνη του προπονητή και του επιτελείου του σαφώς. Καλύτερα αν έχεις ένα προπονητή που δεν κάνει τίποτα απολύτως στην ροή μιας κρίσιμης αναμέτρησης να έχεις τον Σούλη ή τον Μίσσα ή τον Αλεξανδρή πχ στον πάγκο που έτσι τα ξέρουν και καλύτερα!

Η αλήθεια πάντως είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα μας απέτυχε πάλι. Δεν είμαστε για να κράζουμε καθώς τα παιδιά πάλεψαν, αλλά αποτύχαμε και αυτό δεν αλλάζει. Καθώς είχαμε προσδοκίες. Ποιά είναι όμως και η αλήθεια; Ότι κύριοι είμαστε πάντα μια ομάδα που έχει τους καλύτερους ρολίστες του πλανήτη, είμαστε ομάδα με την σημασία της λέξεως, είμαστε οι καλύτεροι στην τακτική και την άμυνα αλλά αυτά δεν αρκούν πάντα όταν παίζεις με ομάδες με τεράστιο ταλέντο.Που εμείς δεν έχουμε. Καθώς ο Σπανούλης είναι πλέον όπως ήταν και ο Διαμαντίδης που τα λέγαμε σε καθοδική πορεία της καριέρας του και δεν κάνει την διαφορά και όταν καίει η μπάλα δεν υπάρχει άλλος. Η ομάδα δεν έχει εύκολο σουτ, δεν έχει ψηλό σκόρερ, δεν έχει επιθετικό ταλέντο και τρίποντο. Και έτσι δεν κερδίζεις τα μεγάλα ματς που μιλάνε οι προσωπικότητες. Και ακόμα και ο Αντετοκούνμπο θα γίνει μεγάλος παίκτης, δεν είναι ακόμα όταν δεν έχει το ένας εναντίον εντός στο σετ παιχνίδι και δεν σουτάρει καλά.  Όποτε ας έχουμε χαμηλά την μπάλα στις προσδοκίες και ας κόψουμε τα περί …Πατ Ράιλι, Τζόρνταν. Νοβίτσκι κτλ…

Η επόμενη μέρα θέλει νίκη με Λετονία ή Τσεχία για να εξασφαλίσουμε το Προ Ολυμπιακό. Αν δεν γίνει αυτό απλά δεν γυρίζεις πίσω. Και θέλει ηρεμία και σύσκεψη για το μέλλον μετά. Να δεις αν θα κρατήσεις τον Κατσικάρη ή θα πας σε άλλη λύση αν και όλες έχουν πάνω κάτω το ίδιο λέβελ και δεν ξέρεις απλά ποιος θα μπορέσει να βγάλει την αξία του ή θα πνιγεί στην πίεση. Και να περιμένουμε δουλειά απο όλα τα παιδιά και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις για να φτιάξουμε ένα παίκτη ορχήστρα. Ίσως είναι ο Αντε, ίσως πρέπει να τον βρούμε (πχ Παππάς;). Θα δείξει…..