Τι ματσάρα πάλι και αυτή! Βασικά ο Ολυμπιακός (όπως και η Μακάμπι) είναι οι ομάδες των θρίλερ και τα τελευταία λεπτά απόλαυση και τρέλα μαζί! Και πλάκα πλάκα στο 72-79 στο 38′ είχα αρχίσει να γράφω για το άλμα πρόκρισης στο Κάουνας με την “παλιά φρουρά” αλά Βελιγράδι. Και στο φινάλε αλλάζεις τα πάντα και γράφεις για την απόλυτη αυτοκτονία!

Αλλά Ολυμπιακός είναι αυτός! Ο Ολυμπιακός των θρίλερ και ανατροπών υπέρ και κατά μαζί! Ο Ολυμπιακός άγγιξε και είχε βάλει στην αγκαλιά του το 8ο διπλό του αλλά έφτασε στην πηγή και μόλις έσκυψε να πιει νερό, έπαθε έμφραγμα και τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου!

Οπως και να έχει ντέρμπι περιμέναμε, ντέρμπι είδαμε και όποιος και να κέρδιζε με βάση όλη την εξέλιξη του ματς δίκαιο θα ήταν. Με βάση τα τελευταία δυο λεπτά ο Ολυμπιακός αυτοκτόνησε και έπρεπε να κερδίσει αλλά η Ζάλγκιρις καθώς τα …κόζια έχουν αλλάξει, ντύθηκε Ολυμπιακός όπως έκανε αυτός τέτοιες ανατροπές!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας λογικά πήγε το ματς και περίμενε πολλά από την λεγόμενη “παλιά φρουρά” της ομάδας του. Και για την ακρίβεια ξέρει καλά ότι παιχνίδια όπως στο Βελιγράδι με τον Αστέρα και αυτό στο Κάουνας είναι βούτυρο στο ψωμί για τις παλιές καραβάνες Σπανούλη και Πρίντεζη που με την εμπειρία τους μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στην άμυνα καθώς, αυτές οι ομάδες δεν έχουν Αμερικάνικη επίδραση ουσιαστικά και παίζουν σεταρισμένο και Ευρωπαίκό μπάσκετ. Αλλά τελικά δεν έφτασαν αν και ήταν οι κορυφαίοι.

Ο Ολυμπιακός σκοράρει 83π στην επίθεση καθώς εκτός έδρας έχει πολύ τρίποντο. Η Ζάλγκιρις είχε σχεδιάσει με τον πολύ εξελίξιμο Μάρτιν Σίλερ στο πάγκο να το κατεβάσει και τα ψιλοκατάφερε.

Οι Λιθουανοί είχαν τρομερό πρώτο μέρος με 11/14 και 7/13τρ(!) με τρομερό πάσινγκ γκέιμ και θηριώδη Λοβέρν στις ρακέτες. Είχαν πάρει και τα ριμπάουντς(15-9) αλλά τα 8 λάθη και τα τρίποντα του Σλούκα και ένα κακό 4λεπτο αφλογιστίας (36-29 στο 13′ και 36-39 στο 17′) τους άφησαν να πάνε μόλις προηγούμενοι στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα (45-44). Όλα έδειχναν κόκκινο έτσι.

Η κούραση του ιδιόρυθμου Λοβέρν (ακριβός παίκτης που δεν πήγε καλά στην Φενέρ ερχόμενος από το ΝΒΑ αλλά στο Κάουνας έχει αναγεννηθεί), που δεν έχει ανάλογο μπακ απ όσο φιλότιμος και αν είναι ο Γκέμπεν και το γνωστό πια τρικ του Μπαρτζώκα να παίξει με Βεζένκοφ στο “3” και Πρίντεζη στο “4” έβγαινε βασικά μετά την 3η περίοδο όταν είχαμε το καθοριστικό …τετράποντο του Σλούκα σε ένα επικίνδυνο σημείο (μείωσε 61-58).

Στο φινάλε θρίλερ και ο Ολυμπιακός σαν την κόμπα χτύπησε με διαβασμένο μπάσκετ τις αδύνατες πλευρές της κουρασμένης πια Ζάλγκιρις 4 φορές από τα 6.75. Δυό φορές ο Σπανούλης και από μια Πρίντεζης και αρχικά Βεζένκοφ, άγχος και πανικός στους γηπεδούχους και το εύθραυστο 70-67 στο 34′ έγινε 72-79 στο 38′ με 2-12.

Πως να χάσει η εμπειρία ; Ολα γίνονται πια στο μπάσκετ όμως.

Ο Σπανούλης αν και γύρισε σωστά και ο Σλούκας έγινε και μοιραίος ως ένα σημείο με 3 άστοχα σουτ. Αλλο ένα ο Μακίσικ και ένα λάθος και ο Λοβέρν ισοφάρισε 79-79 στα 21”!

Ο Ολυμπιακός με το επιθετικό ριμπάουντ εκεί έδειξε ότι κρατά την τύχη στα χέρια του αλλά από το άστοχο σουτ του αρχηγού έφαγε και αιφνιδιασμό με κακή επιστροφή με τον Γάλλο σέντερ μάλιστα! Και ενώ έχει σίγουρη τη παράταση ο Γουόκαπ αρπάζει τη μπάλα από το Σλούκα (αυτός είναι ο μοιραίος τελικά) στα 6”και στο 1” 81-79 και τάβλα όλοι!

Το ακόμα πιο τρομερό; Λίγο έλέιψε στο 1” ο Σλούκας να προλάβει τον Λίβιο κάτω από το καλάθι!

Ο Ολυμπιακός έβγαλε τα τρία ματς με πρέπει με Βιλερμπάν (2) και Κάουνας με 1/3 και πάλι καλά όπως νίκησε στην Γαλλία. Βασικά όπως του …χάρισαν την νίκη εκεί έτσι την …χάρισε και αυτός τώρα.

Κακό το 1/3 αλλά όχι καταστροφή. Η χρονιά έχει πολύ δρόμο και ανατροπές. Αλλά και πίεση πια. Καθώς η Ζάλγκιρις τον έχει από κάτω μια νίκη και την ισοβαθμία και άρα δύο με τους Λιθουανούς φουριόζους πια για την πρόκριση.

Η Φενέρ με το μπαμ στην ΤΣΣΚΑ έχει 6 συνεχόμενες νίκες και έρχεται από πίσω και τον έπιασε και το ματς 4αγ προ του φινάλε στο ΣΕΦ ίσως είναι και σαν τελικός. Πλέον Μιλάνο έξω, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ μέσα και Εφές έξω και ΤΣΣΚΑ μέσα. Αν χάσει στο Μιλάνο η πίεση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και μπορεί να μπει και τελευταίος στην μάχη των τελευταίων 100μ με τις πολλές ομάδες που είναι στο κόλπο. Το καλό είναι ότι έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε (όπως και χάσει βέβαια) φέτος.

Τέλος στο β’ μέρος έπαιξε καλή άμυνα με εξαίρεση το φινάλε (η Ζάλγκιρις μόλις 3τρ ) που ισοφάρισε και τα ριμπάουντς. Δεν του έφτασαν τα 12/31τρ. Η Λιθουανική ομάδα έκλεισε με βοήθειες τις μπούκες Μακίσικ (1/6σ) παίρνοντας ρίσκα που χτύπησαν Βεζένκοφ στο α’ και Πρίντεζης στο β’ .

Ο Μαρτίν έχασε τις μάχες από τον Λοβέρν και ο Λεκάβιτσους πίεσε πολύ τον Σλούκα που είχε 16π αλλά και 6 λάθη και το …αχώνευτο τελευταίο!

Αστοχος ο Χάρισον (2/8σ),πάλεψε ο Λίβιο αλλά δεν είχε το μέγεθος, τίποτα ο ¨Ελις, καλός στην άμυνα στο α’ κάπως ο Τζένκινς.