Η Εφές πρωταθλήτρια Ευρώπης και πάλι. Ριπίτ κοινώς από την ομάδα του γίγαντα των πάγκων Αταμάν. Που του την..έπεσαν γιατί είπε πάμε να το πάρουμε ενώ είχε μέτρια σεζόν με την 6η θέση στην κανονική περίοδο.Και το πηρε όμως. Δίκαια σε ένα τελικό που δεν είχε καλό μπάσκετ αλλά πολύ νευρικότητα και άγχος. Αλλά είχε σασπένς και προσωπικότητες.

Και η Εφές για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ένα τελικό,πήρε τον 2ο συνεχόμενο τίτλο της.Μια ομάδα που δεν έχει φανατικό κοινό, δεν έχει brand name,δεν έχει το υψηλότερο μπάτζετ ,αλλά είναι η καλύτερη. Καθώς ο μαέστρος Αταμάν ξέρει τι κάνει. Εχει το καλύτερο δίδυμο στην περιφέρεια στην Ευρώπη με Λάρκιν-Μίσιτς που τα κάνουν όλα, έχει ίδια ομάδα και άρα τρομερή χημεία για χρόνια και πλέον αυτή η ομάδα έχει και ειδικό βάρος. Και έδειξε ότι δεν είναι μια ομάδα που κερδίζει από την επίθεση. Αλλά και από την άμυνα όπως έκανε το Σάββατο στον μεγάλο τελικό που δέθχηκε κάτω από 60π αλλά και με τον Ολυμπιακό δέχθηκε 74π. Συνεπώς ξέρει να παίζει και άμυνα χωρίς να το φωνάζει. Και αυτό το κάνει με τις έξυπνες άμυνες του προπονητή της. Και ασφαλώς με τον προπονητή της που έχει πείσει παίκτες κλασάτους όπως ο Σίνγκλετον να μην ασχολούνται με το σκορ και την προβολή τους, αλλά με το πολύτιμο χαμαλίκι που φέρνει τίτλους!

Ο τελικός είχε στρες και άγχος. Η Ρεάλ με τον θηριώδη Ταβάρες να σκοράρει 12π στην 1η περίοδο και με… σκυλίσια άμυνα εκματελλεύθηκε την νευρικότητα της πιο σοφτ Εφές και προηγήθηκε με 15-8 στο 9′. Η έξοδος Ταβάρες και η είσοδος των γερόλυκων της βασίλισαας έφεραν την Εφές μπροστά με 15-16. Ο Λάσο έστελνε ψηλό στον Λάρκιν και το σκορ ήταν χαμηλό. Ο Ράντολφ ήρθε από το πουθενά(δεν είχε πάιξει καθόλου με Μπάρτσα) και είχε 2τρ .Και έτσι η Ρεάλ πέρασε με 29-22 και 40-31 στο 24′! Ο γάτος Αταμάν γύρισε σε άμυνες χώρου, ευνοήθηκε από το ότι ο Λάσο ξέχασε λίγο έξω και τον Ταβάρες που μετά χρεώθηκε και με 4 φάουλ και εδωσε το τρίποντο στην Ρεάλ που έχουμε πει δεν είναι καλή. Για 12’στο δεύτερο μέρος (20′-32′)σκοράρισε 8π(!)και έτσι η Εφές το τουμπάρισε αθόρυβα με την άμυνα. Η βασίλισσα που είχε 1 (!) λάθος στο ημίχρονο ,έκανε 5 (όχι πολλα πάντως στο β’ μέρος), αλλά με τρομερή αστοχία (6/33τρ!) δεν μπόρεσε να φτάσει καν στους 60π! Η Εφές ήταν καλύτερη στα σημεία στο β΄μέρος και η ισπανική ομαδα δεν αξιοποίησε τα 18 επιθετικά της ριμπάουντς καθόλου! Οι πρωταγωνιστές με την Μπάρτσα Κοσέρ και Γιαμπουσέλε έιχαν 0/11 τρίποντα (!) και οι γερόλυκοι Γουλ και Ρούντι έδειξαν ότι όσο και να θέλουν η ηλικία έχει όρια. Η Εφές με μόλις 6/24τρ κέρδισε το ματς από την άμυνα,από το ηγετιλίκι στα κρίσιμα σημεία του σταρ Μίσιτς και την αποκάλυψη τον Πλάις μετους 19π που έκανε πάρτι απέναντι στον Πουαρέ!

Ο Λάσο… εξασφάλισε τον τίτλο της Εφές καθώς στα 17” με τα 14” στην επαναφορά για τους τούρκους και το σκορ στο 57-58,έπαιξε άμυνα και δεν έκανε φάουλ! Στην καλύτερη να έμεναν 4” στη βασίλισσα, να κάνει τι; Ούτε αυτά δεν έμειναν στις καραμπόλες και ο Λάσο έχει μεγάλη,τεράστια ευθύνη στο τελικό που ο Αταμάν τον έκανε ρουά ματ! Στην επόμενη μέρα η Εφές αν κρατήσει τους σταρ της θα πάει να γίνει…Γιουγκοπλάστικα και κερδίζει συνεχώς οπαδούς.Η Ρεάλ έκλεισε τον κύκλο της,ίσως και ο Λάσο, και θέλει γενική αναδιάρθωση και ανανέωση και οπωσδήποτε ένα σταρ στην περιφέρεια.

Αν ειχε άλλωστε έναν Μίσιτς θα το έπαιρνε αυτή!