Πλησιάζουμε στο πρώτο τζάμπολ της Ευρωλίγκα και είμαστε ήδη στην φάση ανάλυσης των αντιπάλων των ομάδων μας και την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων. Η ΤΣΣΚΑ παίζει αυτή την ώρα με τον Ολυμπιακό αλλά είδαμε αυτά που θέλαμε να δούμε. Προσωπικά την θεωρώ χειρότερη από πέρσι και έχω ερωτηματικά αν πάει στο Φ4 η πρωταθλήτρια Ευρώπης του Δημήτρη Ιτούδη. Η ΤΣΣΚΑ άλλαξε φέτος πολλά πράματα. Βάρυνε σαν ομάδα, φεύγει από τους αθλητικούς ψηλούς,έχασε σκόρερ,δίνει έμφαση στην άμυνα και έχει βαρόμετρο λογικά ένα παίκτη αμφιλεγόμενο για την θέση του ηγέτη σε μεγάλη ομάδα,τον Τζέιμς. Ο Μάικ Τζέιμς είναι ένας δεινός σκόρερ και ηγέτης αλλά δεν μπαίνει σε καλούπι και γι αυτό πολλές μεγάλες ομάδες δεν τον έχουν εμπιστευθεί. Κάτι που έγινε και με τον Μεσίνα που ανέλαβε φέτος το Μιλάνο και έκοψε τον Αμερικανό που είχε βαρύτατο συμβόλαιο. Παρόλα αυτά εγώ θεωρώ ότι ήταν καλή κίνηση.

Αφού έφυγαν Ροντρίγκεζ, Χίγγινς και Ντε Κολό, η ΤΣΣΚΑ πήγε σε ριζική αναδιάρθρωση. Παίκτες με σκοράρισμα και ήρθαν στην θέση τους αρχικά ο Μπέικερ από το ΝΒΑ που θεωρείται σουτέρ αλλά δεν έπιασε καθόλου εκεί και δεν τον βλέπω να έχει πάνω από 6-7π εδώ. Ο Στρέλνιεκς πήγε από Πειραιά Μόσχα, αλλά είναι κλασικός ρολίστας. Καμία σχέση επιθετικά με τους προηγούμενους. Ο Τζέιμς καθώς ο Ιτούδης δίνει στους παίκτες του άνεση στο να σουτάρουν και να παίξουν ελεύθερα στην επίθεση, νομίζω δεν θα έχει πρόβλημα και θα προσαρμοστεί άμεσα και θα είναι ο ηγέτης της πρωταθλήτριας. Άλλωστε από αυτόν θα περιμένει τους 20π ο Ιτούδης μιας και έφυγαν οι άλλοι σκόρερ στην περιφέρεια, Ο Κλάιμπερν θα είναι το άλλο βαρόμετρο με το παιχνίδι του με πλουραλισμό στην επίθεση αλλάζοντας θέσεις από το 2 έως το 4.

Ο Ιτούδης έβαλε πολλούς ρολίστες και παίκτες με έφεση στην άμυνα. Οπως είναι πια στην περιφέρεια Χάκετ και Στρέλνιεκς και ο Μπέικερ για το σουτ. Ο Ιτούδης παίζει και με ψηλά σχήματα φέτος και θα δούμε και τον Χίλιαρντ που πήρε για το τρίποντο από την Μπασκόνια στο “2” χωρίς να είναι και αυτός κάτι ιδιαίτερο. Επίσης υπάρχει στροφή στο ρώσικο στοιχείο αν και οι Ρώσοι δεν έχουν βγάλει παίκτες πια. Πάντως Κουρμπάνοφ, Αντόνοφ, Βορονσέβιτς και ο Αμερικανοθρεμένος Μπολομπόι βασικά στο “4” θα έχουν πολύ χρόνο (όπως παίρνει και ο Κουλάγκιν στην περιφέρεια πια). Εκεί έχει και τους Κουφό, Βόιγκμαν, Χάινς στο σέντερ και λίγο στο “4” ο δεύτερος. Βάρυνε σαν ομάδα η ΤΣΣΚΑ κοινώς στους ψηλούς, δίνει έμφαση στο ρώσικο στοιχείο και έχασε την καυτή της περιφέρεια. Γίνεται ίσως πιο ορθολογική με μεγάλο στοίχημα τον Τζέιμς και πόλους στην επίθεση αυτόν και τον Κλάμπερν. Θα παίζει και με βαριά, πολύ βαριά σχήματα και έχει βάθος σε ρόλους βασικά στην φροντ λάιν. Γεμάτο ρόστερ, έχει φανέλα, καλό προπονητή, έχει και πολλά ερωτηματικά όμως

Η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε αθόρυβα πολλές καλές κινήσεις. Χωρίς να πετάξει τρελά λεφτά η ομάδα του λαού δείχνει ικανή να διεκδικήσει σοβαρά Φ4 και ας δυνάμωσαν πολλές ομάδες φέτος. Ο Έλληνας τεχνικός έχει βάλει αρχές στο παιχνίδι της Μακάμπι που παίζει και καλή άμυνα πια και την είδαμε και στο ΟΑΚΑ να κερδίζει άνετα τον Παναθηναϊκό. Με τον σκόρερ Ουιλμπέκιν στον άσο και τον δημιουργικό Ουόλτερς της Ζάλγκιρις την περσινή σεζόν, είναι πλήρης στον άσο και μπορούν να παίξουν και μαζί. Πήρε τον Έλληνα Ντόρσει από το ΝΒΑ για το “2” και τον είδαμε με τους 18π με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ότι θα είναι ο σουτέρ της Ισραηλινής ομάδας. Ο Σφαιρόπουλος βρήκε σουτέρ που δεν είχε στον Ολυμπιακό. Στο 3-4 πήρε τον ΝΒΑερ Κάσπι που για την Ευρώπη είναι χρήσιμος. Πήρε και τον Έισι στο “3” που ακούγονταν για Ελληνικές ομάδες. Στο σέντερ ο θηριώδης Μπλακ έμεινε και μαζί με τον αθλητικό Χάντερ που είχε αναδείξει ουσιαστικά ο Σφαιρόπουλος, φτιάχνουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Έμειναν και οι χρήσιμοι Ντι Μπαρτολομέο, Κοέν, Μπράιαντ και έχει βάθος ενώ υπάρχει και ο πολύ ταλαντούχος νεαρός Σέρβος φόργουορντ Αβντίγια που οι ειδικοί τον βλέπουν να κάνει μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ. Η Μακάμπι δείχνει σοβαρή,με σωστές κινήσεις και ρόλους ,με αρχή και τέλος,με καλό προπονητή και σε συνδυασμό με το μεγάλο όνομα, την φανέλα και τον κόσμο, σου γεμίζει το μάτι στην φετινή πολύ δύσκολη Ευρωλίγκα. Κλειδί αν βγουν οι Κάσπι,Έισι!