Η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΣΑΚ μου έκανε εντύπωση αλλά και έστειλε και ένα σημαντικό μήνυμα προς όλους. Εγώ είμαι ο πρώτος που βγαίνω αν και δεν με συμφέρει επαγγελματικά αλλά πρωτίστως είναι η αλήθεια και το σωστό,για τους αθλητές τους ακριβοπληρωμένους και την προσφορά τους στην κοινωνία. Αν είναι και ποια είναι χωρίς βέβαια να έχουν και υποχρέωση αλλά δεν είναι και λογικό να είναι είδωλα όσοι δεν επιστρέφουν στην κοινωνία μέρος από τα τρελά λεφτά που εισπράττουν κάνοντας το χόμπι τους. Ακόμα και στο μπάσκετ με πρώτο τον Λεμπρόν Τζέιμς υπάρχουν αθλητές που δίνουν τεράστια ποσά και όχι κανένα δεκαχίλιαρο όταν παίρνει ένα μύριο πχ, για φιλανθρωπική δράση. Και στο ποδόσφαιρο είδαμε κινήσεις ανάλογες από τον Ρονάλντο αλλά και πολλοί ακόμα. Και ο Τέβες χτες στην μπάλα βγήκε και είπε αφήστε εμάς, μια χαρά είμαστε και να μην πάρουμε λεφτά. Δείτε τους ανθρώπους που πάνε εργοστάσιο το πρωί για να ταΐσουν την οικογένειά τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μπασκετμπολίστες και μπασκετμπολίστες…!Και αναφέρομαι σε οικονομικούς όρους. Η εποχή των παχέων αγελάδων όταν ο τελευταίος μπασκετμπολίστας την δεκαετία του 2000 έπαιρνε 100χιλ το χρόνο πάνω κάτω, πέρασε ανεπιστρεπτί. Πλέον είμαστε σε μια εποχή στην πατρίδα μας που με εξαίρεση τους δύο μεγάλους ΠΑΟ και Ολυμπιακό και λίγο την ΑΕΚ, οι άλλες ομάδες έχουν θέματα σοβαρά. Έντε βάλτε και λίγο τον Προμηθέα. Ελάχιστοι Έλληνες μπασκετμπολίστες πλέον έχουν μεγάλα συμβόλαια. Βεβαίως υπάρχουν και μερικοί που έχουν πάρει πολλά λεφτά και συνεχίζουν ακόμα. Όμως ο μέσος Έλληνας μπασκετμπολίστας από την εποχή του μνημονίου έχει και εξαιρώ τους λίγους του ΝΒΑ που είναι ή πέρασαν, παίρνει σήμερα στις λίγες καλές ομάδες πλην αιωνίων 50-60χιλ μ.ο. Ανάλογα και οι προπονητές. Και πολλές φορές δεν τα παίρνουν όλα καθώς κάποια μηνιάτικα χάνονται στην… μετάφραση. Πολλοί άλλοι, παίζουν για 20 και 30χιλ και όσα πάρουν. Και με πολλά χρωστούμενα.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ προχτες ήταν σοβαρή και ορθή απόλυτα. Μετά τις εξελίξεις αν θα πάμε σε λουκέτο και τι ποσά θα χαθούν από την σεζόν. Λέει ο ΠΣΑΚ λοιπόν, η Ένωση των παικτών ότι “Συζητήθηκε το ποσοστό που θα καταβληθεί στους καλαθοσφαιριστές, ενώ έγινε μεγάλη αναφορά στους αθλητές οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι και προτείναμε να πάρουν ακέραιο το συμβόλαιο τους.

Για πολλούς αθλητές υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης και όπως είναι γνωστό, το μπάσκετ έχει ημερομηνία λήξης”. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αθλητές που ειδικά στην Α2 δεν είχαν να καλύψουν ιατρικά έξοδα. Στην Α2 που παίζεις για το 1000ρικο το μήνα πάνω κάτω, πολλά παιδιά, πως θα ζήσουν αν δεν πληρωθούν; Ακόμα και στην Α1 αν πάρεις το μισό συμβόλαιο καθώς μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά χρωστούμενα σε πολλές ομάδες απ όσα ακούμε τουλάχιστον, πως θα ζήσουν κάποιοι παίκτες; Που αν ήταν να πάρουν το ασφαλώς μεγάλο για την εποχή 40αρι, αλλά είχαν πάρει 3 μηνιάτικα και είχαν τα δάνειά τους και τις υποχρεώσεις τους, τι γίνεται; Δεν ξέρω τι αποφάσεις θα ληφθούν αλλά έχει δίκαιο ο ΠΣΑΚ ότι πρέπει τα μικρά συμβόλαια από τις ομάδες να πληρωθούν στο έπακρο. Οι ομάδες όμως που μάλλον λόγω του λοκ άουτ δεν θα εισπράξουν πολλά οφειλόμενα, με τι θα πληρώσουν όταν είχαν δυσκολία στις πληρωμές και προ κορονοιού; Συνεπώς το μπάσκετ έχει λάμψη και λεφτά αλλά όχι για όλους ειδικά στο κομμάτι λεφτά. Η πολιτεία και ο Αυγενάκης έβαλαν στα μετρα στήριξης τους αθλητές και έτσι ειδικά αυτοί της Α2 θα πάρουν το 800αρι που είναι επιβίωση. Ας βάλουν πλάτη και οι ακριβοπληρωμένοι για τα άλλα μέλη νομίζω, λέω εγώ….Με κάποιο τρόπο. Και όσοι και δεν είναι και πολύ λίγοι, έχουν τα μεγάλα συμβόλαια, ας προσφέρουν στην κοινωνία στην δύσκολη ώρα δίνοντας το καλό παράδειγμα…Όχι μόνο σέλφι…. Δίκαιωμά τους βεβαίως ….Και όσοι ίσως το πράττουν αλλά δεν το λένε, ας το λένε για να γίνουν παράδειγμα για τους σφιχτοχέρηδες…!