Οταν έλεγα ότι ο Ράις που τον μάθαμε στον Πανιώνιο δεν κάνει για την Μπαρτσελόνα και θα γελάει ο κόσμος αν περιμένει να την πάρει από το χεράκι, ο Μπαρτζώκας που παραδοσιακά κάνει καλές επιλογές έπεσε στην μεγαλύτερη παγίδα του και το πλήρωσε ακριβά και με την θέση του ακόμα.

Ο Ράις δεν έκανε τίποτα και πέρσι και από τα 2 εκατ. σχεδόν η αξία του προσγειώθηκε στα 300.000 και ούτε καν σε ομάδα Ευρωλίγκα. Πέρσι ήταν εκτός πλάνων Αλόνσο στην Μπάρτσα κι ας είχε συμβόλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγει τον Γενάρη για την Κίνα και τελικά να γυρίσει στην Ευρώπη αφήνοντας τα λεφτά για να παίξει μπάσκετ εδώ.

Η Μπάμπεργκ που φέτος όμως δεν θα έχει Ευρωλίγκα αλλά από το τίποτα τι να έκανε και ο 31χρονος πλέον Τάιρίς Ράις. Που ούτε ο μεντοράς του όπως λέμε Μπλατ τον ήθελε στον Ολυμπιακό που θα μπορούσε να τον πάρει σχεδόν τζάμπα! Και ας τον ανέδειξε βασικά με την Μακάμπι σε πρωταγωνιστή.

Πάντα έλεγα “που πας με τον Ράις μπρε…”. Μπάσκετ αλάνας, γατίσιο μπάσκετ που λέμε, δηλαδή πάρε φόρα και ό,τι ξημερώσει. Και όμως η λειψυδρία που επικρατεί έφερε τους παίκτες τύπου Ράις, Ντιλένι, Τζέιμς, Γουαναμέικερ και άλλους να μαζεύουν όλο το χρήμα. Οι μισοί από αυτούς στις καλές εποχές θα μάζευαν και αν μισό μύριο… Οι άλλοι θα έπαιζαν σε ομάδες που έπαιξαν άλλωστε τύπου Τεράμο, Λιμόζ, Κολοσσού και πάει λέγοντας.

Το επίπεδο λοιπόν, έχει πέσει και τα ποσά που δίνονται σε παίκτες μέτριους και η μεγάλη αποτυχία των ακριβοπληρωμένων όταν κάνουν το “μπαμ”, το μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο. Οι καλοί Αμερικανοί παίζουν στο ΝΒΑ και όταν μεγαλώσουν στην Κίνα για το παραδάκι.

Οποιος καλός Ευρωπαίος υπάρχει εδώ την κάνει από τα 20 και νωρίτερα για το ΝΒΑ. Και έτσι τι μένει; Ευρωπαίοι συμπαθητικοί και πρώτο βιολί φέτος ποιος ήταν στο παζάρι; Ο παγκίτης μέχρι πρόπερσι για μεγάλη ομάδα Πάνγκος που πήγε στην Μπαρτσελόνα φέτος σαν ….σωτήρας!

Κατάντια του μπάσκετ το σημερινό επίπεδο.Καλός ο ανταγωνισμός αλλά όποιος έχει δει μπάσκετ επιπέδου Ευρωλίγκα το 90 και το 2000 βάζει τα κλάματα. Πάρτε το χαμπάρι λοιπόν… Τέλος το επίπεδο της Ευρωλίγκα.  Εδώ θέλετε καλύτερο παράδειγμα ότι μια ομάδα με στόχο την κούπα όπως ο Ολυμπιακός πήρε για βασικό γκαρντ τον νεαρό Γκος που μετρά ένα χρόνο στην Ηπειρό μας και δη στην παραπαίουσα Παρτίζαν!

Παλιά θα πέρναγε απέξω και θα τον έπαιρναν με 150.000 αν είχαν χώρο για 7ο ξένο μπας και βγει το λαχείο. Κι ας τον πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε σταρ .Συνεπώς μην το κουράζουμε. Το επίπεδο σε πραγματική αξία παικτών πέφτει και έτσι παίκτες του λίγο απ όλα και των 200.000 ξαφνικά κάνουν κονόμες του 1 και 1,5 εκατ.! Τρομερά πράματα!